Radiohead fans zijn dol op weetjes. Niet gek ook bij zo'n band die graag met raadsels en puzzels strooit. Om echt indruk te maken op je Radiohead-minnende vrienden moet je dus voor volgende week zoveel mogelijk weetjes in je hoofd stoppen. Dit zijn de belangrijkste dingen die je moet onthouden over Radiohead in Nederland.

 • Radiohead speelde tot nu toe in totaal 27 keer in Nederland. De eerste keer was op Bevrijdingspop 1993 in Haarlem. De band speelde toen vooral nummers van hun debuutalbum (dat toen net drie maanden uit was), maar ook al ‘The Bends’. Dat jaar speelde de band ook in Tivoli (Utrecht), Doornroosje (Nijmegen), Paard van Troje (Den Haag), Beeckestijnpop (Velsen), Waterpop (Wateringen), Nighttown (Rotterdam), Melkweg (Amsterdam) en op de allereerste Lowlands.
   
 • In 1995 nam Radiohead een Twee Meter Sessie op in de Bullet Studio in Nederhorst Den Berg. Voor zover bekend is het de enige keer ooit dat ze b-kantje ‘Palo Alto’ live speelden.
 • Al twee jaar voor OK Computer uitkwam speelde Radiohead ‘Subterranean Homesick Alien’ in VPRO’s Villa 65. In dezelfde sessie speelden ze ook voor het eerst ‘Motion Picture Soundtrack’ (toen nog onder de titel ‘Crazy (Beautiful Angel)’, ‘Street Spirit’ en ‘Fake Plastic Trees’. 
   
 • Radiohead speelde in 1995 op Lowlands. De opname van die show staat zomaar nog in ons archief.
   
 • Op Pinkpop 1996 speelde Thom Yorke in een gele regenjas. Op Pinkpop 1996 speelde Radiohead ‘Lift’, een nummer dat tot op de dag van vandaag nooit op een album verscheen. De tv-opname van de Pinkpop-show wordt dan ook gekoesterd. Jonny bevestigde in een interview op 3voor12 twee jaar terug al dat ze bezig waren met een opname, maar het nummer kwam toen nog niet op A Moon Shaped Pool terecht. Eind deze maand verschijnt het alsnog als onderdeel van een soort 'lost classics' serie rond het 20-jarig jubileum van OK Computer.
 • Er is geen band die zo vaak genoteerd is in de VPRO Song van het Jaar lijst. Inclusief soloprojecten stonden Thom Yorke en zijn vrienden er maar liefst 18 keer in. In 1996 en 1997 won de band zelfs twee keer op rij, een unicum. Eerst was het ‘Street Spirit’, een jaar later ‘Paranoid Android’. 
   
 • Radiohead fans over de hele wereld reageerden in 2000 verrast door het album Kid A, maar de Nederlandse luisteraars waren wel erg in de war. De eerste persing bij ons was een misdruk, waarop eerst een stukje muziek te horen was dat niets met Radiohead te maken had, en waarin vervolgens alle nummers 40 seconden opgeschoven waren.
   
 • Thom Yorke en Jonny Greenwood speelden in 1999 akoestisch in de RAI op het Tibetan Freedom Concert naast o.a. Blur, Garbage en Alanis Morissette. Die show speelden ze voor het eerst ‘Pyramid Song’.
   
 • Radiohead staat niet bekend om zijn covers, maar in Nijmegen in 2000 speelden ze er een: ‘The Thief’, een Can-liedje uit 1982. Die tour had Radiohead zijn eigen festivaltent mee, en als voorprogramma een IJslands bandje genaamd Sigur Ros.
 • De laatste festivalshow van Radiohead in Nederland was op Pinkpop 2001. Maar liefst 16 jaar geleden!
   
 • Tijdens de show in Gelredome op 19-11-2003 speelde het Nederlands elftal een belangrijke play-off voor het EK voetbal tegen Schotland. Oranje verloor een paar dagen eerder in Glasgow met 1-0 en moest dus vlammen. Tijdens de show veel mensen met oortjes, die al snel hoorden dat het goed was: Nederland won met 6-0. Tijdens Climbing Up The Wall gebruikte Jonny Greenwood de frequentie van Radio 1 als freaky geluid door de song heen.
   
 • In 2006 speelde Radiohead een week na Lowlands in de HMH. Mis gegrepen door Mojo? Toch niet: de show zou eigenlijk plaats vinden een dag na die andere show in mei, maar werd uitgesteld vanwege een sterfgeval in de familie.
   
 • In 2012 draaide Thom Yorke een keer in dj-walhalla Boiler Room ter ere van een remix-album dat toen uitkwam. Hij draaide er onder andere een track van de Nederlandse producer 2562. Eerder had ie al eens aangegeven gecharmeerd te zijn van Aardvarck.
 • Het Nederlandse strijkkwartet Zapp 4 maakte in 2013 furore met covers van Radiohead. Zo speelden ze een keer ‘Paranoid Android’ in 3voor12 Radio.
   
 • Jonny Greenwood stond eerder op Best Kept Secret. In 2015 speelde hij er met het London Contemporary Orchestra stukken uit zijn klassieke oeuvre.
   
 • De shows in Amsterdam vorig jaar waren de eerste van hun wereldtour. De set opende met de eerste vijf nummers van het nieuwe album, waardoor het er even op leek dat ze het hele album integraal zouden spelen. Daarna sloegen ze linksaf met ‘Morning Mr Magpie’.
   
 • De visuals bij de nieuwe tour werden gemaakt door Nederlander Tarik Barri.
   
 • Tijdens Best Kept Secret speelt Jonny Greenwood waarschijnlijk ook nog mee met het project Junun, een kleurrijk gezelschap rond een Israelische muzikant en een hele groep uit India. Jonny speelt bas. Het project stond vorig jaar al op Le Guess Who? en was helemaal te gek. Je kunt het concert hier nog beluisteren.