Dit waren de magische momenten van Best Kept Secret 2017 Dit waren de magische momenten van Best Kept Secret 2017

Crowdsurfende pooltafels, verstilling bij Radiohead en die bizarre klim in de lichtmast

, Timo Pisart

Van die bizarre klim de lichtmast in tot de verstilling bij Radiohead, van de crowdsurfende pooltafel tot het kusje van Whitney: dit zijn de mooiste momenten van Best Kept Secret 2017, daar waar je bij was (of oh-zo-graag bij had willen zijn), de magische momenten waar we nog weken over zullen napraten.

Het moment dat heel Best Kept Secret compleet stilvalt voor Radiohead

Het is muisstil tijdens de superintroverte show van Radiohead op Best Kept Secret. Maar echt: muisstil. Zo muisstil dat je waarschijnlijk zelfs op je bek zou worden geslagen als je ook maar tegen je buurman zou fluisteren dat het ‘ooooh zo mooi’ is dat Radiohead opent met juist het mooiste liedje van de laatste plaat. Zo stil dat je het nooit meer vergeet. En het wordt nóg stiller tijdens ‘Exit Music (For A Film)’, met alleen die rudimentaire slaggitaar van Yorke in een liedje waarin hij zijn grote geliefde smeekt om alsjeblieft niet te stoppen met ademen, om uiteindelijk toch los te barsten met die diepe, overstuurde bas. Keihard janken.

Lees hier ook de recensie. 

Het moment dat Junun vreugdevol opkomt

Radiohead-gitarist Jonny Greenwood staat zelfs twee keer op het programma, ook met het bonte Indiase gezelschap van Junun. En zo moody als Radiohead is, zo vreugdevol is Junun. Ze beginnen hun show op de vloer, met een stoet exotische blazers die toeterend en grijnzend door het publiek trekken om het concert in te luiden. Het blijkt de meest charmante show van het hele festival, en achteraf duiken de orkestleden ook weer het publiek in om handjes te geven aan iedereen die maar wil. 

Lees hier de recensie.

Het moment dat Will Butler weer eens in de lichtmast klimt

Weet je nog hoe Will Butler op Lowlands 2005 tot in de nok van de Grolsch-tent klom met z’n trommel? Tijdens de euforische show van Arcade Fire op Best Kept Secret gebeurt nog eens hetzelfde: Will pakt zijn trommel, sjeest richting de linker lichtmast en klimt een goede tien meter de lucht in om ook daar nog keihard op het ding te raggen, voordat ie ‘m naar beneden dondert. Everything now!

Lees hier de recensie.

Het moment dat de pooltafel de lucht in gaat en de wildebrassen door de vloer

Was gekkigheid buiten het muziekprogramma voorheen zo’n beetje een scheldwoord op Best Kept Secret, dit jaar hebben ze er meer in geïnvesteerd dan ooit. Zo krankzinnig als op Down The Rabbit Hole wordt het niet, en soms voelt het iets te geforceerd (wat was die karaokebar verschrikkelijk), maar de Casbah is alvast een groot succes: een rock ’n roll-hangar waar het iedere avond compleet uit de hand loopt. Vrijdagnacht al gaat de pooltafel crowdsurfend de lucht in (hoe dan?!) en zakken een stel wildebrassen door de vloer. Fotograaf Bibian Bingen ging de tweede avond een kijkje nemen.

Het moment dat Run The Jewels Nederlandse hiphop- geschiedenis schrijft

Stond er ooit een hiphopact als headliner op een Nederlands alternatief popfestival? Vooruit, Beastie Boys op Lowlands 1998. Maar de vlijmscherpe show van Run The Jewels is wel degelijk een mijlpaal. Hun raps zijn spot on, ze zijn supergrappig en het pakt beter uit dan ze hadden kunnen durven dromen: zelfs kortpittige types en de meest degelijke boys staan keihard 'I'm the shit, bitch!' mee te brullen en vrienden die nóóit waren gaan kijken als Run The Jewels Stage TWO hadden afgesloten, klimmen bij elkaar op de schouders om naar Killer Mike en El-P te zwaaien.

Lees hier de recensie.

Het moment dat de voetjes in het water gaan

Weet je nog wat een kutweer het vorig jaar was op Best Kept Secret? Hoe anders is dit jaar: er valt geen druppel regen en het kwik stijgt geregeld tot boven de 30 graden Celsius. Dat betekent ook: ’s nachts na Arcade Fire skinnydippen en overdag met de voetjes in het water om verkoeling te zoeken terwijl je naar Marlon Williams kijkt. 

Een bericht gedeeld door 3voor12 (@3voor12) op

Het moment dat Vatican Shadow wodka uitdeelt

De grootste verrassing van het nachtprogramma is Vatican Shadow (een alterego van Prurient). Wat een hooligan blijkt-ie: hij geeft een extreem ongezellige en brute techno-liveset en doet zelf voor hoe je daarop hoort te reageren: hij zwalkt over het podium met krankzinnige, spastische bewegingen – alsof hij telkens een stroomstoot incasseert – en gaat telkens weer op het randje vooraan staan om het publiek uit te schelden en wodka uit te delen. Wat een bizarre gewaarwording.

Lees hier ook de recensie.

Vatican Shadow live op Best Kept Secret 2017 Stage Five

Het moment dat Jenny Hval het ontroerend laat spoken

Nog zo’n bizarre gewaarwording is de set van de Noorse vampier-prinses Jenny Hval. Er hangen dikke strengen knoflook, iets dat op een monsterlijke knuffel lijkt en bandleden dragen glimmende zwarte pruiken. Tijdens een ellenlange spokenword-passage gaat een bandlid tegen een monitor hangen terwijl ze Hval filmt met haar iPhone. Een tweede lid rukt de knuffel op de microfoonstandaard kapot en gooit de vulling op de grond, terwijl het laatste bandlid de pruik van de tweede kapot knipt. Waarna Hval ook nog een groot wit zeil over zichzelf heen trekt en in een soort spookverschijning verandert. Een freakshow die tegelijkertijd ontzettend weet te ontroeren. 

Lees hier ook de recensie. 

Jenny Hval live op Best Kept Secret 2017 Stage Three

Het moment dat King Gizzard laat ontsporen

Het dondert op de schermen bij King Gizzard & The Lizard Wizard, en eigenlijk ook op het podium: wat rockt de show van garagesensatie weer ongenadig hard. Dan weer de gitaar in de nek, dan weer de drumstokjes door de lucht en dan weer de tong uit de mond tijdens het headbangen. Een massale kolk vooraan is het gevolg, en vooral in de tweede helft van de show een klein legertje aan crowdsurfers. 

Lees hier ook de recensie.

Het moment dat we allemaal een kusje krijgen van Whitney

Vaak beginnen de jongens van Whitney elkaar spontaan op het podium te tongen. Ja, echt waar. Dit keer geeft hij ons allemaal een kusje. ‘I’ve never kissed a camera before, but I feel like doing it right now’, zegt Julien Erlich terwijl hij plotsklaps achter zijn drumstel wegkruipt. Hij loopt richting de dichtstbijzijnde cameraman en geeft een dikke smakkerd op de lens. ’I feel like I’ve seen like a million people do that, I hope I didn’t fuck your whole thing up. That was fun.'

Lees hier ook de recensie.

Een bericht gedeeld door 3voor12 (@3voor12) op

Het moment dat Spinvis opeens Trump draaide

Spinvis achter de draaitafels, is dat nou leuk? Jazeker, blijkt wanneer-ie op Stage 4 een dj-set geeft. Superslordig gemixt natuurlijk, maar tegelijkertijd is zijn platenkeuze ontzettend leuk en voegt hij gerust live een baslijntje toe. En... samplet hij daar nou opeens Trump? Jazeker.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12