Natuurlijk sta je vooraan bij Arcade Fire en Radiohead, maar wat zijn de grote geheimen van Best Kept Secret? Dit zijn de acts waar wij het meeste van verwachten, van het allerleukste hiphopfeestje tot de meest ongezellige elektronica, van de meest intieme folk tot gemene garagepunk.

Kelly Lee Owens

Vrijdag 16:00-16:45, Stage Three

Ons favoriete debuutalbum van het jaar is van de hand van Kelly Lee Owens: een 28-jarige zangeres en producer met een stevige basis in het Londense platenzakencircuit, die met hulp van Daniel Avery en Ghost Culture een reeks bedwelmende elektronische popliedjes heeft gemaakt. Introvert en zonder echte climaxen, maar vaak laat Owens de liedjes wel degelijk uitbloeien tot trippy dansbare house.

Lees ons interview met Kelly Lee Owens.  

Jo Goes Hunting

Vrijdag 19:35-20:35 - Stage Three

Jimmi Hueting heeft mazzel: door afzeggingen werd zijn band last-minute in het Best Kept Secret-programma gefietst, en dan staat hij ook nog op Down The Rabbit Hole en Valkhof Festival. Terecht, want Jo Goes Hunting is een heerlijk eigenzinnige indierockband met hier een referentie naar Animal Collective, daar een snufje Flaming Lips en Balthazar, en dat met de virtuositeit van conservatoriummuzikanten gespeeld. 

Lees ons interview met Jo Goes Hunting.

Mannequin Pussy

Vrijdag 19:55-20:40 Stage Five

Waar zou de meest intense pit ontstaan op Best Kept Secret? De nieuwe garagerock-koningen van King Gizzard & The Lizard Wizard? Headliner Run The Jewels? Of toch kersverse ontdekking Mannequin Pussy? Wij staan in ieder geval vooraan bij deze romantische punkband uit Philadelphia. De gemiddelde lengte van hun liedjes is circa anderhalve minuut, en het ene moment verdrinkt het gegil van zangeres Marisa Dabice in een storm van piepende feedback, het volgende moment speelt de band verrassend poppy en dromerige liedjes.

Jenny Hval

Vrijdag 21:35-22:35 - Stage Three

Voor de mensen die de laatste plaat van Julia Holter wat te toegankelijk vonden: maak kennis met de vrijzinnige Noorse freakfolkzangeres Jenny Hval. Haar liedjes klinken wonderschoon en verstild, maar er sijpelt altijd de nodige horror en noisy synthesizers in door. Haar laatste album Blood Bitch zingt ze als een tijdreizende vampier vanuit haar kist. Ja, echt.

The Japanese House

Vrijdag 00:00-00:45 - Stage Three

Er staan nogal wat leuke dreampop-bands op het programma van Best Kept Secret, dit jaar: Cigarettes After Sex klinkt als de meest intieme en bijna hijgerige van het stel (maar ook een beetje saai), Honeyblood als de meer opruiende – waar je net een biertje teveel van gaat drinken. Maar The Japanese House is degene met het fijnste stel liedjes en het meest frisse geluid. In dat huis woont een piepjonge indiesynthpopzangeres uit Buckingham die haar stem durft te vervormen, en voor de productie hulp krijgt van The 1975-lid George Daniel.

Kornél Kovács

Vrijdag 01:00-02:30 - Stage Three

Ooit bezweerde Best Kept Secret nog écht geen nachtprogramma te willen. Gelukkig laten ze dat steeds beter los, want waarom zou je niet de nacht in willen dansen? Op vrijdagnacht geeft Kornél Kovács ongetwijfeld de meest zonnige set die je je maar kunt voorstellen. Hij is de vaandeldrager van het hippe Zweedse label Studio Barnhus, en draait steevast koddige disco-en-house-met-een-knipoog. Niet te serieus, lekker lichtvoetig en tegelijkertijd een beetje maf. 

Luister de DJ Shortlist met Kornél Kovács.

Joey Purp

Vrijdag 02:00-02:30 - Stage Five

Leuk hoor, de eerste nacht houdt Best Kept Secret een hiphopfeestje op Stage Five: Encore-vaandeldrager Prime draait platen, de Britse grime-crew Section Boyz en Nederlandse yayo-hiphouse Yung Internet geven acte de présence en de leukste naam op het feestje? Dat is Joey Purp uit Chicago, de hoek van Chance the Rapper en Vic Mensa. Zijn hit ‘Girls @‘ klinkt als de beste Pharrell-producties, op REC in Rotterdam bleek hij al een regelrechte sensatie en zijn album iiiDrops (zeg: ‘eyedrops’) is een bijzonder knappe plaat waarop hij vanuit het grimmige straatleven naar de andere kant probeert te kijken.

Yung Nnelg

Zaterdag 18:00-18.30 - Stage Four

Elk jaar heeft Stage Four – het domein van St. Paul met spontane dj-sets – wel een enkele Nederlandse rapper staan die het semi-onverwacht schopt tot het allerleukste feestje van Best Kept Secret. Twee jaar geleden werd er nog gecrowdsurft bij mr. Misschien Wel, Hè: Cho. Vorig jaar ging Hilvarenbeek diep door de knieën voor Jonna Fraser. Dit jaar staat Yung Nnelg op diezelfde spot. Met een enge drive en de arty EP Contra breekt-ie dit jaar aardig door, en terecht. Zijn shows ontaarden steevast tot circle pits vol Trasher-shirts.

Lees ons interview met Yung Nnelg.

Marika Hackman

Zaterdag 22:45-23:30 - Stage Five

‘Haar vriendje vind het niet erg dat ik met haar zoen, toch? Ik ben immers een meisje’, zingt Marika Hackman ironisch op haar beste liedje Boyfriend. Gasten die dat steevast uitroepen, zijn echt douchebags, wil ze maar zeggen. Ooit maakte de zangeres verfijnde, verstilde indiefolk, op haar nieuwe album I’m Not Your Man is opeens sleazy alt-rock te horen. En dan zijn haar teksten ook nog eens supergrappig en een beetje gemeen, maar mogelijk blijft ze het best bewaarde geheim van Best Kept Secret: ze staat recht tegenover Arcade Fire geprogrammeerd.

Kijk de 3voor12 Radio-sessie met Marika Hackman.

Kaitlyn Aurelia Smith

Zaterdag 00:00-00:50 - Stage Five

De zaterdagnacht van Stage Five wordt heerlijk ongezellig: terwijl Joy Orbison even verderop ongetwijfeld een uitstekende set geeft, staat hier de meest abstracte en highbrow elektronica. Nog voor Vatican Shadow en Laurel Halo staat Buchla-synthesizer-heldin Kaitlyn Aurelia Smith. Ze maakte al een plaat met new age-pionier Suzanne Ciani en een drietal platen die elektronische experimenten vatten in spacey ambient en minimal. Live doet ze dat dan weer met een modulaire synthesizer en haar stem ondergedompeld in effecten. Experimenteel? Jazeker, maar toch klinkt de muziek van Smith toegankelijker dan je zou verwachten.

Kadhja Bonet

Zondag 16:50-17:50 - Stage Three

Wat zijn de arrangementen op het debuutalbum van Kadhja Bonet prachtig: ze wentelt haar donkere stem in rijke strijkers- en blazerspartijen en er is zelfs harp te horen in haar spirituele en psychedelische soulliedjes, in het verlengde van Matthew E. White en Natalie Prass, maar dan nog een tikkeltje weirder. Zou het live, ook zonder orkest, nog staande blijven?

Junun

Zondag 18:50-19:50 - Stage Two

Natuurlijk is de zondag vooral de dag van Radiohead, en misschien is je ontgaan dat gitarist Jonny Greenwood zelfs twee keer op de planken staat: niet alleen met zijn eigen band, maar ook met het bonte gezelschap Junun, met muzikanten uit India en een componist uit Israel. Op Le Guess Who bleek het orkest vorig jaar een gedroomde afsluiter: gecompliceerde niet-Westerse muziek, maar ook vrolijk, kleurrijk en onmogelijk om bij stil te staan.