Run The Jewels verraste in meerdere opzichten. Want hoe vaak sluit een hiphopact een alternatief popfestival af? Vervolgens speelden El-P en Killer Mike ook nog eens het hele veld plat. Wat een feest! En dus is een plaats in onze Top 5 verdiend. Wie vinden we er nog meer?

1. Run The Jewels

Maar ach, Run The Jewels valt op Best Kept Secret zoveel beter dan iedereen had durven dromen. De eerste hiphop-headliner ooit – oh nee, sinds Beastie Boys op Lowlands 1998! – op een alternatief popfestival van Nederland smaakt naar meer. 

2. King Gizzard & The Lizard Wizard

Zeiden we al dat de band fuckt met de verwachtingen? Afsluiter ‘The River’ is een ‘rustige’ vijfkwartsmaat jazznummer dat compleet anders is dan alles ervoor en toch heel erg King Gizzard; fel en soepel uitgevoerd. Zeg Jan: volgend jaar Pinkpop zondag Main Stage?

3. Jenny Hval

En toch: toch weet je bij Hval nooit of je het grappig mag vinden, een beetje eng of vooral bloedstollend mooi. Want ze schakelt telkens over van horror-verkleedfeestje naar echt eng en prachtig, en haar muziek is superserieus. Luister maar eens naar haar laatste album Blood Bitch: een conceptplaat over een tijdreizende vampier en menstruatiebloed.

4. Joey Purp

Zelf beseft hij ook wel hoe goed hij is: nergens neemt hij een adempauze. Na elke track plooit zijn gezicht zich in een dikke zelfvoldane grijns, en hij ziet dat het publiek óók alles geeft, omdat hij alles geeft. Daarom duikt hij bij het laatste nummer het publiek in, om high fives uit de delen en iedereen even in de ogen te kijken. De muziek van Joey Purp is wellicht net iets te wisselvallig en mist soms de hooks om door te groeien tot hiphop-klassiekers, maar wat een heerlijke show.

5. Metronomy

Anna Prior komt achter haar drumstel vandaan om midvoor ‘Everything Goes My Way’ van prijsalbum The English Riviera te zingen. Cool en toegankelijk. Wie aan het begin van de show danste, danst aan het eind nog steeds.