Met Koningsdag barst het altijd van de markten, met meestal nogal foute live-muziek. Leuk hoor, 2 Unlimited en lokale feest-dj’s, maar het kan natuurlijk beter. Daarom hebben wij de leukste Koningsdagfeesten voor de echte muziekliefhebber op een rijtje gezet.

Koningsnacht

DJ Harvey (Amsterdam, Marktkantine, 20 euro)
Dit jaar is de Marktkantine de thuishaven van DJ Harvey. De flamboyante discokoning komt er drie keer langs, waaronder dus een keer met Koningsnacht. De Brit belooft een extra lange set.

Kingston Crown (Amsterdam, Hannekes Boom, gratis)
Twee jaar geleden was het tijdens Koningsnacht chaos in Hannekes Boom. Major Lazer kwam met een surprise gig en het relatief kleine tentje trok menigten fans. Dit keer geen dj’s, maar veel hiphopacts. Rochelle, Hef en Yung Nnelg zullen hun tracks laten horen.

8Bahn (Arnhem, Musis Park, gratis)
Dit is alweer de negende editie van het Koningsdagfestival van 8Bahn. Op Koningsnacht zijn onder andere Mike Servito en Clairvoyance van de partij. Het feest gaat ‘s nachts door in Luxor Live met een live-set van Âme, hiervoor heb je wel een kaartje nodig. De volgende dag gaat het in het Musis Park weer gratis verder met onder andere Bicep, De Sluwe Vos en Jameszoo.

The Life I Live (Den Haag, Centrum, gratis)
Op dit festival kun je rekenen. Dit jaar is alweer de zevende editie van The Life I Live, wat voorheen KoninginneNach was. Onder andere 12van3voor12-artiest The Mysterons spelen. Met hun debuutplaat vol psychedelische sixties rock in the pocket  moet dat goedkomen. CUT_, Indian Askin en Pink Oculus treden bijvoorbeeld op. Death Alley stond ook op de planning, maar zij hebben afgezegd. Maar: er valt zeker geen gat in de programmering. Het festival heeft Paceshifters als vervanging geregeld.

Urban Royale (Eindhoven, Beursgebouw, 27,50 euro)
Nog net voordat Broederliefde hun droomshow gaat spelen in Het Kasteel staan ze als headliner voor Urban Royale in Eindhoven. Daar zijn ze samen met nog meer hiphop-acts, zoals Jairzinho en SMBG.

Noisia Invites (Groningen, Oosterpoort, 23,10 euro)
Zoals elk jaar, is ook deze keer weer een editie van Noisia Invites met Koningsnacht. Voor deze ronde hebben ze echt flink uitgepakt met namen zoals Camo & Krooked, Neonlight en natuurlijk Noisia zelf. Zin in iets minder bass, maar net zo veel feest? Hunee staat dezelfde nacht in OOST.

De Revolutie (Utrecht, TivoliVredenburg, uitverkocht)
De wonderen zijn de Ticketswapwereld nog niet uit. Dat er geen kaartjes meer te koop zijn, wil niet zeggen dat je niet je best moet doen om hierbij te zijn. Vier zalen in TivoliVredenburg worden omgetoverd tot een house-, techno- en disco-walhalla met onder andere Fritz Kalkbrenner, Rebekah en Egbert.

 

Koningsdag

Urban Music Festival (Amsterdam, Stadspodium, 24,95 euro)
Dit feest is al in Eindhoven, Nijmegen en Bloemendaal geweest, maar na een reeks uitverkochte edities pakken ze het nog groter aan in Amsterdam. Grote hiphopnamen zoals SMBG, Jairzinho en Mula B treden op, maar ook dj’s als Abstract, Washington en Hato nemen plaats op het podium.

Nassau Festival (Amsterdam, Olympisch Gebied, 29,50 euro)
Net als vorig jaar hosten STRAF_WERK, Reaktor en de Sluwe Vos een stage op het grote Nassau festival, maar dit jaar heeft ook Elrow een podium. De headliners van de stages zijn Kerri Chandler, Dax J, Eats Everything en Benny Rodrigues.

Oranjebloesem (Amsterdam, Blijburg aan Zee, 34 euro)
Heerlijk, dat extra dagje vrij met Koningsdag, maar als je liever niet in een zee van oranje zwemt (een aardige opgave in Amsterdam), is dit het festival voor jou. Op het Amsterdamse stadsstrand Blijburg aan Zee hebben ze vier podia waar verschillende dj's draaien. Dit jaar is er voor het eerst ook een live-stage, waar onder andere Jungle By Night en Extrawelt staan. Op de andere podiums draaien bijvoorbeeld Reza Athar, Dekmantel Soundsystem en Optimo. Een festival tussen de duinen, aan het strand, op de heuvelrug en onder de vuurtoren.

NDSM Vrijhaven (Amsterdam, NDSM-werf, gratis)
Op het NDSM-werf kun je bungeejumpen, op stap met je kinderen, maar er is ook volop muziek. En credible muziek ook. Op verschillende stages op het terrein treden artiesten op. Zo kun je Interstellar Funk zien bij These Guys, een zelfgemaakte dj-booth bij Uit Je Bak en heeft Convenant Soundsystem een eigen plek.

Loveland van Oranje (Amsterdam, Meerpark, 25 euro)
Bij Loveland zijn ze de afgelopen jaren van commerciele house steeds meer opgeschoven richting proper Awakenings-techno. Op het grote Awake fest zie je komende zomer o.a. Dubfire, Olivier Weiter en Enrico Sangiuliano, maar zij staan nu dus ook al op dit feest.

Cartel Kingsday (Amsterdam, Klönneplein, 30 euro)
Hier is achttien uur non-stop muziek, met een binnen- en buitenplaats. Overdag is het buiten met muziek van bijvoorbeeld Hunee en Mike Servito. ’s Nachts trekt het feest naar binnen en kun je dansen op muziek van Mr G., Marcel Fengler en Prosumer, van nerveuze house tot serieuze techno. Stel dat het weer overdag echt om te huilen is, dan trekt ook het middagprogramma naar binnen, dus je hoeft niet bang te zijn voor een nat pak.

The Life I Live (Den Haag, Centrum, gratis)
Niet alleen in de nacht is het The Life I Live festival in Den Haag, hetzelfde festival gaat de volgende dag gewoon verder. Op Koningsdag staat bijvoorbeeld Linde Schöne op het programma. Je zou kunnen zeggen dat ze een singer-songwriter is, maar dan eentje met behoorlijk veel pit. Ze rapt niet en toch zou je haar wel een rapper kunnen noemen door d’r rauwe teksten. Ook onder andere Jeangu Macrooy en The Cool Quest staan op de line-up.

The King’s Garage Sale (Groningen, Vera, gratis)
Vera biedt ruig, opkomend talent altijd een podium en weet bands de zee over te laten steken voor een show. Zo ook met Koningsdag. De organisators hebben een selectie gemaakt van ‘met bands die stuk voor stuk door ons in het garagerock hokje zijn gepropt’ en dan krijg je dit: o.a het Amerikaanse Ex-Cult, de punkers van Fake O’s, maar ook het psychedelische Bounty Island.

Koningsdag Live (Haarlem, Nieuwe Groenmarkt, gratis)
Kiezen is lastig op Koningsdag, maar er zijn genoeg feestjes die van alles wat bieden. Dit is daar een voorbeeld van.  Nuno Dos Santos draait back to back met Sjamsoedin, Jo Goes Hunting komt met hun experimentele indiepop en The Cool Quest neemt hun dansbare funk mee. 

Koningsdag Festival (Katwijk, JVC De Schuit, gratis)
Oerhollands raggen en herrieschoppen kan bij dit festival in het Zuid-Hollandse Katwijk. Vanaf 12 uur kun je losgaan op de sets van Iguana Death Cult, BARTEK, MOOON en NOAD. 

Oranjepop (Nijmegen, Hunnerpark, 7,50 euro; <16 jr. gratis)
Het valt op dat vooral danceliefhebbers een fijne Koningsdag kunnen hebben, maar dat stopt hier. De dj-schuwe muziekliefhebber kan zijn lol op in Nijmegen. Op Oranjepop komen namen zoals Indian Askin, Navarone en Jeangu Macrooy. En: geen één dj.

Containerbar Noord (Rotterdam, Noordplein, gratis)
Op het Noordplein staat nu geen bar, die wordt nog gebouwd. Van zeecontainers. In de bunker draaien alleen lokale dj’s. Bijvoorbeeld Professor en de Parel, die ken je van De Likt, en Freddie Mercure van Niko. Een fijne plek om op zoek te gaan naar het onbekende.

Kroonfestival (Rotterdam, Willemsplein, 12,50 euro)
In Rotterdam zijn niet alleen maar niche-feestjes in donkere containers zoals hierboven. Op Kroonfestival, aan de voet van de Erasmusbrug, staan namen zoals house-dj Michel de Hey, de Duitse Tapesh en De Sluwe Vos gaat back to back met Benny Rodrigues.

Kralingse Bos Festival (Rotterdam, Kralingse Bos, 30 euro)
In Rotterdam zijn ze duidelijk fan van toffe locaties. Naast de containerbunker en de voet van de Erasmusbrug is er ook een feestje in het Kralingse Bos. Onder andere Fritz Kalkbrenner en De Jeugd van Tegenwoordig staan voor je klaar.

Jus d’Orange (Tilburg, 013, gratis)
Terwijl de koning en koningin door de Tilburgse straten struinen, kun jij feesten in poppodium 013 op plekken waar eigenlijk nooit gefeest wordt. Bovenop het ticketloket treden hiphopartiesten op zoals SMIB, Anbu en Miggs de Bruijn. Ondertussen wordt in het loadingdock, waar normaal instrumenten binnen worden gesleept, een techno- en housefeest gegeven. O.a. Egbert, Juan Sanchez en Tripeo draaien daar. Daarnaast is er nog een stage waar tropische klanken centraal staan met bijvoorbeeld St. Paul.

Nightbird Kingsday Festival (Venlo, verschillende kroegen, 6 euro)
Voor de moshers, crowdsurfers en meeschreeuwers onder ons: in dit kroegenfestival kun je je gang gaan. De strakke line-up heeft de bekende namen als Cocaine Piss, The Homesick en Nouveau Vèlo, maar ook energieke, opkomende bands zoals The Mighty Breaks en Mexican Surf. De deelnemende kroegen liggen dicht bij elkaar dus schroom niet om een biertje extra te drinken.