#SONG16: De 5 Songs van november

Met o.a. Rae Sremmurd en The xx

Roosmarijn Reijmer ,

De stembussen zijn inmiddels gesloten, de stemmen worden geteld. Maar natuurlijk waren er ook de afgelopen maand nog tracks die opvielen en maar zo een gooi naar Song van het Jaar kunnen doen. In november waren het o.a. een sluimerhit die opeens doorgroeide naar een nummer 1, de terugkeer van onze favoriete elektro-crooner en een supergroep die maar zo wél werkt.

The xx – On Hold
Na een week flink teasen met een aantal snippets in hun Spotify-lijst ‘The xx in the studio’ verscheen begin november ‘On Hold’, de nieuwe single van The xx. Het is een relatieduet met de glansrol voor een sample die er last-minute werd ingefietst. Jamie xx: “Romy en ik zaten erg omhoog met alle losse onderdelen van deze track. Eerlijk gezegd: we liepen een beetje vast. Maar toen ik bedacht Hall & Oates er tussen te samplen, bleek die sample ineens de lijm waardoor alles in elkaar paste.”

Thomas Azier – Talk To Me
Een paar jaar terug maakte Azier nog indruk met zijn knetterende electropop-debuut. Veel 80’s invloeden, en als je goed luisterde hoorde je je zijn woonplaats Berlijn er ook in door. In de tussentijd verhuisde hij naar Parijs, en opeens was er een nieuwe single. Een elegante ballad, maar wel met een funky bas en een Korg die hij laat klinken als een fluit. Dus ja, een beetje een gekke track als je hem voor het eerst hoort. Maar wel een die je keer op keer blijft opzetten.

Liv – Wings of Love
Supergroepen klinken veelbelovend, maar vallen bijna altijd tegen (voorbeeld: ongeveer de hele popgeschiedenis). Gelukkig zijn er nog steeds uitzonderingen. Liv is misschien niet de meest spannende bandnaam, maar er zitten nogal wat kanonnen in en die halen in tegenstelling tot de meeste supergroepen het maximale uit hun individuele kwaliteiten: het bitterzoete van Lykke Li, de hitgevoeligheid van Miike Snow en dan het rammelende van Peter, Björn & John. Meer van dit!

Rae Sremmurd – Black Beatles
Gekke naam voor een hiphop duo? Zet het maar eens achterstevoren: Ear Drummers, de naam van hun label. Vorig jaar leverden ze met 'No Type' en 'No Flex Zone' al gigantische bangers, maar dit jaar hebben ze geheel onverwacht hun doorbraak naar de mainstream te pakken. Hoppa, zo opeens op #1 in Amerika! De Mannequin Challenge heeft er iets mee te maken, maar het belangrijkste is natuurlijk dat het een ongelooflijk goed nummer is. Die beat, die hooks: alles klopt.

Ten Fé – Elodie
Het Londense duo achter Ten Fé zat al jaren in andere bands, maar het wilde maar niet lukken. Uiteindelijk begonnen ze samen een bandje en viel alles op z’n plek. Het is al even stil vanuit kamp The War on Drugs, en Ten Fé springt brutaal in dat gat. En als je 'Elodie' zo hoort, kunnen ze daar nog wel eens een heel eind mee komen...