Komt Paul McCartney de Pinkpopklassieker All You Need Is Love live spelen?

Jan Smeets over de voorbereiding op het festivalweekend: friet, modder, onweer en Sir Paul

Cécile van Wijnsberge ,

Mr. Pinkpop himself, Jan Smeets, is natuurlijk al maanden in de weer om het festival dit weekend goed te laten verlopen. En net als altijd zal Pinkpop op zondag na alle bloed, zweet en tranen worden afgesloten met een speech van Smeets, vuurwerk én die klassieke song: All You Need Is Love. Maar waarom zou je die van een bandje draaien, als de man die er mede verantwoordelijk voor is diezelfde avond nog op je podium staat?

Als Roosmarijn de opperbaas van Pinkpop belt, is hij net bezig met voorzorgsmaatregelen te treffen voor het weekend: dankzij de heftige regenval in Limburg de afgelopen dagen moet er wat modder worden verdreven. “Ik ben op dit moment eventjes bezig met een rondrit langs campings om te kijken wat de beste manier is om gaten met iets te veel water of modder te herstellen. Met het noodweer viel het wel mee, die regen erbij was alleen wel minder. Maar die gaten worden afgedekt.” Toch heeft Smeets wel goede hoop voor het weekend: “We krijgen twee enorme droge dagen met veel zon, daar gaan we van profiteren natuurlijk.”

All You Need Is...live?
De verstokte bezoeker weet: Pinkpop eindigt steevast met een speech van Jan, gevolgd door een vuurwerkshow op All You Need Is Love van de Beatles. Zit er nu de enige echte Paul McCartney het festival komt afsluiten misschien wel een live vertolking in? “Nou, daar zijn we mee bezig. Het enige wat ik kan zeggen is dat het niet op de setlist staat van Paul. Hij zou het officieel niet spelen. Er wordt nu over gepraat met het management. We willen ze duidelijk maken wat er al jaren aan de hand is, dat we al jaren All You Need Is Love doen. Daar zit ik op te wachten. Als het niet gebeurt, dan is het twee, vif seconden pauze, en dan kom ik er toch overheen met All You Need Is Love en het nodige vuurwerk van mijn kant.

Dat zou natuurlijk de kroon op Pinkpop 2016 zijn, maar “er zijn al heel veel mooie dingen gelukt!” aldus Smeets. Hij is bijzonder trots op de scoop van zijn lokale krant: “Moet je voorstellen dat de Limburger morgen een exclusief interview met Paul McCartney heeft! Hij heeft zelf gebeld naar de krant gistermiddag. Hij heeft gewoon zelf gebeld, iedereen was flabbergasted. Het is een 25 minuten durend gesprek geworden en het staat morgen in de krant. Dat is heel sensationeel.

Verse friet
En dat is lang niet het enige: ook op de friet is Jan fier. “Dat wordt de sensatie van het festival. Friet is op dit moment helemaal hot. Sommige restaurants hebben het alleen maar over friet. Ze kopen de goede aardappelen in, ze hebben goede olie, vegetarische olie. We gebruiken op Pinkpop alleen zonnebloemolie. Dan gaan we kijken naar de soort mayonaise, en we hebben dit jaar op Pinkpop ook voor het eerst dat men een frietje satésaus kan bestellen. Dat soort dingen. We leggen dit jaar veel nadruk op dit gebeuren.”

“Friet is vers als het ter plekke wordt gebakken, dus niet in een diepvries gooien en dan pas in het frietenvet. De aardappelen worden wel voorgesneden want dat is erg veel werk, maar ze komen rechtstreeks van de boer. Dan worden ze ter plekke gesneden, en bij het uitgiftepunt staat een wagen die honderd procent ter plaatse de friet bakt. Ieder frietje is vers.”

Sir Paul: “Well done, Pinkpop”
En dat is niet het enige bijzondere aan het eten op Pinkpop dit jaar: de catering op het veld heeft dit jaar de stamp of approval gehad van Sir Paul himself. “We hebben een lijst moeten overleggen met wat er allemaal op Pinkpop te krijgen is aan eten. Toen hebben we een mail terug gekregen, dat het allemaal fantastisch was, 'Well done, Pinkpop'. Dat het overal zo zou moeten zijn.” Dan gaat het dus om de vegetarische opties op het festival: McCartney staat bekend om zijn campagne voor meat free Mondays. “We hadden al heel veel vegetarische keuzes, hij vond het wonderbaarlijk – tenminste, het management heeft het voorgelegd.”

Noodweer
Afgelopen week voltrok zich op Rock Am Ring een rampscenario: ongelofelijk onweer, blikseminslagen en vele gewonden. Jan Smeets zag het met lede ogen aan: “Vorig jaar ben ik er geweest, toen heb ik het ook meegemaakt. Op vrijdag is er toen een blikseminslag geweest en zijn er 33 mensen gewond geraakt. Ik heb toen op de zaterdat op locatie met mijn productiemanager aan mensen gevraagd, 'Hoe heb je het ervaren, hoe is de bliksem ingeslagen in de friettent” en dat soort dingen. Dus ik weet wat daar gebeurt. Dat is mooi meegenomen. Ik ken die organisator goed, althans zijn zoon. Ik weet niet wat ze gedaan hebben om het te voorkomen, ik weet niet of zij net als wij zestig bliksemafleiders hebben geplaatst. Dat kost een godsvermogen maar we doen het toch. Dit jaar staan ze ook weer overal.”

Maar Smeets weet het als geen ander, hoe goed je ook voorbereid bent: “Je moet altijd een beetje geluk hebben.”