10 dingen die we leerden over co-host Ronnie Flex

Rapper presenteerde 3voor12 Radio met Roosmarijn

Redactie 3voor12 ,

Ronnie Flex was maandagavond drie uur lang co-host van 3voor12 Radio en vertelde onder meer over zijn aankomende album, werken met Major Lazer en natuurlijk zijn show in Ahoy. Ook rapte Ronnie spontaan over een stukje beatboxen dat een luisteraar instuurde en deelde hij Pinkpop-kaarten uit. Kijk/luister alle hoogtepunten terug.

1. Zijn sound heeft hij van T-Pain geleerd, “the greatest” zoals hij hem noemt. Die autotune-stem die je hoort op Ronnie's hits? Die komt dus van T-Pain. “I'm Sprung” is zijn favoriete track, een oudje al, met een onwijs glijrefrein.

2. Zijn show in Ahoy wordt “legendarisch” – maar hoe precies, dat blijft mysterieus. Een enorme mijlpaal is het natuurlijk, een drie uur durende show in de Rotterdamse arena. Maar Ronnie ziet het niet alleen als zijn eigen verdienste: “Als ik praat over Ronnie Flex & Friends heb ik het ook heel vaak over 'we', omdat we het echt samen doen.” Wie “we” precies zijn – en spannender nog, of we ook nieuw werk gaan horen – houdt Ronnie nog geheim.

3. Major Lazer wil weer met hem werken, maar heeft Ronnie daar wel tijd voor?  Voor het vorige album van Major Lazer heeft Ronnie samen met producer Boaz van de Beatz wat akkoorden en melodieën geschreven, en blijkbaar waren ze tevreden. Via Boaz had Diplo laten weten dat ze Ronnie graag weer op een track wilden horen, “or is he too famous for us now?”. Geen zorgen Diplo, Ronnie gaat tijd voor je maken: “Natuurlijk ga ik dat doen!”

 4. Hij is niet vies van een freestyle. Via de 3FM app stuurt een luisteraar een beatboxbeat in, en Ronnie springt er meteen bovenop. “Gijs op de beat, mixtape coming soon!” Roosmarijn doet ook nog een poging, maar we geloven toch niet helemaal dat ze haar freestyle on the spot verzonnen heeft. Hij komt ons namelijk nogal bekend voor...

5. “Doe je best op school” is zijn levensmotto. Zoals DJ Khaled op Snapchat niet kan ophouden over zijn “major keys” tot succes, zo roept Ronnie graag te pas en te onpas “doe je best op school”.Waar dat vandaan komt? “Vroeger meende ik het oprecht, tegen jonge fans, doe je best op school. En ik meen het nog steeds, maar het kan gewoon in alle situaties. Als ik in de club sta en een meisje staat tegen me aan te twerken, weet je, doe je best op school.”

6. Hij heeft “meerdere persoonlijkheden”: soms impulsief uitgesproken, dan weer rustig en verlegen. Als hij zich uitspreekt over politieke zaken, bijvoorbeeld over de zaak van de door een politiekogel doodgeschoten Mitchel Winters, komt dat van die impulsieve kant. En Ronnie Flex en Ronnell Plasschaert zijn ook niet helemaal dezelfde persoon: “Eerst was Ronnie Flex tien procent van mijn tijd, toen 20, toen 40, toen 60 en nu 80.”

7. Hij heeft wel eens een nacht in de cel doorgebracht, maar niet omdat hij zelf iets had gedaan. In een gesprek over etnische profilering vertelt Ronnie over zijn eigen ervaringen ermee: toen hij nuchter een vechtpartij van een dronken Jack $hirack probeerde te kalmeren, hield de politie Ronnie verantwoordelijk. “Julien hadden ze na twee minuten alweer vrijgelaten, maar ik zat in die politieauto. Ze hadden me een bloedneus geslagen en shit, in die auto Ik had een bloedneus omdat ze zo hard op mijn gezicht duwden, en ik bleef maar roepen, 'Blijf van me af!' (…) Uiteindelijk was Julien na twee minuten alweer vrij en moest ik 12 uur in de cel blijven zitten. Daarna stond ik weer buiten, midden in de winter in een T-shirt onder het bloed.”

8. Als Ronnie ooit gaat acteren, moet dat wel in een episch ridderverhaal zijn. Hij vindt zichzelf wel wat verlegen: “Ik zou geen auditie durven doen. Misschien als ik ooit minder verlegen ben.” Maar mocht je hem ooit nog over de drempel willen trekken, dan moet je wel met iets goeds komen: “Sowieso iets in de middeleeuwen. (…) Ik wil gewoon op een paard zitten man, en een zwaard hebben.”

9. Misschien heeft hij je wel eens gecyberstalkt. Kijk Ronnie wel eens naar de social media van zijn fans? “Jazeker doe ik dat! Ik kijk sowieso altijd naar iedereen die me tagt, en soms like ik ook iets. (…) Soms kijk ik ook naar mensen die negatieve dingen zeggen, om te kijken van 'wie ben je nou echt, hoe zie je eruit'.” Niemand is veilig dus.

10. Zijn nieuwe album wordt “next level shit”, ook al staat er volgens Ronnie niet echt een “track voor de massa” op. Hij probeerde eerst met Boaz drie maanden lang een album te maken met tropical house hits, maar “toen klonk mijn album eigenlijk gewoon als Justin Bieber.” Toen hebben ze het toch maar weer over een andere boeg gegooid: “Ik en Boaz zijn altijd aan het experimenteren met genres, wat we altijd gedaan hebben.” Hij experimenteert met Surinaamse muziek en live instrumenten.