Hollandse Nieuwe (3): BLUE CRIME smacht naar Batman met wonderschone noiserock

Amsterdamse band naar 3voor12 Radio én Canada met noisy popliedjes

Timo Pisart ,

Bij BLUE CRIME is naargeestig een compliment: op plaat klinkt de Amsterdamse band al spookachtig mooi én noisy, live speelt het viertal nog veel dwingender. Ze gaan van Oost-Europa door naar Canada, maar staan vanavond eerst in 3voor12 Radio.

Wat wisten we al?
Moonpop, zo bestempelt het mysterieuze BLUE CRIME (dat met schreeuwerige kapitalen dient te worden geschreven) zichzelf graag: niet echt pop, niet echt noise- of hardrock en ook niet echt folk. Je zou kunnen zeggen: ergens tussen het oorstrelende en dromerige van Warpaint en het onheilspellende van Savages of Sonic Youth. De band gooide vorig jaar al hoge ogen op de Popronde, Le Mini Who?, Incubate en Noorderslag, en presenteert deze week een tweede EP waarop ook het vooruitgesnelde liedje Batman staat. Maar waar kennen we die vier van BLUE CRIME eigenlijk van? 

Wat vertellen ze ons zelf?
Ah, de zangeres is Alexandra Duvekot, die je nog zou kunnen kennen van Saelors en Light Light (met zZz). De naam Floor van Dijck (bas) doet ook wel een belletje rinkelen: ze komt uit de uitermate muzikale Van Dijck-familie met zusje Sofie (Sofie Winterson), zusje Cato en broer Joost spelen in My Baby. En dan zijn er nog Bart van Hasselt op drums en gitariste Liú Mottes (NewYX), die de liedjes knap inkleurt met angstaanjagende noisy klanken. De band zit op het moment van spreken in een volgestopt busje terug van een uitgebreide tour door Oost-Europa, staat dit weekend op Here Comes The Summer (waar ze ook de soundtrack voor verzorgden) en doet in juni zelfs een indrukwekkende tour door Canada.

Shows in Oost-Europa, zeker alleen in piepkleine kraakpanden voor een stel gedrogeerde crustpunkers en een verdwaalde herdershond?
De tour was wel degelijk behoorlijk DIY opgezet, maar waar ze eerdere reizen nog op de grond sliepen konden ze de afgelopen weken gewoon in hotels slapen. Ze speelden in de kleine Berlijnse club Schokoladen, in Praag dan weer in de Roxy: een mega-zaal ter grootte van Paradiso. En dan speelden ze ook nog in een oude bakkerij die door de hardcore-community is overgenomen en in de bizarre glazen miniclub astrastube in Hamburg.

En die tour door Canada?
Zangeres Alexandra is Frans-Canadees, dat maakt het natuurlijk al wat gemakkelijker. Op een dag was het bevriende Canadese kunstenaarstrio Doom Squad in Amsterdam, en onder het genot van een pannenkoek werd beklonken: we zien jullie volgend jaar aan de andere kant van de oceaan. 

Hoe klinkt een liedje over een superheld als Batman?
Allesbehalve cartoonesque. Zie Batman vooral als de superheld zonder superkrachten, een metafoor voor donkere liefde en machteloosheid. Batman is de man met het schild waar je af en toe doorheen probeert te breken. Je kunt ‘m niet loslaten, en tegelijkertijd niet bereiken. En dat neurotische spanningsveld weerklinkt wel in het liedje.

In de (vernieuwde) rubriek Hollandse Nieuwe signaleert 3voor12 veelbelovend talent van eigen bodem. Dit is de derde editie. Lees alle artikelen hier.