DTRH16: De Staat blaast weer leven in gezapige zaterdag

Nijmegenaren krijgen Hotot aan het hakken

Robin Oostrum ,

Het is vooralsnog een vrij gezapige zaterdag hier op Down The Rabbit Hole. Veel regen, modder, publiek dat er toch wat minder zin in heeft dan gisteren. The Cinematic Orchestra heeft de laatste optimist ondertussen in slaap gesust. Maar nu is daar de zon opeens. En de Nijmegenaren van De Staat, in een afgeladen Hotot. Nu moet het gebeuren!

Alweer De Staat? Even Googlen leert dat we ze dit jaar al acht keer recenseerden, inclusief die twee Pinkpop-shows twee weekenden terug. Vooral met termen als "uitmuntend", "ijzersterk" en "hoogtepunt" kun je inmiddels aardig scoren op de recensiebingo. 

En, lukt het ze?
Wie houden we voor de gek, natuurlijk lukt het ze. Vanaf opener 'Blues Is Dead' is de Hotot van hun: ja, zelfs als ze hier niet goed hadden gespeeld had het sterk Nijmeegs georiënteerde publiek ze hier geen strobreed in de weg gelegd. Maar ze spelen wél goed: het blijft een gouden combinatie hoe de onheilspellend lage synths worden vermengd met een industriële, Nine Inch Nails-achtige groove, met gitaarlijntjes die er zo lekker dissonant overheen jengelen. Frontman Torre heeft ook nog die mafketel van een Rocco om zich heen stuiteren, die zich sinds 'Input Source Select' publiekslieveling nummer één mag noemen. En die afsluiter natuurlijk, eeuwig hoogtepunt 'Witch Doctor'. Het schijnt dat ze bij NEC serieus overwegen het als entree-nummer te gaan gebruiken wanneer de spelers het veld oplopen. Het recept is ook hier meer dan bekend: met z'n allen in de kolkende vleesdraaikolk om Torre hossen. 

Waren er verder nog verrassingen? 
Ja, eigenlijk wel. Vorig jaar deed De Staat hier een - tussen aanhalingstekens - illegale bosrave op een afgelegen stukje terrein: het werd een opvallende happy hardcore-set waar fans van het eerste uur nogal vertwijfeld van terugkeerden. Op O horen we die invloeden natuurlijk ook veel terug, en wat te denken van hoe ze tegenwoordig 'Down Town' live uitvoeren. Maar dat de hele tent hier losgaat op een cover van jarennegentigduo Flamman & Abraxas hadden we niet zien aankomen. Tot achterin de Hotot staan mensen opeens te hakken op 'I'll Be Your Only Friend'.

Is de zaterdag gered? 
Dit is wel wat we even nodig hadden ja. Bij afsluiter 'Witch Doctor' vormt zich niet alleen een circle pit rond Torre: overal in de tent rennen mensen om elkaar heen, wie linksachter begon, komt rechtsvoor met een grote glimlach de Hotot weer uit. Hèhè, op naar het avondprogramma.