DTRH16: Baloji & L'Orchestre De La Katuba bouwt al vroeg feest

Zonnige en diepzinnige mix van hiphop en Afrikaanse grooves

Flip Kloet ,

Met de slaap nog in de ogen en het eerste biertje in de hand stroomt de Teddy Widder langzaam vol. De eerste band vandaag is Baloji & L'Orchestre De La Katuba. Baloji is in staat om het publiek, hoe vroeg het ook is, helemaal los te laten gaan: van sitdowns tot een gitarist op leeftijd die even de gitaar in de nek legt.

Baloji komt oorspronkelijk uit Wallonië en scoorde in de 90s wat Franstalige raphitjes als MC Balo. Nu heeft hij zich omringt met vier geweldige muzikanten die de Afrikaanse ritmes goed in de vingers hebben. De frontman is nog steeds trouw aan zijn hiphop roots en combineert nu beide genres tot een speelse show vol humor met een boodschap. Een boodschap die hij gisteren nog op Glastonburry mocht verkondigen.

Wat is die boodschap dan precies?
Naast luchtige Afrikaanse funk, speelt de band ook wat meer serieuze nummers. Tijdens de vierde track van zijn setlist komt daar ineens een rauwe industriële sample die je eerder in een techno nummer zou verwachten. De luchtige sfeer slaat om tot aan de toegift. De teksten van Baloji zijn ineens ook meer maatschappelijk geëngageerd. Eenheid en vrijheid zijn woorden die vaak voorbij komen. De goedlachse zanger maakt zich duidelijk boos en gooit zijn microfoonstandaard op de grond.

Waren er nog meer merkwaardige momenten?
Muzikaal is Baloji niet altijd even vernieuwend. Maar het enthousiasme waarmee elk nummer gebracht wordt, is aandoenlijk. De zanger spreekt vanuit zijn hart en dat is voor een rapper het belangrijkste. Wij krijgen het gevoel dat we naar iets speciaals kijken. De mannen op het podium genieten zichtbaar van iedere noot die ze spelen en dat werkt aanstekelijk.

Kwam er nog een climax?
Zeker. Bij de toegift wordt het weer tijd voor danspasjes. De gitarist, die echt als twee druppels water op BB King lijkt , wordt gevraagd om op te staan. Ietwat moeizaam komt de oude man overeind en gooit zijn gitaar in z’n nek. Minimaal drie minuten lang speelt hij zo zijn gitaarlickjes en het publiek gaat natuurlijk helemaal los. Baloji & L'Orchestre De La Katuba valt onder de categorie interessante feestband die net dat beetje extra geeft. Een perfect opwarmen dus!