Pinkpop: Lucky Fonz III gaat voor emoties met een hoofdletter E

Troubadour verstaat de lach en de traan

Menno Visser ,

Lucky Fonz III komt op met zijn arm in een mitella op. Oei, dat gaat hem niet worden vandaag…? Maar al snel stript hij het draagverband los, en speelt gitaar en piano alsof er niets aan het handje is. Later zou hij zeggen dat het een rare week voor hem is geweest, maar dat hij dit Uur van de Waarheid zonder pijn kan doorstaan...

HET CONCERT:
Lucky Fonz III, Pinkpop Stage 4, zaterdag 11 juni 2016

DE ACT:
Tien jaar geleden alweer won Otto Wichers, alias Lucky Fonz III, de Grote Prijs van Nederland, die destijds nog wel wat aanzien had. Wat toen een pose was, is nu een vak, zoals hij zelf zingt. In je nakie is inmiddels alweer zijn zesde album. Op het podium weet de Nederlandstalige singer-songwriter met minimale middelen als een akoestische gitaar en een elektrische piano het maximale effect te bereiken.

HET NUMMER:
Afsluiter 'Linde met een E'. Dat wordt uit volle borst meegezongen, woord voor woord. Nooit een officiële hit geweest, maar hij zit al gebeiteld in het collectieve muzikale geheugen.

HET MOMENT:
Een ludiek spandoek in het publiek: 'Wij hebben met je moeder gedanst.' Lucky Fonz herinnert zich het voorval nog, al leest hij voor ‘gedanst' eerst 'het met je moeder gedaan'. Zijn moeder moet haar vinger opsteken, zodat haar fans haar ook hier kunnen verrassen.

HET PUBLIEK:
Zingt, kijkt, huilt, drinkt, lacht, ouwehoert en bewondert. En gaat in op de suggestie van Lucky Fonz om zo hard mee te zingen dat de andere tenten er last van zouden kunnen hebben.

HET OORDEEL:
Zeilmeisjes, knaagdieren en huichelachtige sporters die zich opeens voor de buurt inzetten om wat terug te doen, krijgen er flink van langs in de teksten van Lucky Fonz. Ook al lijken zijn liedjes soms op het randje van kinderachtig, toch weet hij er toch altijd wel een boodschap in te fietsen. Ook al is het zoiets lulligs als ‘Het leven is al zo kort, dus laten we seks hebben, en wel snel een beetje.’  Maar aan de andere kant is hij doodserieus over de kans om opgeblazen te worden in zijn liedje 'Leugens', ‘geschreven tussen twee aanslagen.' Zo krijg je een stukje zingeving mee op de vroege zaterdagavond. Tel daarbij op dat hij van alles drie keer amusementswaarde weet te maken. Dan borrelt er een idee op. Vaak zijn de verplichte liedjes de plaspauzes bij Oudejaarsconferences, hier is het precies omgekeerd. Ik teken ervoor, Lucky Fonz III voor Oudjaarsavond 2017. Petitie starten?

DE FOTO: