Pinkpop 2016 in tien magische momenten

Van de vleestornado van De Staat via felgekleurde piemelfluiten naar Lionel Richie-imitators

Timo Pisart ,

Wat zijn de magische momenten van Pinkpop 2016 die ons nog maanden zullen heugen? Welke bizarre gebeurtenissen willen we de hele week nog bespreken bij de koffieautomaat en wat waren de ultiem Snapchat-waardige beelden? Met de pluisjes nog in het hoofd blikken we terug op de vleestornado van De Staat, de backflip van Spiderman en de aanwezigheid van Bruce Springsteen.

1. De vleestornado van De Staat
Na ‘m al die keren op social media langs te zien komen is het onverwacht nóg indrukwekkender om middenin de draaikolk van De Staat terecht te komen. Mocht je onder een virtuele steen hebben geleefd: de videoclip van het nummer Witch Doctor ging vorig jaar viral, waarna elke show van de Nijmeegse rockband eindigde met een spontane re-enactment waarbij het publiek manisch rondjes gaat draaien rondom Torre Florim. Op de Pinkpop-vrijdag duikt de frontman al met een sardonische grijns het publiek in tijdens een imponerende show in de tent. En omdat Ghost zaterdag afzegt, mag De Staat ‘m nóg eens komen doen op het nog grotere 3FM-podium. Ze stellen niet teleur: al gauw kun je bijna niet anders dan je laten meevoeren in die kolkende vleesmassa, hopend dat je niet omvalt (want zou je dan worden vertrappeld?) en het allemaal niet te lang duurt. Doodeng en fantastisch tegelijk. De Staat is klaar voor de HMH.

2. De backflip van Spiderman
Puscifer, het loodzware soloproject van Maynard James Keenan (Tool/A Perfect Circle), geeft waarschijnlijk de meest bizarre show van Pinkpop 2016. Net als je denkt dat het een serieus optreden wordt, komen er vijf extra artiesten op het podium. Vier met Mexicaanse worstelaarsmaskers, waarvan een met een cape, de twee vrouwelijke in best onpraktische worstelkleding en een als Spiderman. Echt waar. Er staat een heuse ring achter de drummer, waar ze ook daadwerkelijk gaan vechten. Het ene moment hangt Spiderman in de touwen, het andere moment maakt hij een salto achterover en trapt hij twee tegenstanders knock-out. Geen klap is raak, geen trap echt. Oh, en ze hebben óók nog een robothanengevecht. Kortsluiting in je hoofd.

3. De handstand van Flea
Wie had dat gedacht: Red Hot Chili Peppers spelen deze Pinkpop nog gretiger dan tien jaar terug. Zo gretig zelfs dat de knotsgekke bassist Flea (inmiddels alweer 53 jaar) het tweede nummer al het publiek induikt, en uit onhandig enthousiasme een fotograaf in het gezicht slaat met zijn bas. Oeps, dat was ook weer niet te bedoeling. ‘I hope you’re alright’, zegt Flea even later vanaf het podium. Waarop frontman Kiedis er spontaan een freestyle uit schudt: ‘I play the bass in your face, make you wanna jack off!' Nog leuker: de handstand die Flea even later doet terwijl Kiedis zijn bas overneemt.

4. Lucas Hamming geeft zijn gitaar weg
‘Weet je wat ik dacht toen ik gisteravond in mijn bed lag? Aan hoe het eruit zou zien als ik hier stond. Kom op jongens, dragen jullie me naar de mixtafel?’ Lucas Hamming, de 22-jarige rocker uit Blaricum, debuteerde dit jaar op Pinkpop en deed dat met een hele innemende show. Eerst laat hij zich letterlijk op handen dragen, en later blijkt dat hij speciaal voor Pinkpop een nieuwe gitaar heeft gekocht. Eventjes dacht hij erover om ‘m stuk te slaan, maar dat is ook zo suf. Uiteindelijk geeft hij ‘m weg aan een piepjong jochie, dat hij al vroeg op de eerste rij spot en zijn geluk niet op kan. Supersympathiek.

5. Lionel Richie herkent zichzelf
Lionel Richie, semi-headliner van de zondag, is niet alleen. Ja, dat ziet hij al snel. ‘Hey, Lionel staat op de eerste rij! Man, ik wou dat ik mijn haar nog had zoals jij.’ Verdomd, daar staat een lookalike en hij heeft nogal zijn best gedaan: een krullenpruik op, zijn gezicht gebruind, dun snorretje en een straalwitte glimlach. De schermregisseur pikt er nog eens een paar uit, want geen Pinkpop-act heeft zoveel imitators in het veld staan als Richie. Als de koning van de casinoshow had het als blackface had bestempeld, had niemand het hem kwalijk kunnen nemen, maar in plaats daarvan reageert Lionel met een grijs van oor tot oor. ‘Jullie zijn me niet vergeten!'

'Man, I wish I had my hair back like you!' Lionel Richie op Pinkpop Festival vanavond:

Geplaatst door 3VOOR12 op zondag 12 juni 2016

6. Bruce Springsteen komt toch niet
Het is nogal een spannende roddel die het hele weekend al over het Pinkpop-terrein rondgonst: Bruce Springsteen schijnt een gastoptreden te gaan geven bij Paul McCartney. Hoe legendarisch zou dat zijn? Er zijn zelfs mensen die beweren The Boss te hebben gespot in de coulissen bij Richie, dus de spanning stijgt. Maar hét moment? Dat komt dus niet, wel krijgen we een breekbare en sobere set van McCartney te zien.

7. Het regent vuur bij Rammstein
Waarschijnlijk is er in de geschiedenis van Pinkpop geen act die telkens weer zoveel vuurwerk meeneemt als Rammstein. Ook nu heeft Till Lindemann weer een monsterlijk vlammenwerpmasker op tijdens Feuer Frei!, even eerder blies hij zich al op met een bommengordel en in de toegift vliegt hij de lucht in als brandende engel. Monumentale beelden te over, maar het engste vuurwerk wordt afgestoken tijdens Du Hast. Vanaf de stage vliegen indrukwekkende sissers horizontaal het publiek in én vanaf de geluidstoren terug richting het podium, alsof je middenin een groots vuurgevecht bent beland. Ja, dan breekt het zweet wel even uit, en dan niet alleen vanwege de hitte van al die vlammenwerpers.

8. Het regent gouden platen bij Sevn Alias
Het lijkt wel alsof er backstage een juwelier aan het werk is geweest op Pinkpop, zoveel goud krijgt underground-rapper Sevn Alias op Pinkpop in handen. De coming man wordt op het podium al verrast met een gouden plaat voor One Night Stand (met B-Brave) en Laat Niet Los (van zijn vrienden Jairzinho en Jonna Fraser), in de 3FM-studio mag Roosmarijn hem even later óók nog overdonderen met een glimmende plak voor zijn doorbraaksingle Ma3lish. De show van Broederliefde en Sevn Alias blijkt sowieso al het allerleukste feestje van Pinkpop en een overwinning voor de Nederlandse hiphopscene

9. Het regent beha’s bij All Time Low
De grootste hormonenbom van Landgraaf is ongetwijfeld All Time Low, de razend populaire pretpunkpop-act waar een leger aan gillende en krijsende meisjes op afkomt. Gitarist Jack Barakat maakt meerdere keren gitaarspelend de ronde bij de voorste barriers, dompelt zich onder in die oestrogeenmassa en deelt kusjes en selfies uit aan de fans, die bijna door het lint gaan. Met een bh om zijn hoofd gebonden keert hij weer terug op het podium, waar er vervolgens nog meer van worden geworpen. De ouders zullen wel met een frons toekijken, maar de meisjes die op de stage mogen komen beleven de dag van hun leven.

10. Youtube viral in het echt
Ook leuk: vorig jaar waren we erbij aanwezig hoe een viral hit ontstond, toen John Coffey dat welberoemde biertje ving. Dit jaar in Landgraaf kunnen we nog eens zien hoe zo’n filmpje nog eens dunnetjes wordt overgedaan: inderdaad, de hypervrolijke vijf van Walk Off The Earth die met z’n allen op één gitaar een cover van Gotye spelen. Even eerder staan ze tijdens Adele’s ‘Hello’ al met felgekleurde pvc-buizen uit de speelgoedwinkel te zwaaien alsof het felgekleurde piemels zijn. Een circusact die je gerust naast een caviadresseur en een vuurspuwer zou kunnen plaatsen tijdens Canada’s Got Talent. Hartstikke gezellig hoor, maar wij zien toch liever een wasbeer op een fiets.