Dua Lipa: “Over 5 jaar ben ik de wereld aan het overnemen”

Geboren popster over dromen, hiphop en girl power

Sjoerd Huismans ,

Dua Lipa, het klinkt als een perfecte artiestennaam. Toch staat het letterlijk zo in het paspoort van de 20-jarige Britse zangeres met Kosovaarse roots. Momenteel scoort ze een gigahit met Be The One en het moet gek lopen wil Dua Lipa over vijf jaar geen grote popster zijn. Dat is dan ook het doel sinds haar kindertijd. “Ik zie mezelf al in de stadions, dat is de droom. Ik moet het alleen nog bewijzen.”

Een tijdje terug postte Dua Lipa op Twitter: take the girl out of kosovo but cant take kosovo out of the girl. Op Instagram poseert ze met een Bernie Sanders-pet. De zangeres is dan ook een vrouw van de wereld: geboren in Londen, verhuisde ze met haar ouders op 11-jarige leeftijd terug naar hun moederland Kosovo. Tegenwoordig spendeert ze veel tijd in de VS om aan haar aanstaande debuutalbum te werken.

“Als kind was het heel spannend om naar een nieuwe plek te gaan”, zegt ze, de slaap uit haar ogen wrijvend – de ochtend begon vroeg met een radiosessie bij Giel en duurt nog tot een optreden bij DWDD ’s avonds. “Ik sprak de taal al, kon het alleen niet lezen en schrijven. Maar het was een geweldige ervaring. Je mag je roots nooit vergeten, daarom tweette ik dat. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik er al vijf jaar niet meer ben geweest, mijn moeder woont tegenwoordig weer in Londen. Ik wil zeker nog een keer terugkeren en er een concert doen.” 

Vroeg onafhankelijk
Met de onafhankelijkheid van Kosovo begon ook die van Dua Lipa. Op haar vijftiende besloot de zangeres dat ze toch terug wilde naar Engeland, om het te gaan maken in de muziek. Op jonge leeftijd kwam ze zodoende in een soort studentenhuis te wonen met vrienden. “Dat heeft me erg geholpen de persoon te worden die ik nu ben”, zegt Lipa. “Ik ben toen onafhankelijk geworden. Ik belde mijn moeder de hele dag om haar gerust te stellen: ‘Ik ga naar bed’, ‘ik ga nu eten’, ‘ik ga naar school’, ‘ik ben klaar met school’. Uiteraard was ze nog steeds de hele tijd bezorgd, maar ik heb het ze zo makkelijk mogelijk gemaakt. Toen ik klaar was met school ging ik in nachtclubs werken, en later in een restaurant. Ondertussen zette ik continu covers op YouTube. Zo leerde ik mensen kennen: andere artiesten, mijn manager. Ik begon full-time te schrijven en ben uiteindelijk op het label (Warner, red.) terechtgekomen.”

De muziek van Dua Lipa heeft twee belangrijke invloeden: pop en hiphop. “Ik luister eigenlijk nog precies dezelfde muziek als toen. Ik ben geobsedeerd door Nelly Furtado en Pink, maar ook door Kendrick Lamar, J. Cole, Action Bronson en Chance The Rapper. Ik hou van de mix: ik denk dat in mijn coupletten de flow, de rauwheid en waarachtigheid van hiphop zit; het refrein moet een groot poprefrein zijn. Ik heb A$AP Rocky eens kort ontmoet bij Jimmy Kimmel, we hebben twee seconden met elkaar gepraat. Ik zou graag met hem werken, ik hoop dat hij een feature op mijn album wil doen.”

Volharding
Aan het eind van de zomer moet de plaat, waar met een groot team aan wordt gewerkt, verschijnen. Dé hit tot nu toe is Be The One – tevens het enige nummer dat ze niet zelf schreef. “Ik ben er nu heel trots op”, zegt Dua Lipa. “Aanvankelijk twijfelde ik of ik wel een nummer dat ik niet zelf geschreven heb wilde zingen, maar het is zo’n perfecte song en het past perfect op het album. Het is heel anders dan een cover zingen, het is nu echt van mij. Het nummer sprak me aan omdat het over volharding gaat: nooit opgeven is mijn motto.”

Lipa komt inderdaad over als iemand die precies weet wat ze wil. De zangeres deelt een producer en manager met Lana del Rey en wordt ook vanwege haar lage stem vaak met de Amerikaanse vergeleken. Maar eigenlijk heeft ze al een heel eigen geluid, net als andere upcoming vrouwelijke artiesten van nu die ook emotionele, krachtige songs maken. Ja, ze ziet zich als onderdeel van een nieuwe golf met Alessia Cara, Halsey en Clairity, waarvan ze zelf misschien het iets meer credible nichtje is. “Girl power! Het is een geweldige tijd om een vrouw in de muziek te zijn. 2016 is een uitstekend jaar tot nu toe. Bovendien klinkt niemand van ons hetzelfde, en er is niet zo’n mad competitie meer. We versterken elkaar.”

De veelbesproken Kesha vs. Dr. Luke-zaak heeft het saamhorigheidsgevoel verder versterkt: artiesten als Grimes en Lorde spraken zich uit tegen de producer en platenmaatschappij Sony. “Het is echt vreselijk”, zegt Dua Lipa. “Vooral dat ze het zo lang heeft moeten verbergen, omdat ze zich er zo voor schaamde. En nu ze er eindelijk voor uitkomt, verliest ze de rechtszaak. Dat is waarom mensen opstaan en zo’n massale vuist vormen. Niemand zou zo behandeld moeten worden.”

Dark pop
Ze haast zich eraan toe te voegen dat iedereen die ze zelf heeft ontmoet vreselijk aardig is. Toch is eerste single New Love, over haar eigen weg in de muziek, een wat donkerder, onheilspellend klinkend nummer. “Zelf noem ik het ook dark pop: het moet een poppy gevoel houden maar alle teksten hebben een duistere betekenis. In de tekst ben ik de ‘new love’ voor de muziekindustrie, ik probeer er mijn plek te vinden. Het is als een relatie, maar een relatie waarin iemand je niet wil, of niet nodig heeft. Maar je blijft maar proberen te bewijzen dat JIJ degene bent voor ze.”

Voor zichzelf weet Lipa dat nu zeker: ze is een popster die nog vele malen groter wil worden. Waar ziet ze zichzelf over vijf jaar? “Ik doe dit nog steeds, ben bezig met album nummer zoveel, de wereld aan het overnemen. Ik zie mezelf in de stadions ja, dat is de droom. Ik moet het alleen bewijzen. Het begon als een playground dream. Toen ik klein was, moesten al mijn vrienden achter me dansen terwijl ik zogenaamd op het podium stond. Maar met de jaren krijg ik het gevoel dat ik steeds dichter in de buurt kom van die droom. Nu ik dit allemaal aan het doen ben denk ik: waarom niet?”