LL16: Nog één keer tot het gaatje met Thee Oh Sees

De garagepunkers geven alles, hun publiek nog meer

Door Connor Clerx, foto's Tim van Veen ,

Voor de liefhebber van het hardere gitaarwerk is er zondagavond op Lowlands 2016 niet zo gek veel te vinden. Kaytranada, Foals en natuurlijk LCD Soundsystem domineren de avond, maar in de India is er nog een Gallisch dorpje dat dapper verzet biedt. De tent is maar voor de helft gevuld, maar Thee Oh Sees als hun publiek hebben een gezamenlijke missie: nog één keer tot het gaatje.

Het concert: Thee Oh Sees, India, zondag 21 augustus 2016

Aan de haast maniakale energie die Thee Oh Sees uitstraalt zou je nooit raden dat de band al bijna twintig jaar bezig is. Ze hebben dezelfde honger als een jonge punkband op een aftands podium in de provincie. De opstelling van de band garandeert de spijkerharde uitkomst. Het midden van het podium is voor de twee drummers, die elkaar gedurende het uur dat de band mag vullen elkaar continu opjagen, ten alle tijden de controle bewarend. Het begrip spanningsboog is de Amerikanen (San Francisco) totaal vreemd. Harder dan hard, dat is het enige wat ze kennen.

Werkt het?
Enorm. Het pils vliegt van meet af aan in het rond. De tent is dan niet helemaal gevuld, het aanwezige publiek wil knallen. Thee Oh Sees zijn niet te beroerd om te faciliteren. Ze blijven raggen, het tempo is onverbiddelijk. Je gaat naar de kloten of je wilt of niet.

Dus dat was wel een punkfeestje?
Werkelijk alle elementen van een snoeiharde garage-punkshow komen voorbij. De moshpit valt zelden stil. Hier sta je alleen maar als je het onderste uit de festivalkan wilt halen. Crowdsurfers tellen is na een half uur al niet meer te doen, op praktisch elk willekeurig moment hangen er minimaal drie man in de lucht. Na het derde biertje tegen je achterhoofd kijk je er niet meer van op. Als twee crowdsurfers overgooien met een opblaasbare rookworst wordt het bijna een karikatuur, maar jezus, wat een topsfeer.

Hoe sluit je zoiets af?
Thee Oh Sees hebben er wel wat voor. De laatste twee nummers duren bij elkaar ruim twintig minuten, de circle pit gaat door en door. Ook buiten die pit neemt niemand het je kwalijk als je een beetje duizelig bent. Dat is het effect van Thee Oh Sees.