LL16: Louter hartjes bij Oh Wonder

Romantisch sprookje komt uit

Tekst Menno Visser, foto's Jelmer de Haas ,

Er was eens een Brits meisje en een Britse jongeman, die samen liedjes begonnen te schrijven in Amsterdam. Het klikte, hun stemmen mengden zich wonderbaarlijk. Elke maand zetten ze een elektropop liedje online op Soundcloud. Steeds meer blogs kwamen er achter hoe goed hun liedjes wel niet waren. Toen ze genoeg liedjes af hadden, dropten ze een album. Toen ontplofte het pas echt. Ze hadden vooraf nooit gedacht dat ze live op zouden treden. Maar na Madison Square Garden in het voorprogramma van Halsey staan ze nu opeens op Lowlands samen met een drummer en een bassist in een volle Heineken.

Het concert: Oh Wonder, Lowlands Heineken, zondag 21 augustus 2016

Supercute sprookje, hé…
Ja, even is er geen grote boze werkelijkheid waar feestgangers op een boulevard doodgereden worden door een vrachtwagen. Enkel koddig huppelende konijntjes zonder een jager in zicht. Engelse drop verpakkingen gevuld met louter die ronde blauwe en roze met die spikkeltjes. Josephine oogt als het allerliefste buurmeisje en Anthony is de ideale schoonzoon.De lucht vult zich met positieve emoji’s.

Hebben ze iets met elkaar?
Volgens de cameraregie wel. Bijna het hele optreden zijn Josephine en Anthony close-up splitscreen in beeld op de zijschermen. Je kan de verlovingsringen er zo opschuiven. Louter hartjes. Gespeeld natuurlijk, ze zullen elkaar achter de schermen wel eens de kop inslaan, maar voor nu geloven we er in. Nou ja, niet echt.

Nou nou, kritische VPRO, is er nog wel iets op aan te merken dan?
Die jurk van Josephine zal wel designer zijn, maar lijkt eerder een hobbezak uit de H&M. En de ballad 'All We Do' is wel wat aan de saaie kant, maar dat compenseren ze vooraf door te verklaren dat de tekst veel voor hen betekent: 'Droom groots, geloof erin het onmogelijke waar te maken.' Dat is hen gelukt, en kan ook met jou als je gelooft in tegeltjeswijsheden. Maar wat hen zo ver brengt is de instant likeabilty van bijna al hun liedjes. Stuk voor stuk singlewaardig, catchy met een moderne feel. Simpel en doeltreffend gebracht, met een prachtig verlichte backdrop van hun initialen OW. En zo leefden ze nog lang en gelukkig tot hun AOW.