LL16: Kaytranada is net zo divers als zijn publiek

Canadese producer gooit r&b-glijers, hiphopbeats en disco met speels gemak door elkaar

Door Connor Clerx, foto's Tim van Veen ,

Met zijn debuutalbum 99.9% gooide de Canadese producer Kaytranada hoge ogen op de 3voor12 redactie. Zijn funky mix van soul, r&b, disco en hiphop leverde hem een Album van de Week op. Gezien de hoge vertegenwoordiging van discoplaten in de nachten van deze Lowlandseditie zou je denken dat Kaytranada ergens in de late uren zou kunnen staan. In plaats daarvan geeft de producer een topset weg in de vroege avond in de India.

Het concert: Kaytranada, India, zondag 21 augustus 2016

Kaytranada bestijgt het podium, een capuchon over de bovenste helft van zijn gezicht getrokken. Hij hoeft geen woord te zeggen, albumopener ‘Track Uno’ zet de toon voor de rest van zijn optreden. Een stevige, zeer dansbare sound, gestoeld op hiphop, oudere r&b-glijers en slim gebruik van samples. Er staat weliswaar geen ‘live’ achter zijn naam in het programmaboekje, maar het gros van de set bestaat uit zijn eigen werk. ‘Breakdance Lesson N.1’ is een fraaie opmaat naar AlunaGeorge-samenwerking ‘Together’. Een hoogtepunt op plaat, een vroeg hoogtepunt in de uitpuilende India. Ergens is het jammer dat het zo druk is, de tracks die Kaytranada zijn gewillige publiek voorschotelt zijn stuk voor stuk gebouwd om te dansen.

Hoe ziet dat gewillige publiek er uit?
Het is tekenend voor de eclectische stijl van de Canadees dat er een heel gemêleerd publiek op afkomt. Vooraan in het midden gaan dezelfde jongens op dezelfde manier los als bij Broederliefde, met name de tracks die meer naar hiphop neigen geven ze de kans om helemaal los te gaan. Biertjes door de lucht, moshen, het is er heel erg aan, zogezegd. Rechts van het midden is het een ander verhaal. Er wordt heel wat afgeknuffeld, hoe verder Kaytranada richting disco gaat, hoe meer mooie pasjes er gemaakt worden. Een eenzame konijnendanser is de hele set niet te stoppen.

Zijn album staat vol met vocalisten die op Lowlands staan, heeft hij nog iemand meegenomen?
Vooraf was de hoop gevestigd op een gastoptreden van Anderson .Paak die kort daarvoor de Bravo afbrak, maar Kaytranada blijft vanavond alleen op het podium. Het is amper een gemis te noemen, de India staat al vol en het gaat al continu los. Het blijft ook een dj-set, nummers worden zelden langer dan een minuut integraal afgespeeld. Liever kiest Kaytranada voor hoogtepunten van tracks als ‘Together’, ‘Glowed Up’ en ‘I Got It Good’.

Waar gaat het het hardst?
Met de bas tot ver in het rood geschroefd kan ‘Lite Spots’ de hardste track van de avond genoemd worden. Zijn remix van Janet Jackson’s ‘If’ voelt in het moment aan als de enige plaat waar je ooit nog op wilt dansen. Voor het slot heeft de Canadees nog een laatste joker, ‘Leave Me Alone’ heeft de baslijn die je tot springen dwingt, een killer hook als toetje. In de India druipt het zweet van het tentzeil, Kaytranada verlaat het podium met een hand in de lucht.