LL16: RY X rijgt magie aan elkaar

Singer-songwriter met subtiele beats rijkt verder dan rij 10

Tekst Menno Visser, foto's Tim van Veen ,

Twaalf uur ’s middags op de zaterdag. De file bij The Village Coffee spreekt boekdelen over de afgelopen festivaldag en nacht. Maar in de Charlie is het al voor aanvang vol voor het optreden van RY X. Mond-tot-mond reclame over de fenomenale live optredens van de Australische singer-songwriter Ry Cummings en zijn band heeft al gewerkt. En hij sijpelt steeds meer door in allerhande Spotify lijstjes met chille muziek. Met de wonderschone ballad 'Berlin' kreeg hij online bekendheid via een reclamedeal, en dit jaar kreeg hij overdag airplay op 3FM met de fluisterhouse single 'Deliverance' van het debuutalbum Dawn. Kom maar op dan, we lusten het ook wel met onze houten Zaterdagochtend hoofden.

Het concert: RY X, Lowlands India, zaterdag 20 augustus 2016

Weer zo’n baardaap, die zijn gevoelige ziel deelt. Zijn er daar al niet genoeg van?
Zou je denken, ja. Maar RY X is meer dan dat. Denk aan de ijzige spanning van Bon Iver, de subtiele beats van Bob Moses en de knuffelberige presentatie van Fink. Prima package deal toch? De spannende melodieën houden je bij de les en net als je denkt dat het saai gaat worden, al dat ijle gezang in den hoge, komen de heupwiegende beats als geroepen. Niet verwonderlijk als je weet dat hij met andere zijprojecten The Acid en Howling al tegen de dance aan schurkte. Toch is de band oprecht overweldigd dat het er allemaal zo als zoete koek in gaat.

Lekker doorheen wauwelen dan, want we zijn Nederlands publiek...
Meteen al vanaf de ijzingwekkend spannende opener Shortline wordt het al duidelijk dat dat niet gaat lukken vandaag. Jammer, joh. Een volledig op elkaar ingespeelde band met viool, cello en livedrums aan het einde van hun zomertoer klessebes je niet zomaar van het podium. Iedereen die toch zijn bek nog open durft te trekken, krijgt te maken met zijn buurman van de afdeling sfeerbeheer. En dat maak je nog maar zelden tegen bij Nederlandse concerten.

En RY X vooraf maar denken dat er geen hond zou staan om 12 uur ’s middags...
Geen idee wie dat toch altijd achter de schermen influistert. Vast en zeker omdat het dan altijd nog mee kan vallen. RY X stond al verscheidende keren in Paradiso en verkocht het de laatste keer ook uit, zij het dat er toen stoelen stonden, waardoor de zaalcapaciteit kleiner was. Maar ook staand ’s ochtends in een volle India is het publiek volledig gebiologeerd. Het is dat festival optredens vanwege het tijdschema niet eindeloos door kunnen gaan, maar het applaus zwelt steeds meer aan naarmate de show vordert en op het eind wil men de band bijna niet meer laten gaan. Voor iedereen die de magische momenten van dit doorbraakoptreden van RY X gemist heeft: wanneer de Sint in het land is, komt ook deze man met de baard weer in het clubcircuit. Ik heb mijn schoentje nu al gezet.