LL16: De Likt verscheurt Lowlands met botte tanden

Een half uur en de X-Ray is kapot

Tekst Norbert Pek, foto's Jelmer de Haas ,

Tien minuten voor aanvang is het al moeilijk een plekje te veroveren in de X-Ray. Vijf minuten later staan er rijen buiten. Ja, de livereputatie van De Likt is tot Lowlands doorgedrongen. Een half uur later is het een wonder dat alles nog heel is.

Het concert: De Likt, X-Ray, zaterdag 20 augustus 2016

De drie De Likters moeten even hebben gegrijnsd. De X-Ray. De halve cilinder die redelijk snel is gevuld. Er moet zeker hard gewerkt worden, wat Rotterdammers kunnen, maar die X-Ray, die gaat eraan.

Een half uur?
Ze staan een kwartier langer geboekt, maar frontfanaticus Simon (echte naam Jordy Dijkshoorn) roept meteen dat De Likt voor ‘t half uurtje gaat. Dat betekent in dit geval een gerichte vuistslag van een half uur. Dit is geen act van de subtiele opbouw. Dit is rammen.

Even snel, wat is De Likt ook alweer?
Brute electrorap. Het vorig jaar verschenen titelloze debuut staat er vol mee. De Jeugd van Tegenwoordig maar dan maniakaal, heerlijk Rotterdams. Producers John van Beek en Giorgi Kuiper (ook op keytar en op occasional brute dans) maken de bende compleet. Het lekkere ‘Ja Dat Bedoel Ik’ is een bescheiden hitje.

Hoe gaan we dit halve uurtje herinneren?
Als een aaneenschakeling van krankzinnige Simon-momenten. De adrenaline barst nog uit z’n bezwete kleine teen. Die lange leren jas gaat meteen uit. In ouderwetse bolletjesjurk zet hij de nummers in. De opgetrokken sokken-tattoos komen er komisch onderuit. Komisch? Weg jurk, hallo niets anders dan gladde rode hotpants. De opeengeklitte fotografen weten niet hoe snel ze moeten flitsen, het publiek gaat sowieso volledig los. Simon laat zich door mede-Rotterdammer Immanuel Spoor op de schouders door het publiek dragen, hij drukt zich op terwijl het publiek tot tien schreeuwt, hij springt rond alsof er GoGo Gatget-veren onder zijn schoenen zitten. De muziek beukt lomp door. Het niveau wisselt wat maar who fucking cares. Iedereen kijkt met grote ogen naar het podium waar zweet van een praktisch naakt lijf gutst. De Likt breekt de vroege Lowlandsmiddag met grof geweld in twee.