LL16: Nao stapt uit de schaduw

Engelse r&b zangeres komt uitgerekend nu met debuutalbum

Atze de Vrieze ,

Het lijkt wel of ze het erom doet: uitgerekend deze week verschijnt het debuutalbum van de Engelse r&b zangeres Nao. Kan ze de belofte inlossen die al het hele jaar rond haar zoemt?

Het concert: Nao, Lowlands India, vrijdag 19 augustus 2016

Maar haar eigenzinnige stem en overtuigende podiumverschijning ontrukt Nao zich trots aan de trend van het moment: producers als Major Lazer, DJ Snake en Chainsmokers scoren de ene na de andere pophit met een anonieme zanger of zangeres. Nao hoorden we eind vorig jaar voor het eerst op 'Firefly' van Mura Masa, een supergoeie dance-pop tune die in Nederland maar geen superhit wil worden. Waar de meeste van die vocalisten anoniem blijven, werkte Nao de laatste maanden aan een prima debuutplaat die haar hoger op de bill plaatst dan Mura Masa. Ze heeft een eenvoudige maar uitstekende band: bas, gitaar en drums vertalen haar toch opvallend elektronische sound naar het podium. 

Geen hit zei je? Dat voelt hier anders hoor.
Ja, bij iedereen hier is 'Firefly' wel geland. Het is dan ook een vijfsterrentune die je sexy en met een grote glimlach hoort mee te zingen. Groot gelijk dat ze hem gewoon aan haar repertoire toevoegt.

En haar eigen werk?
Twee jongens op een meter of tien van het podium keuren Nao officieel goed. De een heeft duidelijk de ander meegenomen met de woorden: 'Ja nee, serieus, zij deugt.' 'Het komt door die bassen, die zijn echt goed hard,' concludeerde de overtuigde. En dan moet het slepende 'Bad Blood' met die hyper-bas nog komen. Dat is haar beste eigen nummer, al mag de nieuwe single 'Get To Know Ya' er ook zijn. Daartussen moeten we wel door een paar minder speciale liedjes heenbijten, maar Nao blijft op individuele klasse overeind.

Valt je ook op dat iedereen vooraan klein is?
Misschien is Nao een soort rolmodel voor de kleine mens. Zelf is ze ook niet bepaald de grootste. Ook niet superslank trouwens, maar in plaats van dat te verdoezelen accentueert ze het juist met een mega wijde broek en een enorme haardos. Looking sharp!