Rocco Veenboer: “Voorgesteld om helft aandelen Awakenings terug te kopen"

Awakenings-directeur koopt Lloyd Hotel

Sjoerd Huismans ,

Het Parool meldt donderdagochtend dat Awakenings-directeur Rocco Veenboer het Amsterdamse Lloyd Hotel gekocht heeft voor 18 miljoen euro. Veenboer koopt het gebouw van woonstichting De Key en noemt een relatie met Awakenings een ‘schot voor open doel’. De krant meldt ook dat Veenboer van plan is Awakenings terug te kopen van het Amerikaanse moederbedrijf SFX, maar dat ligt wat genuanceerder, zegt hij in een reactie. “Ik heb een bod gedaan de helft terug te kopen.”

Vanuit Thailand reageert Veenboer op het Parool-nieuws dat hij Awakenings weer terug zou willen kopen van moederbedrijf SFX. Het gaat namelijk maar om de helft. “Robert Sillerman gaf aan dat hij ervoor openstond een deel van de Awakenings-aandelen terug te verkopen. Toen heb ik een bod gedaan 50 procent te kopen, dat is allemaal officieel ingediend. De samenwerking gaat namelijk nog steeds goed, we zijn net in Goa geweest, in New York, we gaan naar Chili, ik ben over Bangkok en Singapore aan het praten. We zijn lekker aan de weg aan het timmeren, en worden daarin gesteund door SFX. Dat komt ook door de expertise van bijvoorbeeld ID&T, die al meer ervaring met feesten in het buitenland hadden.”

Een paar maanden geleden kwam SFX met name in de VS in zwaar weer. TomorrowWorld, de Amerikaanse versie van TomorrowLand eindigde bijvoorbeeld desastreus toen door hevige regenval slechts 40.000 van de 190.000 bezoekers de laatste dag konden meemaken. SFX zag zich genoodzaakt de gedupeerde bezoekers financieel te compenseren. One Tribe, een gepland festival in Californië, werd gecanceld door tegenvallende kaartverkoop. Veenboer verwacht desondanks niet dat SFX gaat omvallen. “Ik zie dat niet snel gebeuren. Robert Sillerman heeft heus nog wel wat geld in zijn achterzak en in de meeste landen – Nederland, Duitsland, Brazilië, België – wordt nog steeds geld verdiend, ook Australië loopt weer op de rails. Als ze het in de VS kunnen fixen, kan het echt wel opgelost worden. Daarvoor hebben ze nu geld nodig.”

'100 procent te veel stress'
Vandaar dat SFX bereid lijkt een deel van de aandelen aan Veenboer terug te verkopen. “Ik hoef niet meer de hele last, 100 procent van de aandelen is me te veel stress. Ik heb 15 jaar met een pen naast mijn bed geslapen, zodat als ik ’s nachts nog iets bedacht ik het meteen op kon schrijven. Ik was op een gegeven moment verantwoordelijk voor een festival van 30 tot 35 duizend bezoekers, het is een middelgrote stad die daar meedraait. Mede dankzij ID&T hebben we nu bijvoorbeeld een heel goede verzekering, net als Welcome to the Future dat vorig jaar eindigde in een nachtmerrie. Als dat in het verleden met Awakenings was gebeurd, had het veel grotere gevolgen gehad. We zijn professioneler geworden.”

Mocht SFX toch omvallen? Veenboer: “Dan kan Awakenings zijn eigen broek ophouden, onze eigen rekeningen betalen. We bieden nog steeds keihard waar voor ons geld. Natuurlijk willen we winst maken en geen verlies, maar we zijn altijd uitverkocht. Sinds we samenwerken met SFX hebben we geen enkele consessie gedaan op muzikaal vlak, en ook qua budgetten was er keihard afgesproken dat we niet méér winst hoefden te behalen. Als je kijkt naar onze afgelopen drie party's rondom Oud & Nieuw - die al maanden van tevoren uitverkocht waren - dan kun je alleen maar concluderen dat Awakenings populairder is dan ooit."

"Natuurlijk willen we het moederbedrijf helpen, maar uiteindelijk gaat Awakenings voor”, vervolgt Veenboer. Voor de andere 50 procent van de aandelen denkt Veenboer - mocht SFX toch omvallen - aan een team van topondernemers uit de dance om mee samen te werken. “Bijvoorbeeld Wouter Tavecchio, Jan Lok of Duncan. Een club van mensen met visie waar de andere 50 procent dan naartoe kan. Het huidige personeel zal zich ook in mogen kopen.”

'Sillerman wil 30 procent terugverkopen'
De onderhandelingen zijn vooralsnog gebleven bij het voorstel van Veenboer om de helft van de Awakenings terug te kopen, en het tegenvoorstel van Sillerman daarop. “Ik denk dat ze mijn bod niet goed genoeg vonden, dan hoor je heel lang niks. Sillerman heeft aangegeven dat hij 30 procent wil terugverkopen. Maar ook begon het Lloyd-hoofdstuk, waar ik als een stier die een rode lap ziet op ben gedoken. Ik heb veel geluk gehad met de mensen die me daarbij geholpen hebben. Ik zocht een goede belegging voor het geld dat ik nu op de bank had staan, zonder dat ik naar de beurs zou hoeven. Want als je ziet wat er daar nu mee gebeurt… daarom is dit een mooie bestemming. Daar ben ik de afgelopen maanden dus intensief mee bezig geweest.”

Het Parool meldt dat aandeelhouders van plan zijn SFX op te knippen – er zou volgende week nog een beslissing over worden genomen. Veenboer: “Ik weet daar niets van. Het staat vast dat de aandelen veel minder waard zijn, een kwartje nu. Mijn pakket van 3,5 miljoen zal nu ongeveer een kwart miljoen waard zijn. Maar goed, ik had bij de verkoop van Awakenings ongeveer 80 procent in cash gekregen. Bij andere deals hebben mensen 50 procent of nog meer in aandelen gekregen, die aandeelhouders staan natuurlijk heel anders in deze discussie dan ik. Ik denk echt dat dat kwartje nog wel 1 of 2 dollar kan worden. Ik vind dan wel dat SFX van de beurs moet stappen. Een beursgenoteerd bedrijf, dat past niet in deze branche.”