ESNS16: TivoliVredenburg begint Dice, nieuw 'mini-showcasefestival' voor internationale bands

3voor12 Talkshow over 2 jaar TivoliVredenburg

Redactie 3voor12 ,

Ook dit jaar is er op Eurosonic weer de 3voor12 Talkshow, gepresenteerd door Atze de Vrieze. Donderdag openden we met een een special over TivoliVredenburg, het megapodium in Utrecht dat het Nederlandse poplandschap blijvend veranderde. Hoe staat het podium ervoor? Hoe maak je zo'n groot, nieuw gebouw aantrekkelijk voor het publiek? Directeur Frans Vreeke: "TivoliVredenburg móet een podium van internationale allure zijn."

Twee jaar verder
Hij heeft misschien wel de meest complexe taak in de Nederlandse podiumwereld: Frans Vreeke geeft leiding aan een podium met vijf zalen, waarin pop, klassiek en jazz samen komen. Anderhalf jaar na de opening lijkt het publiek en de artiest het gebouw te vinden, maar het gat in de begroting is nog net zo groot als de bouwput voor de deur. Hoe staat TivoliVredenburg ervoor?

Programmering en Dice, nieuw mini-showcasefestival
Margriet van Kraats (oud-directeur Tivoli, manager programma en marketing TivoliVredenburg), Sytse Wils (programmeur) bespraken de programmering en hadden een nieuwtje: “Samen met Friendly Fire beginnen we Dice in Pandora, een soort mini-showcasefestival met steeds zes nieuwe internationale bands. Op een tactisch moment neergezet, we zitten bijvoorbeeld in de woensdag voor The Great Escape. In het najaar ook gehouden, vlak voor Reeperbahn. Zo wij willen graag inspelen op die nieuwe bands.”

Leven in het enorme gebouw
Vijf concertzalen in een enorme glazen doos, midden in het hart van Utrecht. Dat was TivoliVredenburg bij de opening, anderhalf jaar geleden. Aan de organisatie de taak er een levend geheel van te maken. Ter inspiratie maakte Hoofd PR & Marketing Lieke Timmermans met een aantal anderen een ronde langs toonaangevende podia in onder meer Londen, New York en Helsinki. “Wat wij doen bestaat eigenlijk nergens ter wereld, dat je alle publieksstromen bedient, van 2 tot 88. We hebben discussies als: moeten we de website nu in u- of in jij-vorm zetten?"