ESNS16: New Wave heeft deze shit verdiend

'Dit is een culturele revolutie'

Tekst: Sjoerd Huismans, foto's: Jelmer de Haas ,

De eerste post-bierdouche Pop Prijs kende een verrassende winnaar: rapgroep New Wave ging met de prijs van tienduizend euro naar huis. Geen Dotan, geen Kensington, geen ouevreprijs voor Normaal. En daar is niet heel Noorderslag het mee eens, blijkt uit de snel leegstromende zaal. Zelf kunnen ze er niet mee zitten: ze hebben immers popgeschiedenis geschreven, door binnen tien dagen een gouden album te schrijven op Schiermonnikoog. 'Misschien zijn sommige mensen het er niet mee eens, maar wij verdienen deze shit.'

Er was weer veel te doen om de Pop Prijs, maar dat had dit jaar weinig met speculatie over de winnaar te maken. Nee, de traditionele bierdouche werd afgeschaft, niemand mag nog met een biertje de grote zaal van de Oosterpoort in. Desondanks raakt de zaal zó vol dat hij hermetisch wordt afgesloten. Giel Beelen wordt in plaats van met bier dan maar met boegeroep begroet. De winnaar wekt vooral verbazing: de zaal blijft gewoon doodstil als New Wave uit de bus komt. Waarschijnlijk denkt het grootste deel van Noorderslag dat een muziekgenre uit de seventies de prijs gewonnen heeft. Een korte bloemlezing uit de Twitter-tijdlijn levert niet veel meer op. De tendens: New Wie? 

Zelf doet New Wave er nog een schep bovenop door heerlijk provocerend met 'Dom Dom Dom' op te komen. De New Wave-jacks waren bierdouche-proof geweest, maar de Rolex om de pols van Kleine bewijst dat ze wel vertrouwen op een droge afloop. Het is de opmaat naar een mild-sarcastische overwinningsshow, ‘mild’ omdat ze wel degelijk heel blij zijn met de prijs. Dat geldt ook voor platenbaas Kees de Koning, die staat te stralen in het publiek. Alle mensen 'die niet speciaal van hiphop houden maar wel blijven staan' krijgen een shout-out van Lil’ Kleine. 'Jullie zijn gezellig!' Het is een beheerste show vergeleken met de chaos op Appelsap eerder dit jaar: niet iedereen voelt continu de neiging de hele tijd op het podium te staan, iedereen wacht op z’n beurt. SFB is erbij om onder meer enorme hit 'Investeren in de Liefde' te doen, die fles 43 komt wel leeg, 'Zeg Dat Niet' met Idaly, 'Hoog Laag'; wat hebben die tien dagen een batterij harde tracks opgeleverd. 'No Go Zone' krijgt een speciale aankondiging van Bokoesam: 'Deze clip heeft misschien 350 euro gekost. Het gaat over een paar buurten in Nederland.' Het project in een notendop: rappers van overal uit het land over hoe hún wijk een no go zone is, in welke stad hij ook ligt. De dj van vanavond is niemand minder dan Jack $hirak. Ook hij krijgt een shout-out, want hij produceerde de hele plaat. 

Een gouden idee om deze rapgeneratie bij elkaar te zetten, en dapper van de Pop Prijsjury dat het resultaat erkent en beloont. Zeker in een jaar waar veel te doen was over hiphop op de radio en representatie ervan in de mainstreammedia, is dit absoluut de terechte winnaar. En hoe anders je overwinningsronde af te sluiten dan met dé nachtmerrie van 2015 voor alle ouders? 'Drank & Drugs' wordt maar weer eens twee keer gespeeld, natuurlijk nu wel met iedereen op het podium. Dé meest controversiële zin van het afgelopen jaar wordt acht keer herhaald: 'Alle tieners zeggen ja tegen mdma!' Maar als New Wave iets bewezen heeft, dan is het dat ze meer zijn dan wat gedoe om een niet zo serieus bedoeld nummer. Zoals Giel Beelen uit het (enigszins hoogdravend) juryrapport citeert: 'Dit is een culturele revolutie, en zoals dat gaat met culturele revoluties levert deze lof én weerstand op.' En uiteindelijk een halfvolle zaal, met mensen die een uitstekende avond hebben. Want een feestje bouwen kunnen ze als de beste.