ESNS16: Niet mokken maar lekker høken met Bökkers

Sallanders zorgen voor knallend einde van Noorderslag

Bas van Duren ,

Een voormalige Normaal-coverband uit Salland die Noorderslag mag afsluiten in de foyer bij de Grote Zaal? Zijn ze wel goed bij hun hoofd daar bij ESNS? Ja, ach. Noorderslag heeft een historie met benen-wijd-rockers als laatste ronde afsluiters, zie bijvoorbeeld Vanderbuyst nog in 2012 op exact hetzelfde podium. De een noemt het plat, wij noemen het liever de ideale manier om vier dagen vermoeidheid in één klap alsnog te omzeilen.

Lieve, lieve, lieve organisatie van Noorderslag. Zullen we kappen met het verbod op gooien met bier als je dan toch zelf Bökkers uitnodigt te komen spelen? Goeiendag zeg. De Sallandse boerenrockers vullen met speels gemak het immense gat dat Normaal heeft achtergelaten, bijbehorende capriolen incluis. Dat betekent dus smijten met bier, høken tot het einde en zingen over het mislopen van je grote liefde op de kermis. De nummers worden feilloos uitgevoerd met koning riff als grote aanstichter van de totale ontlading die bij het publiek duidelijk nodig was. De opmerking 'vinden jullie ook dat Golden Earring de Popprijs had moeten winnen', vindt gehoor in de chaos van in bier gedrenkte kleren, laatste restjes energie en duizenden stukjes confetti die even daarvoor de lucht in werden geschoten. Alsof het feest nog niet compleet is, komt Broken Brass Ensemble een nummertje meespelen, wordt het podium meerdere keren overgenomen door dames uit het publiek, worden er börsten geflasht en sluit de band af met het volkslied. Zo’n avond? Yup. Zo’n avond. 

Maar is de muziek ook goed?
Oké het is geen Radiohead, maar dit is een van de weinige acts op ESNS die volledig in dienst staat van het publiek en daarin deze taak glansrijk slaagt.

Beste nummer?
Die ene waarbij ik al het bier uit mijn haren heb mogen wringen.

De nieuwe Normaal?
Alles hef 'n êane, maor 'n wos hef ter tweeë.