Checklist (week 34): o.a. Frank Ocean, Ryley Walker en Glass Animals

Elke week de beste nieuwe muziek

Redactie 3voor12 ,

Zo zien we ze het liefst, een checklist vol met verschillende genres en terugkerende artiesten. Van jazzfolk tot rap en van funky house tot de nieuwe gefreakete drums van Bon Iver. Frank Ocean is natuurlijk de onbetwiste nummer 1, maar daaronder werd het dringen geblazen voor onder andere Mozes and the Firstborn, Ryley Walker en Vince Staples. Roosevelt bleek gelukkig nu al een vaste waarde in de Checklist van deze week.

1. (-) Frank Ocean - Blond (album)
God, wat was dat lang wachten op de nieuwe Frank Ocean, maar het is het wachten zeker waard geweest. Blond is een plaat die je vaker zult moeten luisteren om hem beter te leren begrijpen; iets dat zich na verloop van tijd compleet uitbetaalt. We gaan geen wedstrijdje ver plassen met zijn vorige werk om welke plaat nu precies het beste is. Blond is gewoon een hele sterke toevoeging op channel ORANGE en daarom vorige week ook niet meer dan terecht verkozen tot Album van de Week.

2. (-) Mozes and the Firstborn - Crawl (single)
Ietsje minder garagerock, ietsje meer 90’s highschoolrock. Dat is de sound van de nieuwe single 'Crawl' van Mozes and the Firstborn. Een beetje Weezer, misschien een beetje Wheatus of The Presidents of the USA. Enfin, luister die single vooral, want het is een sterk liedje. Aankomende vrijdag komt het nieuwe album Great Pile of Nothing eindelijk uit, wat de jongens dan weer komend weekend presenteren op Into The Great Wide Open. De vlag kan uit, Mozes and the Firstborn is terug. Dan nog iets, ze waren niet mals tijdens het interview voor hun releaseshow!

3. (-) Ryley Walker - Golden Sings That Have Been Sung (Album van de Week)
Ryley Walker heeft geleerd te doseren. Dat is de grote conclusie na tig luisterbeurten van Golden Sings That Have Been Sung, een album dat het hier op de redactie zo goed deed dat we snel besloten om hem deze week tot Album van de Week te kronen. Daarop hoor je (gelukkig) geen eindeloos durende gitaarsolo’s meer, maar meer een gevalletje less is more: toegankelijke folkliedjes die nog altijd jazzy akkoordwisselingen en melancholie uitstekend combineren. Luister naar die perfecte balans van Golden Sings That Have Been Sung op onze Luisterpaal.

4. (-) Glass Animals - How To Be A Human Being (album)
Het vervolg op ZABA, het debuutalbum dat de Britse psych-electropopband zo ongeveer tussen Alt-J en Wild Beasts inklemde. Deze plaat is geen ‘moeilijke tweede’, maar eerder een uitstekend geslaagde poging om nog net ietsje verfijnder en vooral gelaagder te klinken. Groovy beats, een beetje glij-R&B en jawel: 8bit. Dat laatste experiment vind je op track 3, ‘Season 2 Episode 3’, wat je meteen terugbrengt naar het gevoel van de eerste Super Mario Bros. Het mooiste stukje van de plaat is voor het laatste bewaard met afsluiter ‘Agnes’.

5. (-) Kornèl Kovács - The Bells (album)
The Bells is het debuutalbum van de Zweedse dj/producer die vooral een enorm berg funky house met zich mee brengt Iets dat bij lange na niet het enige is dat er op te horen valt. Een vleugje Franse electro, trancehall, reggaeton; de plaat staat er vol mee. Kovács was vorig jaar nog verantwoordelijk voor één van de festivalanthems van het jaar met 'Pantalon' waarna het verlangen naar een volledige LP alleen maar groter werd. Onlangs kwam hij nog langs in onze DJ Shortlist, waarop hij al schaamteloos zijn debuut aanprees als mooiste eigen productie ooit. Gezien zijn plek in onze checklist, heeft de Zweed het gelijk aan zijn zijde. 

6. (-) Bon Iver - 33 God (track)
Hij blijft maar liedjes over ons uitstrooien, die Justin Vernon. Deze week is het ’33 God’ dat de wereld ingeslingerd werd. Alles in aanloop naar zijn derde album, 22, A Million, dat op 30 september uitkomt. Ondertussen klinkt ‘33 God’ onwijs sterk en net zoals de eerdere voorproefjes is ook dit weer een interessante liedje, vanwege de gefreakete drumsounds en een scala aan samples. Let bijvoorbeeld op, zo rond 01:14 hoor je een sample van Paolo Nutini’s ‘Iron Sky’ voorbij komen.

7. (-) Vince Staples - Prima Donna (ft. A$AP Rocky) (track)
Maakte vorig jaar flink furore met zijn debuutalbum Summertime ’06, een van de beste releases van het afgelopen jaar. Nu is er de EP Prima Donna, waarvan de titeltrack er ook het meest uitspringt. In het nummer neemt Staples een loopje met zijn beroemdheid en zelfdestructie, openhartig en geestig zoals we van hem gewend zijn. Alleen vragen wij ons nog wel even af of de feature van A$AP Rocky echt iets toevoegt. 

8. (-) Cashmere Cat & The Weeknd - Wild Love (track)
Een samenwerking die op papier om van te watertanden is en in de praktijk om je vingers bij af te likken. Cashmere Cat en The Weeknd kregen het voor elkaar deze week met deze typische Cashmere-track. Een croonende The Weeknd, achtergrondvocalen die tegen het laatste werk van Bon Iver aanschuren en ja, dat repeterende rare geluidje hoort er gewoon bij. Of er meer werk uit deze samenwerking komt is niet bekend, maar dit smaakt in ieder geval naar meer.

9. (-) Young Thug - No, My Name is Jeffery (mixtape)
Jeffery Lamar Williams houdt van verwarring zaaien. Want veranderde de Amerikaanse rapper nou van Young Thug naar zijn eigen naam? Nee, uiteindelijk bleek de eindeloze herhaling uit de mixtape-trailer de titel van zijn nieuwste project. Een mixtape vol met verwijzingen naar zijn idolen en wederom verwarring, dit keer met verschillende tracktitels tussen de platforms Apple Music en Spotify. Alsof dat nog niet genoeg is, siert YT ook nog eens de cover in een zogeheten genderloze jurk. Je moet het maar durven als rapper. Moeten we het over de muziek hebben? Ja, want die is dik in orde, hoewel een mixtape wel een mixtape blijft en geen album. Maar dat zal Young Thug vast wel weer in de toekomst veranderen...

10. (-) Chromatics - Dear Tommy (track)
Het is al anderhalf jaar wachten op het vijfde album van Chromatics, Dear Tommy, en nog altijd hebben we geen exacte releasedatum. Kregen we eerder al voorzetjes van het nieuwe album met ‘Just Like You’, ‘In Films’ en ‘In Shadow’, afgelopen week kwam de titeltrack uit. Een traag nummer met ijskoude vocoder-vocalen en een muzikaal sausje van New Order en The Cure. Het blijft ondertussen gokken op die nieuwe releasedatum, maar we zijn dichterbij dan ooit.

11. (1) Hamilton Leithauser + Rostam - A 1000 Times (single)
Daar sta je dan. Je ziet je muzikale droom uiteen spatten wanneer de band besluit om niet meer verder te gaan. Het gebeurde de doorzetter Hamilton Leithauser toen zijn band The Walkmen stopte, maar hij liet het er niet bij zitten. Dan maar een solo-carriere, zo dacht de Amerikaanse rocker, en dat blijkt een heel goed idee. Zijn debuutalbum Black Hours werd goed ontvangen en deze nieuwe track met Rostam (ex-lid van Vampire Weekend) mag er zeker zijn.  Een gevoelig rocknummer met een ontzettend raak stemgeluid dat je volledig opslokt. Deze gaat op repeat, en nu mag jij raden hoe vaak.

12. (1) Roosevelt – Roosevelt
Al een jaar of drie kennen we producer Roosevelt van frontrunner festivals als Eurosonic en Pitch. Nu pas is zijn moment er echt: komende week verschijnt zijn titelloze debuutalbum. Na zijn debuut-EP Elliot, die het al erg goed deed, hoorde we even niets van Roosevelt. Nu is een knallend album vol nieuwe popsongs die je niet meer los laten. Dat gebeurde ook op de redactie en we bekroonden het twee weken geleden dan ook tot Album van de Week. Daarnaast is Roosevelt ook op de luisterpaal te vinden.