BKS16: VANT wil de wereld van de ondergang behoeden

Jonge honden verkondigen grootse boodschap in catchy poppunk

Timo Pisart ,

'Dit nummer is voor iedereen die lijdt onder ongelijkheid in de wereld, en voor slachtoffers van Orlando shooting in het bijzonder.’ Het veelbelovende VANT bestaat uit vier wereldverbeteraars met meer ballen dan je zou denken op basis van hun ene poppunk-radiohit.

Mattie Vant - echt zo’n grungejongen met pluizig lang haar - draagt vandaag een Superman-shirt, en daar is niets ironisch aan. Zo te horen wil hij oprecht de wereld behoeden van de ondergang, en dat met super-geëngageerde poppunk- en grungeliedjes. De Ierse band was een van de ontdekkingen van Eurosonic 2016 en met single 'Parking Lot' scoorden ze een instant hit die de dagradio haalde. De rest van hun liedjes is wellicht niet zo gemakkelijk verteerbaar, maar eigenlijk nog veel spannender: Ze spelen lekker fel en onbesuist en duikelen met de energie van een stel jonge honden over het podium. Mattie zelf rolt over de grond, zwiert z’n gitaar vier meter de lucht in en duikt het tweede nummer al in het publiek.

En tussendoor dus een politieke boodschap?
Sterker nog, in drie kwartier toont VANT meer engagement dan alle andere bands op Best Kept Secret bij elkaar. Mattie zingt over de onzin van immigratiewetten, de vluchtelingencrisis en wapenbezit. Tot drie keer toe kondigt hij aan dat VANT ‘from planet earth’ komt, en daarmee bedoelt ie ook echt dat we allemaal hetzelfde zijn. Hij zegt dat je je barman af en toe een fooi moet geven, en roept alle Britten op om tegen Brexit te stemmen. ‘Dit nummer gaat over de twee dingen die deze wereld controleren,’ zegt hij. ‘Voetbal!,’ schreeuwt een lolbroek uit het publiek. ‘Nee joh, geld en tijd.’

Is zo’n show niet veel leuker op een kleiner podium?
Ze kunnen het best aan, dat hoofdpodium, en klassesong 'Parking Lot' bereikt het hele veld, maar je gunt ze inderdaad een kleinere stage waar ook die onstuimige grungesongs tot hun recht komen en de circle pit wat vroeger vlam vat. Zelf zullen ze er overigens niet over klagen, hoor. ‘Dit is onze beste Nederlandse festivalervaring ooit!’

Alleen maar een groter podium om de boodschap te verkondigen, toch?
Precies. Onlangs zei Mattie Vant nog in een interview dat ze zo groot willen worden als U2: ‘We willen de muziek gebruiken als platform om de wereld te veranderen.’ Heerlijk, eindelijk weer eens een act die zo oprecht geëngageerd is, en dat met de ongebreidelde power van een stel puberale punkers. Nog een paar jaar zo doorgaan, en de wereld ligt ook echt aan de voeten van VANT.