BKS16: De ondraaglijke lichtheid van Two Door Cinema Club

Noord-Ieren zorgen voor het grootste feest van het festival

Sjoerd Huismans ,

’s Nachts mag het tegenwoordig feest zijn op Best Kept Secret, maar dat is overdag bij het hoofdpodium soms ver te zoeken bij serieuze bands als Band of Horses. Gelukkig kun je in zo’n geval altijd Two Door Cinema Club bellen voor een portie opzwepende electro-indiepop, en dan nemen ze nog wat nieuwe liedjes mee ook.

Het vreemde is: tussen al die hits van Two Door Cinema Club zijn die nieuwe songs eigenlijk best welkom. ‘Gameshow’ (het titelnummer van de aanstaande nieuwe plaat, de eerste plaat in vier jaar tijd) en met name de al uitgebrachte single ‘Are We Ready? (Wreck)’ klinken wat doordachter. De laatste gaat zelfs ergens over. Alex Trimble gaat tekeer tegen consumentisme in de tekst van het best ingenieuze liedje. Of nou ja, ‘ingenieus’, in elk geval wat minder plat dan we van Two Door Cinema Club gewend zijn: ‘Refrigerator hum/Chewing gum and instant karma’ en ‘The wars are whoring/All the stores are bored with all your money’. En ja, verder spelen ze natuurlijk ook alle hits gewoon.

En, feest?
Uiteraard! Al vanaf de allereerste noten blijkt iedereen speciaal voor TDCC al zijn confetti te hebben bewaard en worden er menselijke piramides gebouwd om die confetti nóg verder te laten komen. Dus ja, één groot feest.

Tof hoor.
Feest is altijd goed, ja. Maar Two Door Cinema Club blijft wel een best vervelende band. Ook met de nieuwe liedjes op de setlist komt er teveel nietszeggend vulmateriaal voorbij. Te voorspelbaar voor woorden, de meeste songs: up-tempo begin, even gas terug in de coupletten en dan weer vol ertegenaan in het refrein. De één blijft beter hangen dan de ander, maar over het geheel zijn er maar een paar (‘What You Know’, ‘Undercover Martyn’) echt memorabel.

Zeurpiet.
Nee man. Feest!