BKS16: Sevdaliza schudt schroom van zich af

Rotterdamse als een vis in het water

Bas van Duren ,

Druk is het niet bij Sevdaliza in de Three. De Rotterdamse moet het afleggen tegen Caribou in de Two, en dat is aan de ene kant jammer, want twee dagen terug stond ze op Sonar nog voor een volle tent, straks bij Pukkelpop misschien ook? Laten we hopen dat haar lot niet is: populair in het buitenland en minder in ons eigen kikkerlandje.

De zangeres laat vanavond zien en horen waarom zij van internationale klasse is. Nergens vallen zoveel ruimtes tussen de tellen als bij haar; de trage triphopperige beats knisperen en knetteren, maar de leegtes worden vakkundig opgevuld door Sevdaliza. Is het niet met haar zuivere zang, dan is het wel met een bedwelmende dans die ze om de stiltes heen wentelt. Haar live-reputatie was ooit nog die van 'onwennig', maar ze voelt zich hier als een vis in het water. Sevdaliza kirt, kreunt, speelt met het licht en heeft haar publiek bij de strot.

Maar wat is die bastoon toch?
De kick van de drumpad. Al tijdens de soundcheck zien we van pijn vetrokken gezichten omdat iedereen hier niet alleen even wordt drooggeblazen; menig slokdarm zal hier met een paar centimeter zijn uitgerekt.

Nog nieuwe nummers gespeeld?
Ja, 'Human' waarin ze bezingt dat ook zij haar gebreken en littekens heeft. Juist op dat moment roept een vent al wijzend naar Sevdaliza tegen een vriend "Zou jij het wagen? Volgens mij breekt zij je pik eraf!". Geen idee of de zangeres dat als een compliment of als belediging zou opvatten.

Beide misschien. En wat was er met Jet aan de hand?
Prachtig momentje; de Rotterdamse legt even de muziek stil en wijst vervolgens naar een meisje vooraan. 'Hoe heet je?' De vrouw in kwestie weet niet wat haar overkomt, en roept 'Jet!'. Sevdaliza: 'Ok Jet, waar moet ik over zingen?' 'Pijn!,' is het antwoord. En warempel, ze doet het nog ook met verwijzingen naar Jets naam. Grote klasse.