BKS16: Harpist Remy van Kesteren heeft het naar zijn zin buiten de doos

WIDM-deelnemer van meerdere markten thuis

Bas van Duren ,

Met zijn deelname aan spelshow Wie Is De Mol, heeft harpist Remy van Kesteren de gok genomen om voor altijd te worden geassocieerd met het programma. Maar in een ramvol en uitzinnige Stage Three laat hij aan iedereen zijn visitekaartje zien waar simpelweg Remy van Kesteren op staat. Met 'Harpist' erachter.

De 27-jarige Van Kesteren won diverse prijzen en speelde onder andere in het Nederlands Kamerorkest en tijdens de doop van Prinses Amalia. Maar écht beroemd werd hij na zijn deelname bij Wie Is De Mol en hier is snel duidelijk waarom de spelshow hem erbij haalde. Van Kesteren is een ontwapenende vent met een gulle lach die misschien nog wel zelf het meest verbaasd is dat hij hier mag staan. 'Wie had dat gedacht? Een harpist op een popfestival?' Dat komt ook niet uit de lucht vallen: Van Kesteren heeft met Tomorrow Eyes een debuutalbum uitgebracht waarmee hij uit zijn comfort zone stapt en de pop, rock en jazzkant opzoekt.

En hoe gaat dat hem af?
In één woord: voortreffelijk. Daar heeft de band rondom Van Kesteren ook sowieso een aandeel in met bijvoorbeeld Eric Vloeimans prachtig solerend op trompet, maar het is vooral bijzonder knap hoe de harpist met zijn rechterhand de arpeggio's optrommelt en de bastonen met zijn linker. Van een popkant kun je de muziek amper betichten, jazz des te meer: de maatsoorten zijn vaak lekker complex, de akkoordenschema's spannend. Je verwacht het totaal niet op Best Kept Secret, maar het werkt uitstekend.

Niet te moeilijk dus?
Van Kesteren en co. zoeken vaak het randje op, willen nog wel eens in een noise-jam uitbarsten, maar slechts een handjevol trekt dat niet. De rest beantwoordt ieder einde met een overdonderend applaus, al helemaal na het slotakkoord.

Trekt het geluid het wel?
Nou nee, het enige smetje: feedback en een plug die niet lekker zit, plaagt wel eens, maar voor de rest: niets dan lof voor deze bijzondere vakman.