BKS16: Ho99o9 sloopt Stage Five

Moshen en headbangen op hiphop punk

Pieter Heijboer ,

Het Amerikaanse duo Ho99o9 wist met zijn weergaloze harde show Stage Five volledig op te hitsen. Keiharde vocalen, voorgeprogrammeerde gitaarpartijen en een drummer die niet vies is van de dubbele basdrum. De security laat halverwege de show extra mensen aantrekken om crowdsurfers op te vangen.

Ho99o9 (spreek uit als Horror) is met hun knalharde en duistere inslag van hiphop niet een hapje voor iedereen, maar de mensen in Stage Five vreten het als zoete koek. Binnen enkele nummers ontstaat een moshpit die zich met iedere minuut verder verspreidt als een olievlek. Het duurt niet lang voordat de eerste crowdsurfers voorbijkomen.

Hoe klinkt dit duo nou eigenlijk?
Het is in de eerste plaats hiphop, maar dan van een staalharde orde. Hardcore punk bepaalt voor 49% het geluid. Het duo spit lyrics over onder andere gebroken botten op voorgeprogrammeerde dissonante gitaarpartijen die via vier Marshall- en Sunn-versterkers worden afgespeeld. De live drums maken het feest compleet. 

Men trekt deze agressieve herrie dus goed?
De twee zangers huppelen en springen als gekken over het podium en trekken Stage Five mee in hun enthousiasme. Binnen de kortste keren is de tent een kolkende massa. Het freakshow-gehalte blijft ook dankzij een ander podiumrekwisiet continue op pijl: een nogal gezette man in grijze overal die een bivakmuts draagt, filmt het hele optreden vanaf het podium met een handycam.

En was die extra security nodig?
Raar genoeg bereikte niet een van de crowdsurfers de barrier dus konden de extra spierballen niet meer doen dan machteloos toekijken. Slechts voor een jongeman liep het avontuurtje boven de hoofden van de mensen verkeerd af. Hij stortte achterstevoren, head first terug in de mensenmassa.