BKS16: Bob Moses krijgt Best Kept op de knieën

Duo van headlinerachtige proporties

Bas van Duren ,

Er is écht geen houden aan bij Stage Three; buiten tot aan de worstenbroodjesstand is het dringen geblazen en een enkeling waagt het zelfs om tussen de tent en hekken te glippen, om een paar meter verderop door de beveiliger terug te worden gezet. Secret gig van Editors? Gratis bier? Neen. Buzz-act Bob Moses dat voor veel aanwezigen hét hoogtepunt van de dag zou worden.

Goed, we zeggen het nog één keer, en daarna nooit meer: Bob Moses is een duo. Geen solo-act. Tom Howie en Jimmy Vallance uit Vancouver zijn samen de meest Pitchwaardige act van Best Kept Secret: perfect laverend tussen singer-songwriter en deep house-beats met een UK-tintje. Howie zingt en speelt gitaar, Vallance zit achter de toetsen. Een hongerig Best Kept vréét dit, wellicht geholpen door de wat suffige set van Air, dat net de spulletjes weer inpakt. Het maar liefst twintig (!) minuten durende begin van Bob Moses lijkt een mash-up te zijn van drie nummers in dezelfde toonsoort. Constant die heerlijk stuwende housebeats en fantastisch gitaarspel van Howie zorgen voor bizar luid gejuich. Het gas wordt teruggenomen voor een wat rockend nummer om door te stomen naar een soulfulle shuffle. Het is een set die tot in de puntjes is verzorgd.

<Kreun> Weer zo'n Disclosure playback-act?</Kreun>
Nee, nee, nee! Het enige voorgeprogrammeerde wat uit de kastjes komt zijn de beats en bas. Niets geen backing vocals, maar de krachtige stem van Howie en subliem pianospel van Vallance waardoor het nét niet te kleffe piano house wordt. Dit is maximaal genieten in een heerlijk zweterige Three.

Dus er is ruimte om te improviseren?
Dat blijkt als het applaus bij hoogtepunt 'Tearing Me Up' zo ontzettend groot is, dat na afloop het tweetal elkaar even aankijkt en het nummer opnieuw inzet. Abnormaal hoe hard er wordt gegild.

En hoe klinkt dat dan?
Nou zo. (video volgt)