ADE16: Liveblog woensdag

De redactie doet non-stop verslag

René Passet, Bas van Duren, Charisa Chotoe, Christiaan Walraven, Atze de Vrieze, Ralph-Hermen Huiskamp, Robbert van Kortenhof, Robbie van Zoggel, Laura van der Reijden, Flip Kloet, Connor Clerx, Klaas Bakker, Jochem Boom ,

Go, go, go! Amsterdam Dance Event 2016 is van start gegaan en 3voor12 is er bij. Ook dit jaar doen wij verslag vanaf zoveel mogelijk dansvloeren in beeld, tekst en geluid. Slapen is voor afhakers en dus zijn we er vijf dagen lang, 24 uur per dag bij. BAM! Lees hier ons liveblog van de woensdag en ververs de pagina geregeld. Donderdag om 7:00 uur stappen we over op het liveblog van Dag 2.

07.01 uur: We moeten doorgaan
De woensdag zit er op, dus dit blog sluit. Donderdag gaan we hier verder.

Alle tracks die je op ADE16 hoort op een rijtje (wordt aangevuld)

06:58: Beste set of troost in een Raketje?
Rødhäd zet een eigenwijze start van zijn set neer. Waar Len Faki eindigde met enkel nog drumkicks en een geluid waar Bjarki zich goed in zou kunnen vinden, probeert de goed bebaarde dj nog iets op te bouwen. Hij is overigens de eerste sinds Blawan die dat ook daadwerkelijk lukt. Een groot deel van de 'Awakers' blijkt meer moeite te hebben met die wissel en zoekt troost in een Raketje of bij de garderobe. Niet wetende dat dit naar alle waarschijnlijkheid een van de beste sets van de nacht wordt.

05:22: Eigen platen eerst
De Heineken Music Hall loopt langzaam leeg, maar er is nog zeker zo'n 600 man die met alle liefde he-le-maal los gaan op de set van Danny Masseling. Je moet het hem nageven, Angerfist - dat is zijn artiestennaam, draait een uur lang alleen zijn eigen platen. De gemaskerde hardcore dj laat de BijlmerBierHal gesloopt achter nadat hij onder andere de kenmerkende tune van David Hasselhoffs 'Knight Rider' in 'Cavemen' laat doorlopen. En waarom zou je niet af kunnen sluiten met een kneiterharde hardcore versie van Snows 'Informer'

05:01 uur: De gashouder trilt
Len Faki, vanavond de nachtmeester, windt er geen doekjes om. Hij draait het zwaarst en laat daar geen twijfel over bestaan. De Gashouder trilt voor de zoveelste keer. Dat de overgangen soms wat gehaast zijn en de set een wat hersenloze start kent? Details. Het publiek eet uit zijn hand en vindt deze tweede helft van de nacht alles best, als het maar hard gaat

04:17 uur: Afdansen bij Jameszoo 
Het is woensdag en dat merk je. De Claire loopt na Lefto langzaam leeg, voor de overblijvers maakt dat de laatste uurtjes niet minder. Jameszoo zet de zaal nog even op het verkeerde been met de warme, melancholische jazzklassieker Autumn Leaves van Chet Baker, maar neemt dan toch echt het stokje van Kutmah over.

4:05 uur: Mr. Ties met Disco Dolly knallers 
Ondertussen heeft Move D de beurt doorgegeven aan Mr. Ties. Zonder gêne draait Ties het geluid weg en start opnieuw met een aantal flinke disco-knallers. Echt werken doet het niet, want geen enkele plaat loopt netjes in elkaar over, draaien aan die effectknoppen helpt daar niet bij en het valt zelfs verschillende keren stil. Hoe hard Ties ook zijn best doet: de garderobe is al snel drukker dan de zaal van Disco Dolly.

3:18 uur: Claire wacht op Kutmah
Lefto draait de eerste helft van de nacht klassieke hiphop en breakbeat, en opvallend downtempo voor het tijdstip. Tienson (Jungle By Night) zet in de andere zaal de lijn van Gilles Peterson nog even voort. Beiden vallen echter een beetje in het niet bij het vroege hoogtepunt dat we net gehad hebben bij Peterson. Een verademing is dan ook de gekte van Kutmah. In de eerste vijftien minuten zet hij de toon met achtereenvolgens een jazzplaat, Kendricks King Kunta en Steelers Wheels Stuck In The Middle With You.

3:00 uur: Swanky Tunes van Liquido naar Sebastian Ingrosso
Wat er ook gebeurt in je leven, vermijd het Russische dj-trio Swanky Tunes. De heren krijgen het voor elkaar om in een onmogelijke mix van tien minuten van Liquido's Narcotic naar een pompende Sebastian Ingrosso's Darkriver te gaan en via Seven Nation Army richting Waves van de mannen zelf om vervolgens doodleuk een mix van Oasis' Wonderwall met Major Lazer's Lean On te laten overlopen in wat de meest lompe track van de avond zal zijn, Rock The Party van ene Jauz & Ephward. Overigens, terwijl je dit leest komt R.E.M.'s Losing My Religion ook nog voorbij. In een mix waar niemand op zit te wachten.

2:31 uur: Blawans techno immens populair in Gashouder
Kan het contrast groter? Van veteraan naar jonge ster. Van live naar DJ. Van bliepjestechno naar techno niveau 'gehoorbeschadiging'. Ofwel van Jeroen Search naar Blawan. Bij de eerste tonen licht de Gashouder al fel op van de zaklamp-opnames vanuit het publiek. De Britse DJ is immens populair geworden sinds zijn debuut op Awakenings in 2013. En terecht. Blawan combineert vinyl (uit een frisdrank treetje) met CDJ's en doet dat goed. Zo goed dat overgangen soms moeilijker te vinden zijn dan welke tracks hij nou eigenlijk draait. En dat hij hard draait, is ondertussen natuurlijk vanzelfsprekend.

2:02 uur: Nervo draait de radiohits prima aan elkaar
Na de lompe pretentieuze set van KSHMR (hoogst genoteerde live-act, hoewel we nog altijd op zoek zijn naar dat specifieke live-element) zijn de Zweedse tweelingzusjes van Nervo een verademing in de HMH. Prima aan elkaar gedraaide radiohits, van Robbie Rivera tot Kungs & Cookin' on 3 Burners. Daarbij straalt de vrolijkheid er vanaf bij de hoogst genoteerde dames in de DJ Mag Top 100. Wat makkelijk is het nog altijd, maar gelukkig zitten zelfs daarin nog gradaties.

1:55 uur: Garrix-fans op wacht
Ondertussen wachten deze twee fans totdat Martin Garrix heel misschien vanuit de backstage langs komt lopen voor een selfie. 

1:42 uur: Zwaar geschut en brullende bassen op Awakenings
Jeroen Search, de eerste live-act vanavond op Awakenings, wacht niet af met het tempo opvoeren. Climax creëren? Daar doet 'ie ook niet aan, is ook geen tijd voor. Hoogstens even geluid wegdraaien, zaal inkijken, poolshoogte nemen en weer door. Door met dezelfde beat met een hypnotiserende werking. Search toont zich vanavond heer en meester over zijn apparatuur en leest goed af wat de zaal nodig heeft, namelijk zwaar geschut en een brullende baslijn. Naast hem haalt Blawan zijn platen al uit zijn tas. Misschien wel de platen die hij vanmiddag bij Rush Hour heeft gekocht.

1:35 uur: Oldschool typen in Claire
Typemachines, bestaan die nog? Wat doe je als je even hangt in de smaakvol ingerichte chillout van Claire? Een brief schrijven aan de nieuwe vriend die je net hebt ontmoet!

1:13 uur: Move D geeft de eerste avond in Dolly een kickstart
Cinema Royale heeft de beentjes rustig opgewarmd. Langzaam maar zeker stroomt de zaal vol met fanatieke feestgangers en een ding is zeker: zij die hier zijn, willen hun ADE een echte kickstart geven. Lang hoef je daar niet op te wachten, want Move D gooit er direct een paar house-platen in die de benen overuren laten draaien. Pam Tod & The Love Exchange zet de toon voor een eerste nacht Amsterdam Dance Event in Disco Dolly.

0.35 uur: Garrix-kruisjes en enkel winnaars in halflege HMH
Via posters door de hele stad heet hij toute ADE welkom alsof hij de burgemeester van Amsterdam zelve is. Een slimme marketingtruc, maar kon er eigenlijk wel iemand anders dan Martin Garrix de populariteitspoll van DJ Mag winnen? Nee dus, en in een meer dan halflege Heineken Music Hall is iedereen er blij mee. De Garrix-kruisjes zijn door de hele zaal te zien, net als een dozijn aan verschillende nationale vlaggen. En Garrix zelf? Die laat nonchalant in z'n jeans en sweater al z'n hits van de afgelopen paar jaar voorbijkomen in een 'greatest hits' setje van een half uur, inclusief CO2-kanonnen, vuurballen en een vuurregen als afsluiter. Is het plat? Is het lomp? Misschien, maar vanavond mag iedereen in de HMH zich een winnaar voelen.

0:24 uur: Shazam-feest bij Gilles Peterson 
Gilles Peterson beweerde 's middags al stellig dat een goede dj álles kan draaien, en dat bewijst hij op de debuutnacht van Claire met verve. De verscheidenheid van zijn collectie is ronduit indrukwekkend. Het is een heus Shazam-feest, ware het niet dat een hoop platen zelfs voor die app te obscuur zijn. We gaan van soulvolle house naar disco naar Afrikaanse chants en percussie naar een misplaatste maar geniale basstrack en terug naar seventies soul en disco. En dat allemaal in minder dan een uur tijd. 

0:15 uur: 60.000 aanmeldingen voor Maceo Plex
Liefst 60.000 mensen meldden zich al aan om de set van Maceo Plex onder het Rijksmuseum bij te wonen. Die zou dan ook gratis bij te wonen zijn... Bovendien is de Amerikaanse producer een grote meneer, die op ADE 2014 een bijzondere avond in het Concertgebouw afsloot (ook al door Audio Obscura opgezet) en het vorig jaar bewees bij DGTL x Kompakt in de Scheepsbouwloods. Best begrijpelijk dus die belangstelling, alleen heeft het Rijks slechts plek voor 2000 man. Als gebaar nodigen de organisatoren van Audio Obscura de vele mensen die misgrepen uit voor de livestream via KPN en de eigen Facebook-site

0:05 uur: Roman Poncet klapt hard mee
De Gashouder is in een uur tijd van een lege tombe in een gevulde techno-vulkaan veranderd. Roman Poncet heeft het stokje overgenomen en zet de hihats om de vijf minuten in het zonnetje. Als dat niet genoeg is, klapt ie zelf met z'n handen nog even extra hard mee. Het publiek volgt gul alsof het al diep in de nacht is. De set van Poncet is nu live te volgen via de ADE Live pagina.

0:00 uur: Luister 3voor12 Radio @ADE terug
De eerste ADE-dag zit er voor 3voor12 Radio alweer op. Morgen (donderdag) is Roosmarijn van 21.00-0.00 uur terug met een nieuwe uitzending in de A'DAM Toren. Alle interviews en fragmenten uit deze 3voor12 Radio-show luister je hier terug.

23:42 uur: Hunee x bramen x Floating Points x Four Tet
Hunee heeft met een bakje verse bramen plaats genomen naast Floating Points en Four Tet in de dj booth. Het is ook wel een avond waar je dicht genoeg op wilt staan om de labels van de 7 inches te kunnen lezen. We zitten in een funk-blokje met James Browns Mind Power. Four Tet signeert nog even een plaat.

23:25 uur: Dj Mag nr. 1 Martin Garrix in de HMH

23:15 uur: Publiek regisseert Polaris
Polaris is een uniek project en dient zelfs als officiële opening. De installatie wordt live beïnvloed door de emoties van twintig mensen uit het publiek. Hun hersenactiviteit wordt de hele set van Fatima Yamaha gemeten door middel van EEG. Lichtregisseur Nick Verstand gebruikt de data om het licht aan te sturen. "De hersenactiviteit bestuurt de strobe-snelheid, kleuren en het ritme." Het levert een hypnotiserende show op in de cirkel van rook en licht. De korte show eindigt euforisch met Fatima Yamaha's hit what's a girl to do do in een op het ritme pulserende wolk van wit en blauw licht.

23:00 uur: Hier zendt 3voor12 Radio uit: A'DAM Toren

me>

22:22 uur: VrijMiBo Makam in Vondelkerk
De Vondelkerk is na anderhalf uur aan weirde soundscapes, grotdruppels, vocaal ondersteunde industrial (Parrish Smith) en voortstuwende mpc-jams (Robert Bergman) al lang niet meer bij de les als Guy Blanken aka Makam de luistersessie van zijn aankomende plaat Than Sadet begint. Zonde, want die plaat is één van de betere Nederlandse elektronische releases van dit jaar. Toch voelt het vanavond aan als een ernstig verlate vrijdagmiddagborrel, ondanks dat de setting bijzonder is en het muzikaal absoluut één van de hoogtepunten van de 1e ADE-dag.

22.15 uur: kind-ouder-duo's bij Schwarz + Metropole
Een openingsceremonie op het Museumplein; wat een goed idee van ADE. Zeker op een heldere woensdag als deze. Daar had met gemak ook Henrik Schwarz met het Metropole Orkest bij gekund, die even daarna het strak uitverkochte officiële openingsconcert verzorgen in de Melkweg. Onder de sardientjes veel kind-ouder-duo's. Dat wordt morgen bij het koffieautomaat lekker pochen dat ze naar een cross-over van dance en klassiek hebben gekeken. Een verdomd goeie. Volgend jaar mag dit echt naar de openlucht. Als een groots kado aan de stad.

21:43 uur: Craig David in nieuwe jas in Paradiso
Ondertussen blaast Craig David het dak van een uitverkochte Paradiso. De koning van de R&B-glijders mag dan nog steeds een gouden R&B stem hebben, vandaag is hij er vooral om zijn nieuwe sound ten gehore te brengen. Al duurt het wel lang voordat we wat van z'n nieuwe album (TS5) horen. De zanger begint vooral met het draaien en meezingen van zijn eigen classics en die van onder meer Whitney Houston en Destiny Child, voordat hij overgaat naar zijn eigen, nieuwe sound. Hij zingt én bedient hij het mengpaneel tegelijkertijd en doet uiteindelijk maar een paar nieuwe songs. Daarin zingt hij rauwer en horen we meer UK garage en dance dan R&B.

21:35 uur: Digitalism inconsistent
Digitalism werd in de slipstream van Justice in één klap beroemd met singles als Zdarlight en Pogo. Daarna leverden ze nog twee albums af die maar weinig potten braken. Dat hoeft niet te betekenen dat ze het live niet meer kunnen. Opener Battlecry van het laatste album Mirage stemt hoopvol. Een goede baslijn, een goede hook, zo kenden we ze. Kort daarop volgt die andere hit Zdarlight. Daarna verzandt het echter snel in dertien in een dozijn songs. Een logische spanningsboog is ver te zoeken. Een kleine opleving vindt Digitalism in Idealistic, maar de aandacht zíjn ze dan al kwijt.

21:33 uur: The Rest Is Noise in Muziektheater aan het IJ
KAFR. nee, geen Zuid-Afrikaanse dj maar het nieuwste project van de Libanese baardmans Rabih Beaini en het Indonesische duo Senyawa. Hoe dat klinkt? Alsof je wagentje in het spookhuis uit de rails is gelopen en jij wanhopig probeert de uitgang te vinden. Om plotsklaps te ontdekken dat er ook schoonheid in de extreme en extreem gemanipuleerde keelgeluiden van de zanger (in hoodie en leren jas) kan schuilgaan. Zuigen, schuren, brommen, gillen en piepen als een mannelijke Diamanda Galas terwijl de puls van Morphosis-man Beaini onverdroten voort keutelt. 

 

21:24 uur: Dollkraut & Jennifer Cardini bij SoHaSo 
Twee jaar geleden zat daar Willem Holleeder nog aan de bar bij de SoHaSo borrel, vanavond moeten we het doen met Dollkraut. En Jennifer Cardini achter de decks.

 

21:10 uur: 3voor12 Radio is los
De eerste 3voor12 Radio uitzending in A'DAM Toren is van start gegaan. Verwacht onder meer livesets van Oceanic en Mattheis, de ADE-opname van Polynation, bubbling koning DJ Moortje in de studio, Wijnand op bezoek bij de Nationale Opera en in gesprek met Craig David.

21:05 uur: Blawan en A Made Up Sound 2 uur b2b
2 uur lang om de beurt 2 platen. Dat is het idee bij de b2b instore van Blawan en A Made Up Sound. De eerste kennen we als jonge Britse technogod, de tweede was onder zijn andere alias 2562 vorig jaar nog genomineerd voor de 3voor12 Award en bracht dit jaar de compilatie A Made Up Sound (2009-2016) uit. De twee voelen elkaar goed aan, maar treiteren elkaar ook een beetje in hun plaatkeuzes. 'Gaan we dit echt doen?' is af te lezen aan de blikken die ze elkaar geven. Gevolgd door een brede grijns. Oh jazeker wel. En dan kan die onnavolgbare A Made Up Sound klapper Hhjoabs er tegen het einde ook nog wel bij.

Langverwachte Bandje 64 #Bubblingbandje64

A photo posted by Top Notch (@topnotchnl) on

20:15 uur: Gary Smith vs Kölsch bij de Dj Cook Off
Razend spannend bij de traditionele Dj Cook Off? Nou nee, Wijnand rapporteert over de inmiddels even traditionele winnaar: "Kölsch wint met afstand. En Gary Smith krijgt een life time achievement award van de grote ADE-baas Richard Zijlma."

20:05 uur: Perspremière: Bubbling Bandje 64
Wie dacht dat de docu van DJ Moortje en MC Pester een aaneenschakeling van ruzie tussen de twee bubbling grondleggers zou zijn, heeft het mooi mis. Samen met andere grote namen zoals Ruben van The Partysquad, DJ Chuckie en DJ Hardwell wordt de kern van bubbling haarfijn uitgelegd. Tijdens het panel na de docu, krijgen de twee legendes de vraag of de ruzie hen ten goede komt: "We moeten wel ruziën, dan hebben we betere ideeën", zegt DJ Moortje. En bij de vraag of ze nog door moeten gaan met hun werk vertelt MC Pester: "Van Gogh is overleden, maar wij willen onze schilderijen wél afmaken."

19:45 uur: 3voor12 Radio zendt uit vanuit A'DAM Toren
Tijdens ADE zendt 3voor12 Radio uit vanuit A'DAM Toren. Vanavond en donderdag van 21:00 tot 00:00 (Roosmarijn Reijmer) en zaterdag van 00:00 tot 03:00 (Tomas Delsing). Onlangs spraken we geestelijk vader Sander Groet over zijn markante blikvanger aan het IJ.

Alles over de uitzending met live-sets van Mattheis en Oceanic en opnames van Polynation in Feijoa vind je hier.

18:52 uur: Blawan in Rush Hour
Blawan (rechts op de foto) zoekt nog snel een paar knallers uit de Rush Hour-collectie voor zijn instore-set om 19.00 uur. Zowel zijn set als die van A Made Up Sound streamen live (hierboven).

18:48 uur: Het Aphex Twin-effect
‘Hoe worden de Aphex Twin’s van deze tijd opgepikt door de Snapchat- en Instagramgeneratie?’ Dat is de vraag die Ralf Kollmann, dj en labelmanager van Mobilee Records, opgooit bij het panel over Millennials. Hij vind het jammer dat er veel genieën rondlopen die niet profiteren van de kracht van sociale media. En benadrukt tegelijk dat medialuwte en schaarste de beste PR is, met Aphex Twin als toonbeeld.

18:20 uur: ADE met een slim bijzetstuk bij IAmsterdam voor het Rijksmuseum

18:15 uur: Wijnand meets Craig David
Craig David is ook op ADE en schoof bij 3FM-jock Wijnand Speelman aan. 3voor12 sprak onlangs al uitgebreid met 'de koning van de R&B-glijers', die terugkeerde naar Engeland en met partyconcept TS5 terug naar de basis wil. Vanavond staat hij met TS5 in een uitverkochte Paradiso.

17:23 uur: Joris Voorn presenteert eigen avond & radioshow
Op subconferentie ADE University verklapt Joris Voorn dat hij een reizend nachtconcept start: Spectrum. De eerste editie is in januari in de Marktkantine, Amsterdam. Een maand eerder begint hij ook een eigen radioshow, onder dezelfde naam (via).

16:38 uur: Wordt China een nieuwe speler in de dancemarkt?
Robin Leembruggen (23) begeleidt dj's in China om hun carrière daar én in Europa op weg te helpen. "Twee weken geleden stonden de ouders van de opkomende dj Chace (17) voor 30.000 man te dansen op Storm, een groot en opkomend dancefestival in thuisland China. Het is een schoolvoorbeeld van hoe de dancecultuur daar langzaam maar zeker wordt geaccepteerd en groeit.” Deze zomer draaide Chace voor het eerst in Europa op Tomorrowland en deze week staat hij o.a. in Bitterzoet. Underground en commerciële dance hebben een grote markt om te veroveren (vier keer zo groot als de VS), maar er zijn ook veel talenten om naar de rest van de wereld brengen.

15.16 uur: Keynote Gilles Peterson: "Beste dj's verrassen je constant"
Dj Gilles Peterson predikt als geen ander de crossover in dance. Dat begon al in de jaren tachtig: "Ik ging mee met de golven en draaide in die begindagen alles. Dat levert altijd conflicten op. In Italië was acid jazz groot, maar toen ik opende met drum & bass werd ik meteen de club uitgezet. De beste dj's weten te verrassen met hun platenkeus en kunnen je meenemen als je daar voor openstaat. Op dit moment zijn producers als Flying Lotus en dj's als Four Tet en Floating Points daarin 'bonkers'."

14:54 uur: De verschillende ADE-petten van Sjam Sjamsoedin
Sjam Sjamsoedin staat vanavond in OT301 op Edison Jams, samen met Hrtl, Olivier Boogie en Awanto3. Op 3voor12/Amsterdam vertelt hij over zijn liefde voor modulaire synthesizers en rol als als dj, producer, programmeur en curator van deze ADE-editie.

14:22 uur: ADE smakelijk aftrappen
Al 5 jaar start ADE voor enkele dj's in de keuken. Op de eerste avond organiseert het festival een zg. cook-off waarin dj's elkaar niet achter de draaitafels maar vanachter het gasfornuis uitdagen. Hip-hop/trap DJ SA is de eerste artiest uit India die vanavond meedoet in deze vriendschappelijk competitie. Wij proberen vanavond een vorkje mee te prikken en verslag te doen van dit besloten diner.

13:16 uur: Geen fietsen op de pont naar NDSM
Het wordt druk op de veerponten naar het NDSM-terrein, waar o.a. DGTL en Dockyard Festival plaatsvinden. Om verkeerschaos te voorkomen heeft het GVB besloten dat je tussen 22:00 en 02:00 niet met je fiets op de pont mag.

13:01 uur: Daar heb je Fabric weer
In het panel Out of the Box wordt gezocht naar een manier om de sluiting van clubs in diverse steden door oprukkende gentrificatie te stoppen, zoals recent nog Fabric in Londen. DJ Jennifer Cardini is resident bij club Rex in Parijs: “In veel steden worden clubs gesloten omdat het als entertainment wordt gezien. Als je bij de lokale politici aan kan tonen dat je van culturele waarde bent dan wordt het anders. Zo heeft Berghain zijn toekomst veiliggesteld.”

11:57 uur: Zo bereidt Nuno dos Santos zijn drie sets op ADE16 voor
Hij gaat ADE openen en sluiten: woensdagavond begint Nuno dos Santos de dance-marathon met een ongedwongen borrel in een cocktailbar, maandagochtend vroeg is het aan hem de eer de allerlaatste plaat te draaien in de Marktkantine.

For all the seasoned School dancers and new visitors in the months to come - here's a detailed map of our club and subsequent building, courtesy of Jan Rothuizen.

Geplaatst door De School op woensdag 19 oktober 2016

11:00 uur: Dit worden de 5 tofste nachten
De lijst feestjes van Amsterdam Dance Event 2016 is ongelofelijk lang en ondoordringbaar. Voor het gaat beginnen hebben we alvast een lijst voor je met de tofste events van komende week. Dit zijn de plekken waar wij sowieso zijn: van Four Tet naar Theo Parrish in vijf bloedhete nachten.

09:00 uur: Hoe Amsterdam een technoparadijs werd
De komende dagen strijken honderdduizenden bezoekers neer in de hoofstad voor ADE. Daaronder veel technotoeristen, die speciaal hiervoor naar Nederland zijn gereisd. Maar wie zijn dat eigenlijk? Waarom kiezen ze telkens voor Amsterdam? En hoe gaat de stad er mee om?

Openingsdebat, dinsdagavond 20:30 uur
De sluiting van de Londense nachtclub Fabric is tijdens ADE nog steeds onderwerp van gesprek. Promotiemedewerker Andrew Blackett zet tijdens het openingsdebat uiteen waarom de club werd gesloten. “De sluiting draaide om het verplaatsen van statistieken, niet het oplossen van het probleem.” De club leverde 81 drugsdealers uit aan de politie, waarvan er maar één werd veroordeeld. Nachtburgemeester van Amsterdam Mirik Milan brengt opnieuw het succesverhaal van Amsterdam voor het voetlicht: “We werken nauw samen met de gemeente en stadsdelen. Steden moeten zien dat nachtcultuur belangrijk is voor de stad, in plaats van een bron van problemen.”