ADE16: Liveblog zaterdag

De redactie doet non-stop verslag

René Passet, Bas van Duren, Charisa Chotoe, Christiaan Walraven, Atze de Vrieze, Ralph-Hermen Huiskamp, Robbert van Kortenhof, Robbie van Zoggel, Laura van der Reijden, Flip Kloet, Connor Clerx, Klaas Bakker, Jochem Boom ,

Ook dit jaar doet 3voor12 verslag vanaf zoveel mogelijk dansvloeren in beeld, tekst en geluid. Slapen is voor afhakers en dus zijn we er vijf dagen lang, 24 uur per dag bij. Dit is het liveblog van zaterdag, dat continu wordt ververst. Zondag om 7:00 uur stappen we over op het liveblog van de vijfde en laatste dag van het Amsterdam Dance Event.

07:56 uur: En doorrr!
De vierde dag & nacht van Amsterdam Dance Event 2016 zitten erop, dus dit blog van zaterdag sluit. We gaan hier verder met de zondag.

7:26 uur: Joseph Curator blaast de Gashouder nog even door
Joseph Capriati in de Gashouder, de curator van de Awakenings-avond, sluit af in de Gashouder. En hoe. Hard-techno voor de 'tothetgaatjegaanders'.

6:11 uur: Joseph Capriati in de iconische Gashouder van Awakenings

5:15 uur: CO2-kanonnen, bommen en granaten bij Pan-Pot
Bring out your CO2-kanonnen! Pan-Pot speelt, tovert en geniet van een zwetende Gashouder. Awakenings stopt over een kleine drie uur, niets van te merken.

5:05 uur: Barnt gaat alsof de nacht net is begonnen
Barnt is inmiddels een uur onderweg en veel verder van zijn grote hit Chapell kan hij niet af zitten. Tegen het einde van de set van Carlos & Sandrien werden de eerste tonen trance ingezet en Barnt heeft het helemaal omarmd dit eerste uur. Rond de klok van 5 wordt het toch tijd om te pleasen. Alsof de nacht nog maar net is begonnen.

4:53 uur: Laurent Garnier doet het licht uit @DGTL
Laurent Garnier sluit DGTL af. Hij is het type dj waar je het liefst zo dicht mogelijk bovenop wilt staan om te zien hoe ie in een mega-concentratie vanuit een schijnbaar oneindige rechte lijn ineens maar een superclimax duwt.

4:40 uur: Pan-Pot staat als eennalaatste achter de decks van Awakenings

3:42 uur: ❤️❤️❤️ + ❄️❄️❄️
Michael Mayer en Agoria doen het hier met dezelfde emo-klapper als Afrobot gisteren in OT301: Loving van OC. En dat is natuurlijk precies de vibe die hier door die grote Scheepsbouwloods gonst. En meteen Over The Ice van The Field er overheen, een absolute Kompakt classic.

3:00 uur: Keuls Kompakt-opperhoofd Michael Mayer op DGTL x Kompakt

2:43 uur: Koningspaar
Eerlijk is eerlijk: ik kocht nog nooit een kaartje omdat Sandrien of Carlos Valdes op de line-up stonden. Maar waarom niet? Ze verrassen eigenlijk iedere keer weer. Het is vanavond misschien geen Is Burning (hun gezamenlijke clubnacht), maar de zaal is binnen een half uur van hun set volledig on fire. Barnt staat al in de coulissen te grijnzen. Hij mag pas over 1,5 uur, maar zijn vingers jeuken. Ere wie ere toekomt, Sandrien en Carlos Valdes zijn een Amsterdams koningspaar!

2:35 uur: Rewind!
Het duurt even, maar dan heb je ook wat. In een uithoek in Amsterdam-Noord draait dj EZ de ene UK Garage- en Bass-klassieker na de andere, maar compleet in stijl. Met een pull-up en een rewind gaat de zaal helemaal mee in de hak-op-tak-stijl van deze UK Garage legende.

2.32 uur: plankgas met Objekt
Het was even de vraag hoe Objekt de gekte van Actress zou toppen, maar die zorgen zijn onnodig. De dj start zijn set op het torenhoge energieniveau waarmee hij zijn allnighter met Call Super eind vorig jaar eindigde en is duidelijk niet van plan daarin te blijven hangen.

2:03 uur: Aciiiiiiiiid
Dat acid de laatste tijd weer helemaal terug is zal veel ADE-gangers niet zijn ontgaan. Des te opvallender dat uitgerekend het Duitse Nachtdigital Nederlandse Bunker-koploper Rude 66 op ADE brengt. De afgelopen jaren waren het vooral underground partijen als Incubate en Grauzone waar de in '66 geboren baas werd uitgenodigd. Maar hier, zo voor publiek dat voor artiesten als Barnt en ATEQ komt, gaan de opblaasbananen door de lucht alsof het een headliner is. En die vervormde live vocalen? Die zijn gewoon heel cool.

1:50 uur: A(ndroid)DE
Grimes, Björk, Nine Inch Nails: haal door wat niet van toepassing is. Android duo-act Oraclez speelt bij alledrie wel een beetje leentjebuur, maar wij horen gewoon een credible eigen geluid. Ook voor wat diepgang ben je vanavond aan het juiste adres: Oraclez ademt en denkt kunstmatige intelligentie. 'Do androids dream of electronic sheep?'

1:33 uur: These are the breaks
Afschrikken en daarna verdiepen: het is een strategie die Actress goed beheerst. Het eerste half uur in Radion is het enkel duistere dubtechno uit de diepste krochten. Als het grootste deel van de aanwezigen naar Palmbomen II in de bovenkamer is gevlucht, draait Actress langzaam de breaks erin.

00:50 uur: OIJ Ahoy
Ook bij broedplek Cinetol in de Pijp is een ADE-vlag geplant. Ze hosten de avond Sehnsucht met vier live acts. OIJ is Valentijn Crouwel, hokje 'electronische singer-songwriter'. Vanavond geeft hij een fijne voorproef op zijn nieuwe EP, een show die niet zou misstaan in de HMH. Inclusief Palbomen-eske ledpalen-show. One down, three to go!

23:41 uur: Muzikale fruitmand
Als je direct vanaf je dagfestival doorgaat naar een nachtfeest wil je nog wel eens een lege zaal aantreffen. Niet bij Nachtdigital in H7 Warehouse. Daar draait Dollkraut voor een zaal vol bananen.

23:11 uur: Het einde van de Gieglingdisco
Van de volledige Giegling-stal is het labelbaas Konstantin zelf die by far met de meest toegankelijke set komt. Het is dan ook niet zo gek dat juist hij deze ADE-week al bij Loveland en HYTE stond. Het eerste stuk is nog wat lastig door haperend vinyl, maar 1,5 uur later sluit hij de dag af met The Bomb van The Bucketheads, Lady van Modjo en I Love You van Modeselektor. Gewoon omdat het kan.

22:50 uur: Berghain in de woesthain
Acid Arab is over de helft van hun tijd, het Paradiso-publiek probeert te dansen terwijl ze hutje-mutje staan. De Fransozen mixen diepe techno met Arabische instrumenten en vocals. Dit had zo de Berghain kunnen zijn, maar dan in Caïro.

22:04 uur: Dertig jaar wachten beloond
’Ik heb hier 30 jaar op moeten wachten hè!' roept een uitzinnige, niet nader te nader te noemen muziekjournalist (tip: doet iets met files en rijmt op casset (wat inderdaad geen woord is)). Bij Severed Heads op het podium kan er geen glimlach vanaf hier in Oedipus. Maar de proto-house/new wave heeft in die dertig jaar nog niks aan kracht ingeboet. De fans van het eerste uur zijn vanaf de eerste noten om. En de rest eigenlijk ook.

21:59 uur: Amsterdam ArenA in de fik

21:54 uur: Alice, wtf is Alice?
Na jaren heeft het Canadese Crystal Castles een nieuwe plaat. Ook nieuw is Edith Francis, die het gat moet zien op te vullen dat de iconische eerste zangeres Alice Glass naast producer Ethan Kath achterlaat. Opener 'Concrete' legt direct het nieuwe DNA van de band bloot. Meer rave, minder electro. En het werkt.

21:44 uur: Kubus en Sjamsoedin gaan modulair
Het heeft altijd iets magisch, een tafel vol drumcomputers en eindeloos veel kabels. Want wat maakt nu precies geluid? Wat gebeurt er als je een kabeltje ergens in- of uitplugt? Joost mag het weten, maar goed klinkt het wel.

21:39 uur: Special guests bij Giegling in Thuishaven
De experimentele set van Edward splijt de meningen. De circustent staat nog maar halfvol als de eerste special guest aantreedt. Het blijkt Vril, die met zijn liveoptreden de meest harde kant van het Giegling-label laat horen. Als een emo RØDHÅD beukt hij de tent in no-time weer vol. Een ervaring die tegelijk emotioneel als extreem hedonistisch is. En wie kijkt daar om de hoek? Giegling-baas Konstantin mag als tweede special guest de dag zo afsluiten.

21:03 uur: Een gebroken been voor je verjaardag
Cairo Liberation Front dj Yannick Verhoeven is 26 geworden vandaag. MC Joep Schmitz haalt de champagne erbij, spuit over hem heen. Confettikanonnen gaan af. Het publiek zingt Happy Birthday. Joep: "Nu is het podium glad. 2 jaar geleden brak ik zo m'n been. Daar gaan we vanavond weer voor!"

20:52 uur: Dano! Dano! Dano!
Het bier is allang op, de drank ook. De cola die ik krijg moet ik delen met de barvrouw die verder heen is dan wie dan ook in de zweetkelder. Het is inmiddels bijna negen uur, maar Dano begint al aan zijn derde toegift. Waar gaat dit heen?

20:42 uur Het is nog vroeg, maar de emoties lopen hoog op in Thuishaven
Veel emotioneler dan de liveset van Edward ga je techno niet krijgen. Mijn buurman ziet me een traan wegvegen en tikt me aan. Ook hij heeft er een gelaten. "Wat heb jij gebruikt?" "2 Bier, een Club Mate en te weinig slaap. Jij?" "Voor het eerst aan de 2C-B, maar ik had al het idee dat het niet alleen dat was." Zeker niet.

20:39 uur: Maar wat doet René Passet hier dan?
De bierkeuze is alvast reuze in Oedipus. Wat wil je ook, het is een brouwerij die vanavond verandert in een poppodium. Zonder baard geen entree, lijkt het vooralsnog. Wat wil je ook als één van hun bieren Mannenliefde heet.

20:22 uur Niks USB-sticks!
Het contrast kan niet groter zijn op ADE: waar de ArenA zich vult met de schlager van de dance, onderzoekt Francesco Tristano in een pikdonkere Marktkantine de overeenkomsten tussen techno en klassiek. Ostinato's, sequensen en counterpoints; alles passeert de revue, met dank aan de vele synthesizers die de Italiaan vaak met beide handen bespeelt. Zonder BPM Sync uiteraard, want dat is voor watjes.

20:02 uur Wisseling van de wacht bij Giegling in de Thuishaven
Waar Dustin het tempo net een beetje opgeschroefd had na een paar uur draaien, begint Edward zijn liveset met zijn ultiem ingetogen track Birds weer op 0. Een flinke hap uit het publiek gaat zijn heil in een van de andere tenten van het Wintercircus zoeken, maar de liefhebbers weten dat geduld hier loont.

19:43 uur: Gul uitdelen in Rush Hour
Snik, ook de laatste uurtjes instores bij Rush Hour op ADE gaan in. Ge-ology, Volcov en aftrapper Patrick Gibin staan op de rol. De in Italië residerende Brit excelleert de laatste tijd met lome disco mixen. Ook nu deelt hij gul uit.

19:18 uur: Martin Garrix' All Ages show in de RAI is precies dat

Geen bier in de RAI vandaag. Ook geen Fristi trouwens. Wel duizenden tieners op de schouders van hun ouders en Martin Garrix met hits en 🔥🔥🔥vlammenwerpers🔥🔥🔥.

18:00 uur: Giegling werkt op de heupen
Giegling is het soort platenlabel dat graag als collectief naar buiten treedt. Hun kijk op house en techno is zowel experimenteel als toegankelijk, wat ze de afgelopen jaren een unieke positie in het muzieklandschap gaf. Timetables? Daar doen ze niet aan. Bij binnenkomst zien we dat het mede-oprichter DJ Dustin is die het gezag voert met trage housebeats die zeer prettig op de heupen werken.

16:36 uur: Bont feest dat Amsterdam Music Festival
Ondertussen ontstaan er hechte, of ehm supergoede vriendschappen op Amsterdam Music Festival in de ArenA.

Blauwbekkende Martin Garrix fans houden zichzelf warm. Je moet wat als er eindelijk eens een all ages show is.

16:04 uur: Glass tafeltapt zijn werkwijze in de Brakke Grond
Philip Glass vertelt in de Brakke Grond over het eerste piekmoment in zijn carrière. We zitten in de jaren zeventig, waar in traditionele concertgebouwen in de VS geen plek is voor het werk van de invloedrijke Amerikaanse muziekcomponist. Hij vindt zijn heil in warehouses en de eerste samenwerkingen met elektronische muzikanten zijn een feit. De topfitte 79-jarige Glass treedt morgen in de Melkweg op met zangeres en filmmaker Laurie Anderson.

16:00 uur: Van Maceo Plex naar straatmuzikant
Waar gisteren Maceo Plex stond te draaien, is nu het vaste straatmuzikanten-trio alweer de Vier Jaargetijden aan het spelen.

15:57 uur: De Speld: Tim nam geen pil en...
Typisch De Speld: Tim nam geen pil en nu moet hij zijn zwetende vrienden vertellen dat hij ook van hen houdt.

15:55 uur: Rode loper voor Martin Garrix
De rode loper ligt uit voor Martin Garrix. De bewegwijzering suggereert dat hij 'here to stay' is.

15:50 uur: Hardwell: 'Fuck the DJ Mag'
Hardwell is heel expliciet in zijn mening: die dj-verkiezing daar klopt dus helemaal niks van. Zo staan Dyro, Dannic en Dillon Francis veel te laag. "Deze jongen is nog een veel betere producer dan ik. Fuck the DJ Mag & make some noise for Atmozfears!" Tweevoudig winnaar Hardwell eindigde dit jaar twee plaatsen achter winnaar Martin Garrix. Filmpje bij PulseRadio.
 

15:30 uur: De traditionele ellenlange rij voor Mary Go Wild
Het is inmiddels traditie; de rij voor de instores bij dance-platenzaak Mary Go Wild reikt alweer meters ver op de Zeedijk. Op de line-up vandaag Quazar, Bart Skils, Juan Sanchez en als afsluiter staat om 19 uur ene D. geprogrammeerd. Dat kan niet anders dan de legendarische DJ Dano zijn waarvan onlangs een biografie uitkwam bij Mary Go Wild. Terwijl uit kelder het gejoel alvast opstijgt, weten de mensen in de rij; lekker blijven staan, deze basement rave is het wachten zeker waard. 

De eerste confetti dwarrelt naar beneden, de CO2-kanonnen draaien nu al overuren in de ArenA en Jay Hardway gooit er een paar flinke beukplaten tegenaan. Are. You. Ready?!!! De kermis is geopend!

14:20 uur: Bezoekers boos over vroegtijdig einde Noisia @Melkweg 
Bezoekers reageerden boos toen een avond met Noisia al om 22:00 uur afgelopen bleek, zo tekent AT5 op. Hoewel het ging om 'een concert' wekten social media van het Groningse trio zelf (23:00) en het Melkweg (FB evenement: 0:00) de suggestie dat het langer zou duren.

 

14:00 uur: Tsjechische fans voor Hardwell bij Amsterdam Music Festival
Ondertussen verzamelen de eerste fans zich bij de ArenA voor het Amsterdam Music Festival. Of Hardwell ook naar Tsjechië komt? Binnen draait openingsact Ferreck Dawn de laatste tracks van zijn set.

13:55 uur: Levon Vincent dompelt Radion in nachtelijke sferen
Levon Vincent trekt al een ruim uur stoïcijns de ene na de andere knaller z'n set in. Het voelt alsof we midden in de nacht zitten, maar het is al voorbij lunchtijd en het ontbijt is al héél lang geleden.

Wijnand spreekt met Niels van Vijfeijken en Dennis van Harten over het ontwerpen van podia en thema's voor festivals als Wish Outdoor en Defqon.1

Gister Hip-Hop legende Jazzy Jeff ontmoet tijdens #ADE16 💪🏻🙏🏻🙌🏻

A photo posted by Wijnand (@wijnand3fm) on

11:15 uur: Ontbijt met acaï-shots en muffins in Radion
Van het ene ontbijt naar het andere. In Radion waren de acaï-shots binnen mum van tijd vergeven, maar aan muffins geen gebrek bij de Breakfast Club. De inwisselbare set van Jaime Frias wordt binnen 10 minuten vergeten als Aleks zijn liveset met funky beats en diepe bassen is begonnen.

Good morning #ADE16 day 4! Live updates: a-d-e.nl/live 📷: Willeke Machiels

A photo posted by Amsterdam Dance Event (@amsterdamdanceevent) on

10:50 uur: Acid Arab vertelt over de opkomst van Arabische muziek 
Hoewel Arabische muziek volgens het duo onderdeel is van de Franse cultuur, roept hun muziek aan beide zijden ook weerstand op.

Acid Arab is vanavond vanaf 19:30 uur te zien op de Eurabia avond in Paradiso. Ook hoor je een Acid Arab dj-set in Dansen Met Delsing, live vanaf de A'DAM Toren op ADE, van 0:00 tot 3:00 uur op 3FM.
 

De Russische ghost producer Alexander Lachirev vraagt '€ 700 tot € 800 voor een Top 100 track'. 3voor12 sprak ook de 'Max Martin van de EDM' Nederlander Maarten Vorwerk, die vindt dat zijn ambacht meer erkenning verdient.

9:15 uur: Net wakker geworden?
Dan kijk, luister & lees je hier terug hoe het gisteren en vannacht was.

9:01 uur: Verslag: Life & Death draait om vriendschap
Life & Death in Thuishaven was nog niet afgelopen of het verslag stond al online. Voor de vroege vogels: Het draaide om vriendschap en duo's, zoals de hierboven stralende DJ Tennis en Leon Vynehall. Met verder back2back-sets van Tim Sweeney & Eric Duncan én de twee heren van Red Axes.

8:20 uur: Italiaans ontbijten in de Melkweg met Dave Clarke
ADE lijkt op het begin van dag vier een niet te stoppen trein en aan de diepe houseplaten in de Melkweg te horen is het feest van Dave Clarke daar geen uitzondering op. Voor de 500 die-hards die van geen ophouden willen weten heeft bij z'n favoriete Italiaan een ontbijt geregeld met op het menu onder meer rijkelijk belegde ciabatta's en foccacia's en Napolitaanse gehaktballetjes. Gretig aftrek vindt het nog niet, maar de ochtend is nog vroeg

7:45 uur: Nagenieten van de ADE vrijdag in het blog
ADE vrijdag is a wrap. Nagenieten van de derde ADE dag en nacht doe je in het Vrijdag blog.

Wij verzamelen, zodat jij dat niet hoeft te doen! Check onze playlist met tracks van afgelopen nacht.