3voor12 Award 2016: welk album viel het meest op?

Atze de Vrieze ,

Twaalf albums zijn genomineerd voor de 3voor12 Award. Alle twaalf mogen ze van ons winnen. Verkoopcijfers en populariteit zijn voor een jury per slot van rekening nooit doorslaggevende factoren. Toch is het wel boeiend om te zien wat er allemaal wel (of juist niet) gebeurde rond een album. Je bent als artiest per slot van rekening nog niet klaar als je laatste zanglijntje ingezongen is.

Wat moet je eigenlijk doen tegenwoordig om op te vallen? Dankzij het internet zijn alle remmen verdwenen, en kunnen luisteraars zich tegoed doen aan een oneindige stroom nieuwe muziek. Als artiest of label moet je slim zijn, en met precies de juiste middelen de doelgroep zien te vinden. Videoclip, radiosessies, covers, remixen, you name it. Hoe deden de twaalf genomineerden dat, en hoe pakte het uit?

Amber Arcades
Zangeres Annelotte de Graaf werd dit jaar veel geprezen om haar mooie Engelse platendeal: haar album Fading Lines verscheen bij het mooie label Heavenly, bekend van o.a. Temples. Dat is natuurlijk mooi, maar het lijkt erop dat precies die deal Amber Arcades op een achterstand heeft gezet die ze deze festivalzomer niet meer goed kon maken. Haar debuutalbum verscheen namelijk pas begin juni, terwijl het rond de jaarwisseling al af was. En begin juni, dat is gewoon te laat voor een debuterende indienend. Dan kun je niet uitgroeien tot de buzzende indieband die je als festival binnen moet halen. Er waren ook geen videoclips of remixen ter ondersteuning, al deed de band wel mooie 3voor12-sessies op Grasnapolsky en Great Wide Open. Gelukkig belandde Fading Lines wel op de 3FM planlist en brandt het vlammetje van Amber Arcades bescheiden maar onmiskenbaar.

Bewilder
Ook al heeft frontman Maurits Westerik een behoorlijke staat van dienst als leider van de band GEM, de verwachtingen voor het project Gewilder zijn behoorlijk bescheiden. Dear Island is dan ook echt een sluimerplaat. Hij verscheen al einde zomer vorig jaar, kon rekenen op een gematigd positieve ontvangst, maar deed niet heel veel. En toch begon het stilletjes te lopen. Er was een mooie gig op Eurosonic, er kwamen nog wat shows bij, Best Kept Secret werd als grootste show ooit voor de band in de agenda gezet. Middenin de zomer pakte Gewilder dan toch grootst uit, bij ons in 3voor12 Radio: een uur lang speelden ze het prijsnummer Forza in allerlei variates, met bijdragen van o.a. Canshaker Pi, Spinvis en Bong-Ra.