Boaz van de Beatz dropt EP met RiFF RaFF en werkte met Madonna

Horse Force staat nu op de Luisterpaal

Timo Pisart ,

Het duurde een dik halfjaar langer dan verwacht, maar vandaag bracht de Nederlandse producer Boaz van de Beatz eindelijk zijn keiharde EP Horse Force uit op Mad Decent, het label van Diplo. Gastbijdrages zijn er van Mr. Polska, Ronnie Flex, Kalibwoy en het Amerikaanse hiphopenigma RiFF RaFF. Boaz, de koning van de krankzinnige dierengeluidendrops, produceerde bovendien mede tracks voor Madonna en Jack Ü (Diplo en Skrillex). "De kunst is om het tussen alle chaos door alsnog goed te laten klinken."

Op een dag had Boaz de Jong (26) alias Boaz van de Beatz een droom: hij was onder water en zwom in zijn tempel. Er kwamen twee engelen vanuit de hemel gevlogen die het heiligdom vernietigden. Het werd het artwork van zijn nieuwe EP Horse Force, die vandaag uitkomt. "Ik probeer dromen altijd te ontcijferen, ook bij vrienden", vertelt Boaz, hij klinkt overigens behoorlijk serieus. "Waarschijnlijk staat deze droom voor uit je comfort zone breken. Of zoiets." En vanwaar de naam Horse Force? "Ik ben een boogschutter, ik heb wel wat met de paardenvibe."

Horse Force, dus. De EP zou eigenlijk al in augustus 2014 uitkomen, twee weken na de single No Way Home. "Maar hoe raar het ook klinkt: ik kwam er niet aan toe. Ik was telkens op slot door andere projecten: Polska en JeBroer zitten op mijn label, ik werkte aan het album van Ronnie Flex, ik word aan de mouw getrokken door Diplo en Major Lazer, en van nature help ik eerst andere mensen voordat ik met mezelf aan de slag ga. Daardoor kon ik het nooit afmaken. Nu ben ik klaar met alles, dus nu kan ik wél voor mezelf werken. Het is een leerproces: uiteindelijk ben je alleen op deze wereld, maar dat zag ik eerder nog niet echt."

Boaz werkte aan albums van Madonna en Skrillex x Diplo

In de tussentijd werkte Boaz van de Beatz aan de meest uiteenlopende projecten. Hij produceerde de albums van Ronnie Flex, Mr. Polska en JeBroer, maar vindt ook internationaal gehoor bij de succesvolle Amerikaanse producer Diplo en diens project Major Lazer. Via hem werkte Boaz het afgelopen jaar met grote sterren als Ariana Grande, Pharrell Williams en Sean Paul. Telkens was Boaz daar verantwoordelijk voor de meest krankzinnige drops. Kennelijk kan Boaz nog een paar grootheden toevoegen aan zijn cv: in een persrelease stond zijn naam ook onder het album van Jack Ü, het gezamenlijke album van Diplo en Skrillex. "Ik weet niet precies hoe dat is gegaan, ik heb Skrillex nooit gesproken. Maar als ik met Diplo in de studio zit, weet ik niet welke melodie hij voor welk project gebruikt."

Wat blijkt vandaag: Boaz werkte ook aan de leadsingle van het nieuwe Madonna-album met o.a. Nicki Minaj, Diplo en SOPHIE. De laatste tien seconden van die track vormen de bizarste drop die je dit jaar zult horen. "Ja, ik heb aan die track gewerkt. De drop aan het einde is overigens van Diplo, die probeert mijn track Guappa na te doen."

Gestoorde combinaties op nieuwe solo-EP

Na al die zijprojecten is de tweede solo-EP van Boaz van de Beatz er wél degelijk, en Horse Force staat natuurlijk voor brute paardenkracht. Het signature geluid van Boaz is overal te herkennen: een keiharde ADHD-cocktail van gabber, dancehall, hiphop, trance, happy hardcore en trap die alle kanten op schiet. Zijn allereerste aanraking met muziek was die gabbercultuur, aldus Boaz. "Mijn broer was een gabber, als kleine jongen liep ik langs zijn kamer, als hij weg was ging ik naar binnen om alle Thunderdome-cd's te luisteren. Ik vond het heel cool, het waren baanbrekende producties en keihard. Tegelijkertijd ben ik net te jong om de hardcore écht te hebben meegemaakt, wij moesten het doen met Hakkuhbar en Gabber Piet."

De gestoorde combinaties die Boaz maakt heeft liefhebbers, maar ook een heleboel uitgesproken haters, erkent hij zelf. "Je hoeft het ook niet mooi te vinden, hè? Het is heel heftig, je kunt het niet rustig aanzetten als je naar bed gaat. Als ik iets voor het publiek maak, dan is dat Zusje [de hitsingle van Ronnie Flex, red.], maar dít zijn mijn vibes. Uiteindelijk heeft muziek geen regels zoals sport dat heeft, hier kan álles. Ik wil ongeremd iets kunnen maken, de kunst is om het tussen alle chaos door alsnog goed te laten klinken. Qua sounddesign heeft Serving de meest bizarre drop, ik weet echt niet meer hoe ik die heb gemaakt, de drop in Guappa is het meest on point. Het klinkt als een soort gekke, rubberen eend, vind je niet?"

Naast de bijdrages van Mr. Polska, Kalibwoy en Ronnie Flex is de meest opzienbarende gast op Horse Force de enigmatische Amerikaanse rapper RiFF RaFF, die met gouden tanden en gevlochten haar het synoniem voor white trash werd in de VS. Het hoofdpersonage in de film Spring Breakers, gespeeld door James Franco, werd zelfs gecreëerd naar het evenbeeld van RiFF RaFF. Maar hoe kent Boaz hem eigenlijk? "Mr. Polska heeft hem naar Nederland gehaald voor een paar optredens, toen hebben we samen in de studio gezeten en een nummer of zes gemaakt." Was het gemakkelijk werken? "RiFF RaFF is niet de gemakkelijkste, nee. Hij is RiFF RaFF to the fullest, hij pleegt geen concessies. Hij is heus niet agressief, maar als je met hem naar de McDonalds gaat dan krijg je RiFF RaFF, inclusief kettingen en gouden tand: fabulous."