Ventoux voert Blaudzun terug naar eigen jeugd: "Heel herkenbaar"

Titelsong Powder Blue in eighties sferen met analoge synths

Ingmar Griffioen ,

Johannes Sigmond (Blaudzun) verzorgt de titelsong van de Nederlandse film Ventoux. Blaudzun is erkend wielerfan, de songwriter vernoemde zich naar een Deense wielrenner, maakte een documentaire over de Ronde van Lombardije en tekende voor de titelsong van de Utrechtse Tour-start. Ventoux is echter veel meer dan een wielerfilm nuanceert hij: "De beklimming van de Ventoux is meer de backdrop voor het verhaal over een vriendengroep die uiteenvalt na een nare gebeurtenis." Powder Blue is speciaal voor Ventoux geschreven en verschijnt volgens zijn label V2 niet voor eind maart.

Ventoux is een film van regisseuse Nicole van Kilsdonk en Volkskrant-journalist en schrijver Bert Wagendorp, die op basis van het script de gelijknamige roman schreef. Onder andere Kasper van Kooten en Wilfried de Jong spelen in de film, die vanaf 14 mei in de bioscoop draait. Het verhaal draait om vier voormalige jeugdvrienden die op de racefiets de Mont Ventoux willen bedwingen. Dertig jaar eerder deden ze dat ook, met tragische afloop. Met het verschijnen van bekoorlijke jeugdvriendin Laura komen de trauma's weer terug en ontrafelt het mysterie.

Sigmond las het boek net na verschijning in mei 2013. "Ik zat toen regelmatig in het buitenland en zag aan dat boek op tafel of onder de parasol op het strand dat er weer Nederlanders waren. Die zomer kwam ik Bert Wagendorp toevallig een keer tegen bij zo'n fout goedkoop Frans wegrestaurant. Ik was er voor de Belgische tv en hij was daar ook voor de Tour de France. Ik feliciteerde hem met het boek en we hebben nog even zitten kletsen, dan gaat het al gauw over wielrennen. Het grappige is dat hij vertelde dat hij begonnen was met het script. Maar daar was teveel gedoe omheen en uiteindelijk heeft de producent volgens mij gezegd 'schrijf jij er maar een boek bij Bert Wagendorp'."

Wat sprak je aan in Ventoux?
"Ik vind het heel herkenbaar. Iedereen heeft langlopende, soms intieme vriendschappen en vriendengroepen waarbij je met de een closer bent dan de ander. In het boek gebeurt er iets vervelends en naars, maar in elke groep gebeurt wel iets waardoor je uiteengroeit, en later denkt 'daar zou ik met een goed glas wijn nog eens over willen praten'. 'Ging zij toen echt vreemd met m'n beste vriend, ben ik toen echt besodemieterd?' Grappig, ik herken dat wel. Dat gevoel dat het goed is om 30 jaar later nog eens iets uit te praten.

"Ook dat beeld van met een groep jongens op de fiets naar een buitenzwembad gaan en daar mooie meiden tegenkomen, waardoor nieuwe vriendschappen en ruzies ontstaan. Daar kun je nu, dertig jaar later, wel glimlachend naar terugkijken. Maar het zijn wel de jaren waarin je gevormd en misvormd wordt, jaren die bepalend zijn voor de rest van je leven."

Sigmond heeft ook een band met een van de hoofdpersonen van Ventoux: een Raleigh racefiets.
"Zo'n oude Raleigh was ooit mijn eerste serieuze racefiets. En net als in het boek is die ook eerst van mijn vader geweest. Volgens mij heeft heel Nederland zo'n fiets aangeschaft toen Joep Zoetemelk de Tour won."

Wanneer kunnen we titelsong Powder Blue horen?
"Die is eigenlijk net af, ik heb er vorige week pas een punt achter gezet en het nummer gisteren opgestuurd voor het masteren. Ik heb heel lang lopen afstemmen hoe het precies moest klinken."

Het nummer is speciaal voor de film geschreven?

"Ja. Ik schrijf altijd heel veel en ik wist ook al even dat ik deze track ging schrijven, maar heb toch gewacht tot ik eerst een ruwe montage had gezien. Dat was een zogenaamde viewing, eigenlijk net als een film, maar dan veel te lang. En niet met de definitieve muziek, maar je krijgt wel een idee waar ze heen willen."

Wat kunnen we verwachten van Powder Blue?
"De film begint met hun jeugd in de jaren '80 en ik vond het wel interessant om te kijken wat de filmmakers daar muzikaal mee gingen doen. Ik ben zelf toen ook pas serieus muziek gaan luisteren. Het was daarom wel interessant om daar ook in de arrangementen wat mee te doen. Je moet dan denken aan veel sounds en arrangementtechnische keuzes die ermee te maken hebben. Veel analoge synths dus, maar verwacht geen Gary Numan-achtige track."

V2 zegt dat Powder Blue niet voor eind maart uitkomt, wellicht nog later.

"Dat zou goed kunnen, ik heb geen idee. Ik ga wel 2 maart een videoclip opnemen. Daar zullen veel beelden uit de film in zitten, maar ook andere onderdelen. Ik zal er zelf waarschijnlijk ook in spelen."

Je richt je verder op Belgische shows?
"Ja ik ga veel in België doen, we staan daar op veel mooie festivals en beginnen met een clubtourtje. In Nederland heb ik net de laatste clubshow gedaan in Tivoli en gaat het wel heel lang duren voor weer wat de in clubs doe. Voorlopig is het Duitsland, België en dan toch wel weer wat Nederlandse festivals."

We zien je wel bij de start van de Tour in Utrecht?
"Ik ben zeker als bezoeker bij die Kraftwerk-show en ik sta in die week wel op verschillende plekken in Utrecht op een podium om het nummer Bon Voyage te spelen. En misschien ook wel om een concert te doen. Maar net als bij die Belgische festivals kan ik daar nog niet teveel over zeggen."