GANZ in de VS (2): een zwart-witdagboek GANZ in de VS (2): een zwart-witdagboek

"P. Diddy, French Montana en hun buddies stonden te chillen en eindelijk m'n US boeker ontmoet"

, Jordy Saämena (GANZ)

GANZ in de VS (2): een zwart-witdagboek

"P. Diddy, French Montana en hun buddies stonden te chillen en eindelijk m'n US boeker ontmoet"

Jordy Saämena (GANZ) ,

Hollandse Nieuwe van de Maand (maart) GANZ is net terug van een tournee door de Verenigde Staten, waar hij voor 3voor12 een tourdagboek bijhield met arty zwart-witfoto's. Amsterdammer Jordy Saämena gaat al een tijdje lekker met eigen producties en vooral remixes, dus werd het wel eens tijd om het aan de andere kant van de Atlantische Oceaan te gaan proberen. Zeker nadat hij door een groot US agentschap werd opgepikt. Hij draaide de afgelopen weken op onder meer op SXSW en de Miami Winter Music Conference. "Dit wordt de eerste keer in Amerika ja. Eindelijk. Dit is waar ik vanaf het begin dat ik muziek maakte over gedroomd heb", zei de producer eerder tegen 3voor12.

18 maart
Vanuit New York met de bus naar Boston gegaan, waar ik 's avonds in Cambridge mocht draaien. Het iets hippere gedeelte net buiten de stad. Een beetje verwarrend omdat ik naar de venue werd gebracht en ineens werd afgezet bij een sushi tent. Blijkbaar zat achter in het restaurant een club met een capaciteit van 300/400. Supertoffe tent met enthousiast publiek. Oh ja en het was daar fucking koud en het sneeuwde nog steeds.

19 maart
Ik was om half 4 terug van de show en om half 5 's morgens stond m'n taxi alweer voor het hotel. Ik vloog om 6 uur richting Austin om drie shows te doen op SXSW. Eenmaal aangekomen in Austin was het een uur of 11. Vanuit daar moest ik even mijn weg zien te vinden naar de venues waar ik shows ging doen. Ik ben er totaal onbekend, maar heb alles net op tijd nog kunnen regelen en vinden.

De eerste tent waar ik moest draaien was een klein open café waar iedereen zijn/haar kater aan het uitzitten was. Het was ook pas half 3, redelijk vroeg op de dag natuurlijk. Vervolgens doorgegaan naar de tweede locatie waar ik een half uur na de eerste show moest draaien. Een van de leukere plekken: een patio waar iedereen lekker aan het chillen was. Hing een toffe vibe. Hier kwam ik wat Australische vrienden tegen, waar ik even wat mee heb gedronken.

Na het draaien meteen teruggegaan naar het hotel, om even op te frissen en tot rust te komen. Eenmaal aangekomen kon ik een uur of twee later alweer terug naar de stad. Ik draaide op een event van Monster Energy (dat smerige drankje of course). Ik kwam er veel andere artiesten tegen als Sweater Beats, GTA, Green Lantern, What So Not en Hermitude. Het publiek was er supertof alleen een beetje gemengd. Er stonden serieus tussen de jongeren ook ouders die hun kids hadden meegenomen. Best grappig om te zien.

20 maart
Van Austin de volgende morgen door naar Altanta. Wederom maar één uur geslapen, dus ik mag met trots zeggen dat SXSW me helemaal heeft gesloopt. Toch was het een mooie en inspirerende dag met aan het einde van de avond iets te veel drank.

Eenmaal aangekomen in Atlanta heb ik ook niet meer gedaan dan slapen, en nog eens slapen, wakker worden om de meest smerige burger ooit te bestellen en weer verder gaan slapen. Kom op wie doet er nou blauwe schimmelkaas op een burger?

Na dat trauma richting de venue gegaan waar ik die avond draaide samen met het amerikaanse duo Gladiator. Ben ze een beetje gaan volgen toen ik hoorde dat ze m'n hyperparadise en I want u remix draaiden met een paar andere dj's diezelfde avond, zoals A-Trak. Toffe dudes! Het allertofste vond ik nog dat er tijdens het feest buiten gewoon de hele nacht door werd gebarbequed. Die shit zie je niet in Nederland.

21 maart
Vanuit Atlanta weer doorgevlogen naar het koude New York waar ik 's avonds op de line-up stond met niemand minder dan Nina Las Vegas. Ze is een van de bekendere dj's van het Australische radiostation Triple J. Had haar al een aantal keren gesproken omdat ik twee mixes voor haar show had gedaan tijdens m'n Australische tour. Toch is het altijd leuker om elkaar in levenden lijve tegen te komen en even te babbelen.

22 maart - Kansas
Inmiddels alweer vertrokken naar Kansas waar ik 's avonds draaide op een loffe locatie buiten een concertzaaltje waar binnen een countryband speelde voor vijf man. Megatof publiek en een van de toffere promoters tot nu toe. Niet heel veel contact gehad met alle andere promoters omdat het in Amerika toch meer om business etc gaat, en je dus zo niet echt goed in contact met ze komt.

Dit was een van de kortste dagen aangezien ik er tegen de avond aankwam en 's morgens om half 4 alweer de taxi naar het vliegveld nam. Die morgen vloog ik naar Miami voor WMC. Het beste aan bepaalde hotels is dat er een soort van snelservice bestaat om kleren te laten wassen, want door al die korte dagen heb je zelf geen tijd om al je shit te wassen. Dus bij dezen aan het hotel: bedankt voor de snelle service en voor de lekker ruikende kleren. Ik voel me als herboren.

23 maart - 26 maart
Toen ik eenmaal in Miami aankwam heb ik mezelf één a twee dagen opgesloten in m'n hotelkamer, om bij te slapen en om weer eens productief te worden qua nieuw materiaal. Ik heb niet echt veel tijd gehad om aan nieuwe muziek te werken. Dit heeft me dus enorm goed gedaan omdat ik anders dingen te lang liet liggen, en naderhand misschien geen zin meer zou hebben om eraan te werken.

Ik heb de dag besteed om Miami en Miami Beach een beetje te verkennen. Het was een enorme chaos aangezien ze bezig waren met de laatste loodjes voor het opbouwen van WMC en Ultra. Straten stonden vol met mensen en het verkeer stond aardig vast toen ik overal een beetje de toerist ging uithangen.

Uiteindelijk de laatste dag goede meetings gehad met labels. Het grappige was nog het moment dat ik een stap uit het hotel zette waar de meetings plaatsvonden en P. Diddy, French Montana en hun buddies lekker stonden te chillen op de oprit, met allemaal mensen eromheen die foto's wilden maken.

's Avonds heb ik nog gedraaid in Mekka waar ik met toffe andere dj's draaide zoals buddy Djemba Djemba en Stooki Sound. Ook heb ik uiteindelijk, na lang mailcontact, voor het eerst mijn Amerikaanse boeker ontmoet.

27 maart - 31 maart - Los Angeles
De dag later zat ik alweer in het vliegtuig naar Los Angeles waar ik in een toffe tent mocht draaien op Hollywood Boulevard. Toen we eenmaal vanuit het vliegveld wegreden kwamen zoveel dingen me bekend voor van televisie en bijvoorbeeld GTA. Al waren bepaalde dingen ook weer niet zoals ik ze had voorgesteld.

Een megachille stad en wel een van m'n favoriete plekjes waar ik tot nu toe ben geweest. Niet zoals New York met alleen maar hoge gebouwen, maar het zag er knus en gezellig uit en tegelijkertijd ook weer supergroot. Je zag overal dikke huizen in de bergen en de dikste bakken rondrijden. Eerst was Sydney m'n nummer éé stad om naar te verhuizen maar Los Angeles heeft m'n gedachten een beetje doen veranderen.

's Avonds Jailo, een Nederlandse maat van me ontmoet en richting de tent gegaan waar ik een uur later moest draaien. Superdruk en tof publiek maar kwam er nu wel echt achter dat het publiek in Amerika net wat anders is dan in bijvoorbeeld Australië of Canada. Ze zijn hier heel EDM-minded: zolang het een banger is gaan ze los, zo gauw het een milder nummer is of wat dan ook staan ze soms een beetje uit hun neus te vreten.

Waarschijnlijk zijn het gewoon de plekken waar ik heb gedraaid, met andere dj's in de line-up die alleen maar hitjes etc. willen gaan draaien. Een paar keer stond ik voor dj's die EDM draaien en daar voel ik me gewoon totaal misplaatst, ook al gaan mensen helemaal uit hun plaat. Toch was Los Angeles wel een van de betere shows, beter dan ik had durven dromen.

Ik bleef na de show nog drie dagen langer in Los Angeles om even bij te komen van alle gekte die ik heb meegemaakt tijdens de tour. Om m'n spullen opnieuw in te pakken en nog om even iets van de stad te zien. Hier kom ik graag zo snel mogelijk nog een keertje terug, maar dan voor langer dan die drie dagen.

De tour was gruwelijk, vetter dan ik me aan het begin had voorgesteld. Verschillende soorten feesten, line-ups, steden en promoters. Alles verschilde heel erg van elkaar en dat was een supertoffe ervaring, die wat mij betreft in de boeken kan.

Amerika bedankt en hopelijk tot snel weer een keertje. xx

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12