Tien tips voor Where The Wild Things Are 2015

Onder meer Panda Bear, Death From Above 1979 en Jacco Gardner

Cécile van Wijnsberge ,

Op haar derde editie heeft Where The Wild Things are een gevarieerd programma voor je klaar staan. Garagerock, indie, elektronica en soul ontmoeten elkaar op bungalowpark De Eemhof te Zeewolde, op 6, 7 en 8 maart. Wij raden je alvast tien acts aan om te omcirkelen in je programmaboekje.

Krill (vrijdag, 18:15, Desperados)
Krill heeft in thuisstad Boston al een trouwe schare fans vergaard met hun rammelende indierock. Met de komst van hun nieuwe album A Distant Fist Unclenching kregen ze steeds meer aandacht op de internationale muziekblogs. Een beetje weird zijn ze, maar daarom juist wel weer lekker. Experimenteel en catchy tegelijkertijd, met een flinke portie ironie. Luister bijvoorbeeld hun theme song Theme From Krill, verbaas je eerst over het concept, en besef je dan dat je het niet meer uit je kop krijgt. “Krill, Krill, Krill forever!”. Hun vorige album Lucky Leaves moest je voor 100 dollar kopen op een USB-stick verstopt in een bol mozzarella. A Distant Fist Unclenching staat gelukkig gewoon op de Luisterpaal.

Bombay (vrijdag, 22:45 uur, Desperados)
Sinds vorige maand gaat Bombay Show Pig nog slechts als Bombay door het leven. Het verlies van tweederde van de bandnaam gaat echter gepaard met de winst van een nieuw geluid. De naam is minder zoekmachinevriendelijk wellicht, maar het geluid is stiekem een stuk leuker. Ruiger, meer lo-fi, met meer focus. Het nieuwe album zit eraan te komen, dus verwacht veel nieuw werk op WTWTA. Zet ter voorbereiding eerste single Slow Motion maar vast aan (op repeat).

Benjamin Booker (vrijdag, 00:05 uur, Action Factory)
De jonge Benjamin Booker blaast je omver met zijn rock ’n rolltornado van garage, blues, boogie en rauwe soul. Eerder was hij te zien op Le Guess Who?, waar hij zich een plek in ons lijstje hoogtepunten wist te verwerven. “Het is maar een klein mannetje, maar Booker heeft een hoop power in zich,” vonden we toen. “De zanger staat met licht gebogen rug, op zijn tenen, de ogen dicht, en de vlammen spatten er vanaf. […] Halverwege ruilt de bassist zijn instrument in voor een viool, en dan zitten we ineens midden in de delta blues en gospel.” Zelf noemt hij The Gun Club, Blind Willie Johnson en T.Rex als zijn invloeden. Als ook Jack White fan is weet je wel dat het goed zit.

Ex Hex (zaterdag, 18:45 uur, Desperados)
Garagepunktrio Ex Hex kwam binnen een jaar na het ontstaan van de band met debuutalbum Rips, en het sloeg meteen de spijker op z’n kop. Het nieuwste project van Mary Timony (Helium, Autoclave, Wild Flag) produceerde twaalf lo-fi powerpopsongs met felle gitaren, over underdogs en kerels die je portemonnee stelen. Vergeet je luchtgitaar niet mee te nemen.

Death From Above 1979 (zaterdag, 21:00 uur, Willem Ruis Tent)
Na het sidderende debuutalbum You’re A Woman, I’m A Machine hebben we ze tien jaar lang niet gezien (niet samen, tenminste). Maar sinds de langverwachte opvolger The Physical World vorig jaar uitkwam zijn de mannen van Death From Above 1979 toch echt terug. Canadezen Sebastien Grainger en Jesse F. Keeler maken gejaagde dance-punk, catchy tegen wil en dank. Zouden ze op WTWTA misschien ook iets nieuws laten horen, of moeten we weer tien jaar wachten? In dat geval beginnen wij vast met aftellen.

PAUW (zondag, 17:20 uur, Desperados)
De psychedelische sixtiespoprevival heeft na Tame Impala, Temples en Foxygen met PAUW ook Nederland bereikt. Met de meeste boekingen aller tijden was de band vorig jaar de parel van de Popronde. In januari benoemden wij PAUW tot een van de 12van3voor12, de meest veelbelovende Nederlandse acts van 2015. Op hun debuut-EP verweeft Pauw sitars, twaalfsnarige gitaren en orgels tot een veelkleurig tapijt.

Jacco Gardner (zondag, 18:20 uur, Action Factory)
Jacco Gardner is terug en zal op WTWTA vast een boel nieuw werk van zijn aankomende album Hypnophobia ten gehore brengen. De focus verschuift van de jaren ’60 naar de vroege jaren ’70, specifiek naar obscure seventies filmmuziek. Eerste single Find Yourself is al een mooi voorproefje van wat we op De Eemhof kunnen verwachten. Lees meer over Jacco Gardners nieuwe album in ons interview.

Jungle (zondag, 19:25 uur, Willem Ruis Tent)
Hoewel Jungle gebouwd is rond frontmannen Tom McFarland en Josh Lloyd-Watson, bestaat het collectief inmiddels uit wel zeven man. Dat komt de live performance zeer ten goede: Jungle’s funky nu-soul komt je in een muur van geluid tegemoet, stampvol exotische percussie en met het BeeGees-esque duo voorop. Wij zagen de band al op Lowlands vorig jaar: “Door de rijke bezetting klinken de nummers precies zo zwoel en opzwepend als ze waarschijnlijk willen hebben. Jungle doet niet aan uitspattingen, in muziek en presentatie, maar het is juist de constante flow die bezwerend werkt.”

Panda Bear (zondag, 20:30 uur, Action Factory)
Panda Bear is de nom de plume van Noah Lennox, prominent lid van experimenteel neo-psychedelicakwartet Animal Collective. Panda Bear Meets The Grim Reaper is alweer zijn vijfde soloalbum. De plaat is onmiskenbaar Panda Bear, maar ook cryptischer dan zijn voorgaande werk. “Grim Reaper is geen conceptalbum over de dood,” zegt hij, “al zijn er wel veel songs die gaan over verandering. En als iets verandert, sterft er ook iets.” Zijn gelaagde, complexe indie-elektronica zal op de zondag ongetwijfeld indruk maken.

Vaudou Game (zondag, 20:30 uur, Desperados)
De zeskoppige band rond de Togolese Peter Solo was al een van onze hoogtepunten op Into The Great Wide Open 2014. Verwacht met de terugkomst van Vaudou Game hoogzomer in maart. Soul, afro-funk, blues, water, vuur, lucht, aarde én de geest van wijlen James Brown komen samen in een ceremonie met als doel je te bezweren en aan het dansen te krijgen. Debuutalbum Apiafo is volledig opgenomen, gemixt en gemasterd met oude tapes en vintage instrumenten, en Solo heeft zijn verder compleet blanke band zijn moedertaal aangeleerd. Dit alles om een zo authentiek mogelijk geluid te creëren.