Popronde 2015: Dit zijn de 3voor12 Talents!

Ga o.a. The Brahms, The Homesick en Rita Zipora zien op de 3voor12-podia

Sjoerd Huismans en Menno de Meester ,

Ook dit jaar adopteert 3voor12 in alle steden een eigen podium tijdens rondreizend bandjescircus de Popronde, met de acts waarvan wij het meest verwachten. De selectie van 3voor12 Talents is nu bekend, en die varieert van de dromerige rock van Alexi Lalas tot de tropische indiepop van Echo Movis. En van de noise van The Homesick tot het elektronische experiment van Yakumo. De mysterieuze garagepunkband St. Tropez is bij hoge uitzondering alsnog toegevoegd aan de selectie. Ga ze alle dertien zien tijdens de Popronde 2015!

Bonusband! St. Tropez
Opeens was er de EP van St. Tropez. Volgens hun Soundcloudpagina “Four guys making garage-punk in a former gay sauna by the canals of Amsterdam.” Ze willen het niet ontkennen, noch bevestigen, maar na het zien van de bandfoto is iedereen het er over eens dat St. Tropez stiekem Go Back To The Zoo is. De opvallend sterke verzameling garagepunksongs werden opgepikt door het Engelse DIY Mag. St. Tropez is deze zomer te zien bij het Valkhof festival in Nijmegen en in de Lock Tavern in Londen. De selectie van twaalf bands voor de Popronde Talents was al bekend, maar voor deze heren maken we graag een uitzondering. De bonusband is St. Tropez!

Alexi Lalas
Alexi Lalas (vernoemd naar een Amerikaanse voetballer annex cultheld) is een Utrechtse band die dromerige, melancholische, licht psychedelische folkrock van de bovenste plank speelt en daarmee al een 3voor12 Utrecht Award won. Voor de fans van The War On Drugs, luister bijvoorbeeld naar sterke tracks Tiny Demons of All I Need Is Some Company.

The Brahms
The Brahms is deze maand Hollandse Nieuwe van de Maand en tevens kersverse Serious Talent op 3FM. De Utrechts/Haags/Tilburgse band timmert kortom al hard aan de weg. De leden kennen elkaar van de Herman Brood, en het lijkt erop dat de popopleiding van die school na onder meer Taymir, Birth Of Joy en Rondé een definitieve succesformule te pakken heeft. The Brahms is de volgende in de rij, ga die springerige, zomerse indie zien op de Popronde!

Echo Movis
Tropische ritmes, volle zang, psychedelische gitaarriffs, elektronica en Afrikaanse invloeden: het komt allemaal in een dansbaar, catchy indiepoprockjasje samen bij Echo Movis. Ook deze band (met enigszins vergelijkbare sound) komt van de Herman Brood Academie en het zeer diverse debuutalbum Beautiful Glitch ligt er al. Jammer dat het als de Popronde begint alweer herfst is.

The Homesick
Yuko Yuko was al een van de succesverhalen van de Popronde 2014 en The Homesick is dat andere project van die ongrijpbare Friezen Elias Elgersma en Jaap van der Velde, die ditmaal de lead pakt. Iets minder knip-en-plak psychedelische slackerpop, iets meer luide postpunk en noise is het devies van de EP Twst Yr Wrsts, ook al blijft het geheel heerlijk weird. En de tunes van The Homesick zijn minstens zo goed.

Keljet
Het Nijmeegse Keljet is een van de veelbelovendste elektronische acts binnen het Popronde-programma voor 2015. Ze zullen dan optreden met een nieuwe live-set, gebaseerd op eigen werk als de EP Transatlantic die dit jaar uitkwam bij Universal. Toegankelijke, poppy dance die ongetwijfeld voor een feestje gaat zorgen.

Lakshmi
Lakshmi is niet zomaar een meisje achter de piano: het trio maakt donkere elektronische pop in de lijn van alt-J en Lorde en stond vorig jaar al in de finale van de Grote Prijs van Nederland. Dit jaar werd frontvrouw Lakshmi gevraagd voor de Beste Singer/Songwriter van Nederland. Ook zij komt van de Herman Brood Academie, maar studeerde al af.

Longen
Longen is een Eindhovens/Amsterdams/Berlijnse act die theatrale semi-elektronische pop maakt, met ook de nodige psychedelica. Sterker nog, Longen is naar eigen zeggen “een psychedelisch, empathisch muziekbeest”, overigens voortgekomen uit het Bossche/Eindhovense Mindpark.

Lookapony
Begonnen met een Arctic Monkeys-achtige sound, gaat Lookapony tegenwoordig steeds meer de kant van de luide garagerock op. Met bovendien aanstekelijke liedjes. Dat leverde ze al een plek op de Burger Records-mixtape met Nederlandse bands op, tussen onder meer Mozes and the Firstborn en The Miseries. Laat die moshpits maar komen!

Max Meser
Een Spaans-Nederlandse singer-songwriter, maar zijn muziek is eerder Brits. Hij maakte al indruk tijdens de afgelopen Record Store Day, maar ook op tour met Douwe Bob. Live speelt hij met een driekoppige band (exclusief hemzelf), verder werkt Meser met Matthijs van Duijvenbode (Tim Knol, Douwe Bob, Sky Pilots) aan zijn debuutalbum.

Rita Zipora
Een van de bekendste namen uit de selectie is Rita Zipora, die vorig jaar bij de 12van3voor12-selectie zat. Ze speelt dromerige, door triphop beïnvloede pop met Nederlandstalige, Spinvisiaanse teksten. De fraaie single Wasem ken je waarschijnlijk al wel. Het is vorig jaar nét niet gebeurd met Rita Zipora, de Popronde is een nieuwe kans om nog veel meer zieltjes te winnen.

Tamarin Desert
Voor wie het allemaal nog niet spacy genoeg was is er het Eindhovense Tamarin Desert: 60’s psychrock à la Tame Impala, Pond of een rauwere versie van Popronde-helden PAUW. Fuzz, grooves, een raspende frontman, alles erop en eraan. Dat mogen ze gaan laten zien op Incubate, maar ongetwijfeld ook tijdens de Popronde-shows.

Yakumo
Het Friese Yakumo is exemplarisch voor de vele spannende elektronische muziek die er momenteel uit die provincie komt: uitgesponnen, gelaagde tracks met analoge synths en hynotiserende drumloops. We kennen de heren al van het inmiddels opgeheven Daily Bread, maar ze kiezen nu een nog veel exotischer kant.