Pinkpop maakt van Robbie Williams weer een popster

Ook de grootste scepticus gaat om bij greatest hits show

Tekst: Roosmarijn Reijmer, foto's: Jelmer de Haas ,

Iedereen die boven de dertig is, steek je hand op en laat je horen!’ Groot gejuich volgt. ‘Iedereen onder de dertig, laat je horen!’ Minder gejuich volgt. ‘Laat ik mezelf even voorstellen: Ik ben Robbie Williams. Ik ben geboren in 1974, ging naar school, ben mislukt op school, ging bij een boyband, werd dik, ging aan de drugs, werd weer dun, ging naar rehab, werd weer dik, zong Angels en toen werd ik een multimiljonair.’ In 1999 begon Robbie Williams zijn optreden op Pinkpop met ‘Let Me Entertain You’, zestien jaar later begint hij er zijn Greatest Hits optreden van Pinkpop 2015 weer mee. ‘Dankjewel Pinkpop dat jullie me weer een popster laten voelen.’

HET CONCERT:

Robbie Williams, Pinkpop Mainstage, zaterdag 13 juni 2015

DE ACT:

De tour waarmee Robbie Williams Pinkpop aandoet heet Let Me Entertain You, Greatest Hits Tour. Hij heeft niets te promoten en niets te bewijzen. Sinds zijn vertrek uit Take That twintig jaar geleden heeft Robbie Williams miljoenen albums verkocht, even vaak op nummer 1 in Engeland gestaan als The Beatles en menigtes vermaakt die tot voorbij de horizon reikten. Pinkpop is voor hem een eitje, of zoals hij zelf zegt: ‘Pinkpop, your ass is mine’.

HET NUMMER:

In de setlist is zijn debuutsingle Freedom (de George Michael cover) het oudste liedje en Candy het meest recente uit 2012. Robbie Williams heeft de afgelopen twee jaar een swing album en twee kinderen gemaakt en is momenteel verre van een relevante artiest. Maar dat weet hij zelf het allerbest. Hij laat het niet na om daarmee meerdere malen de draak te steken tijdens de set. De band achter Robbie Williams bestaat uit oude rotten, waarvan de meest opvallende Guy Chambers is. Tussen 1997 en 2002 was hij evenzeer verantwoordelijk voor het succes van Robbie Williams als Robbie Williams zelf, door hits te schrijven als Feel, Angels, No Regrets en Millennium. In 2002, na het verschijnen van Escapology, eindigde het partnership in grote ruzie en er heeft meer dan tien jaar overheen moeten gaan. Inmiddels schijnen Chambers en Williams weer samen songs te schrijven, maar daar moet het meeste nog het daglicht van zien. Het zijn de classic Chambers/Williams-liedjes die de ijkpunten van de set zijn. Jongens van rond de dertig herinneren zich het schuifelen met het eerste vriendinnetje, meisjes beelden zich in dat Robbie voor hen zingt. Aan het einde van het optreden hangt iedereen bij complete vreemdelingen in de armen tijdens Angels. Ja, Angels maakte Robbie Williams miljonair en het is nog steeds zijn meest classic track.

HET MOMENT:

Aan het begin van de toegift staat op de setlist gepland: Bohemian Rhapsody. Minder origineel kan niet, maar in dit hele concert zit de tongue dusdanig ver in de cheek dat zelfs Bohemian Rhapsody uitstekend weet te landen. Het zijn de mannen van John Coffey die vlak voor de barriers het frontstagevak iedereen meesleuren in een moshpit tijdens de gitaarsolo. David van John Coffey roept op en neer bouncend: ‘Fuck, hij is zo grappig arrogant, dat wil ik ook!’. En hij is zeker niet de enige. Tot waar ik kan kijken, verliest iedereen zich in Bohemian Rhapsody, hangend aan elkaars schouders bij het einde.  

HET PUBLIEK:

Ook de grootste scepticus die niet snapte wat Robbie Williams op Pinkpop te zoeken had, gaat om. Dit is het moment om schaamteloos ieder liedje mee te zingen, zelfs de liedjes waarvan je niet meer wist dat je ze uit je hoofd kende. Dit is het moment om mee te wuiven en dwaas te dansen. 

HET OORDEEL:

Dit is de grote Robbie Wiliams mega musical revue en we gaan er van genieten ook, verdomme. Foo Fighters heeft afgezegd, maar de zaterdag headliner Robbie stelt ons niet teleur. Hij maakt meisjes het hof, laat drie vertrekkende mensen door de rest van het veld uitjouwen en scheurt al voor de helft voor de show uit zijn broek. Het is lang niet altijd even zuiver en er staat een autocue vooraan het podium, maar oh jazeker, dat mag allemaal. Robbie Williams weet hoe je mensen van 7 tot 77 een briljante avond bezorgt. En hij levert het met gemak.

DE FOTO: