Slotinterview Jan Smeets: Foo Fighters belooft terugkeer, geen U2 op Pinkpop

Festivaloorlog in Duitsland ook gevaar voor Pinkpop

Atze de Vrieze ,

Flink gebutst verscheen Jan Smeets zondagavond aan de finish van de 46e Pinkpop. Een uur voor het einde viel hij met zijn fiets, met drie gekneusde ribben tot gevolg. Los daarvan bleef Pinkpop overeind, ondanks dat de nachtmerrie van ieder festival gebeurde: een afzeggende headliner. Jan Smeets vertelt hoe Pinkpop omging met de vervanging van Foo Fighters, waarom er geen headliner uit de hoge hoed kwam, of een rapper zijn festival wel goed kan afsluiten, en ook wat de moordende concurrentiestrijd in Duitsland betekent voor zijn Pinkpop.

Jan, we kennen jou als een man die niet slaapt tijdens het festival, maar dit jaar was het wel heel extreem met het uitvallen van Foo Fighters. Je moet kapot zijn. 
Nou het valt mee, behalve het feit dat ik weer met mijn fiets ben gevallen. ik moet niet te veel klagen, want anders zeggen ze: daar heb je hem weer met zijn fiets, dan moet je maar fatsoenlijk rijden of lopen. Ik heb drie gekneusde ribben. 
 
Met het festival liep het gelukkig wel goed af. Er was heel veel gedoe, want Dave Grohl viel van het podium in Zweden. Is er dan meteen paniek? Blijf je rustig? 
Er was wel paniek, want dit is wel een hele grote act, niet een beginnend bandje. In eerste instantie dachten we: Dave Grohl is een podiumdier. Hij ging in Zweden in en rolstoel zitten. Die man gaat het toch gewoon doen? We zijn vrij nuchter gebleven. Tot ik een telefoontje kreeg van Rob Trommelen met de mededeling: het ziet er toch niet zo goed uit voor Dave, want hij moet geopereerd worden. Dan is het verhaal ineens heel anders. Vanaf dat moment zijn ze de hele kalender nageplozen van Live Nation, maar ze kwamen al heel snel tot de conclusie dat er geen band vergelijkbaar is met Foo Fighters. Dan begint de paniek wel toe te slaan. 
 
Het duurde heel lang voor jullie daadwerkelijk uitsluitsel hadden of het door zou gaan?
Ja ja, er waren heel wat mensen bij betrokken, waaronder de manager van de Foo Fighters in Los Angeles. Die kon je zomaar niet bereiken, maar hij moest er wel over beslissen. Hij wilde goed advies van de doktoren. Ik denk dat op dat moment ook geschakeld werd met de verzekering. Er werd niet alleen aan Pinkpop gedacht, maar ook aan latere shows. Er komen er nog een hele hoop. 
 
Glastonbury, Rock Werchter…
Wat denk je van twee Wembley Stations? Dat is twee keer 100.000 tickets. 
 
Er is een hoop geld mee gemoeid. Hoe gaat dat dan? Moet Pinkpop de band betalen?
Daar moet over vergaderd worden. Er zijn natuurlijk heel veel kosten gemaakt om de band hier te krijgen. Er zijn hotels besteld, ze zijn op tour met 33 vrachtwagens materiaal. Wie moet die kosten betalen? Hoe dat verder gaat weet ik niet, voor het optreden wordt natuurlijk niet betaald.
 
Zijn er acts serieus besproken? The Prodigy bijvoorbeeld? Paul McCartney?
The Prodigy is besproken, maar op een gegeven moment bleek dat er drie man op vakantie was. Er is ook heel serieus gebeld met Paul McCartney. Die heeft een paar keer heel serieus uitgesproken dat ie graag een keer Pinkpop wilde doen. Maar dat lukte ook niet.
 
Dan moet je gaan schuiven. Ik begrijp dat Triggerfinger als een ware headliner naar Groningen gebracht is met een privé vliegtuig. 
Ik heb het niet gevolgd, maar ik zal de rekening wel zien.
 
Het was wel een belangrijke he, de rockfans willen zo’n band zien. Pharrell werd headliner. We hebben in Engeland de discussie gezien rond Kanye West, toen die aangekondigd werd als headliner van Glastonbury. Hetzelfde gebeurde een paar jaar geleden toen ze Jay Z boekten. Pharrell is ook een hiphop/r&b act. Heb jij zelf ook getwijfeld over een headliner van dat type?
Ik bekijk het altijd in relatie tot het Pinkpoppubliek. De afgelopen jaren wat ik meegemaakt heb, kunnen wij zoveel hebben. Natuurlijk zijn we heel kritisch met het indelen van de podia. We werken top-down, eerst de headliners, dan de second headliners, en zo dalen we af. Daar wordt heel serieus naar gekeken. Wat moeten we nou met Avicii? Ik heb geroepen: wij zijn hier begonnen met Underworld, we hebben Tiesto gehad, iedereen op dat vlak is hier geweest. Alleen die hele dance industrie is zo ongelofelijk groot geworden. We hebben een hele grote keuze. Van Avicii heb ik gezegd: dat lijkt me heel leuk.

Hoe vond je dat uitpakken? Gaan we dat soort acts meer zien?
Ik zou het wel toejuichen ja. 
 
Een klein persoonlijk hoogtepunt: Urbanus, de man met wie je al veertig jaar werkt. Die stond hier vanmorgen in een volle tent. Je bent vast even gaan kijken. 
Zeker, ik heb het hele optreden gezien. Ik had wel wat kritiek, want ik vond dat de Fanfaar te hard speelde. Urbain moest zich enorm inspannen om er overheen te komen. Kijk een beetje uit, want we moeten nog voorstellingen spelen.
 
Klopt het dat Urbanus mede-eigenaar is van het terrein hier?
Ja, hij heeft 1% van de aandelen. Of 2%, dat weet ik even niet. Hij heeft het terrein geopend hier. Ik ben ook mede-eigenaar van zijn bedrijf, dus het is een mooie ruil.”
 
Jullie gaan ook steeds meer op elkaar lijken. Hij zou een goede stand-in zijn als je nog eens van je fiets valt. 
“Ik ken zijn hele repertoire van buiten, en hij het mijne, dus dat zou prima kunnen.”
 
Iets anders: je kijkt veel naar de Duitse festivals, vooral Rock Am Ring beschouw je als een soort zusterfestival. Er is veel gebeurd in Duitsland de afgelopen maanden, met nieuwe spelers die de bestaande uit de markt willen drukken. Merkt Pinkpop daar nu iets van?
Ik weet niet of wij automatisch meer betaald hebben voor die groepen, ik wil daar een grondige analyse op loslaten. Ik hoop het niet, maar de angst is wel dat het enorm prijsopdrijvend werkt. Rock Im Revier zou plaats vinden op de Ring, waar de autoraces zijn, het terrein van Rock Am Ring. Maar het liep voor geen meter, een gedoe, dat wil je niet weten. Met Russische eigenaar, een Duitse politicus die vijf jaar de bak in moet vanwege steekpenningen. De originele organisator van Rock Am Ring heeft gezegd: ik laat me door die Russische eigenaar niet chanteren, ik ga hier weg. Hij heeft nu een fantastisch nieuw terrein en gaat nooit meer terug naar de Ring.

Volgend jaar natuurlijk weer Pinkpop, wederom niet op Pinksteren. Is het nou zo dat we Foo Fighters meteen mogen invullen?
Ze hebben gezegd dat dat gaat gebeuren. Ik hoop dan dat het ook gaat gebeuren. Destijds na de ramp bij Pukkelpop heeft Dave het ook beloofd: ik kom ze snel mogelijk terug. Die belofte heeft hij ingelost. Ik ga er nu ook een beetje vanuit. De eerste headliner is dan rond, de andere twee moeten we nog invullen.

Het wordt een mooi jaar, toch? U2 gaat touren, Coldplay schijnt met een nieuwe plaat te komen. Dan ben je klaar, toch? 
Coldplay mag natuurlijk altijd komen. Ik heb wel begrepen dat U2 uitgesproken heeft geen festivals te willen doen. 
 
Toch niet?
Dat hebben ze verteld. Een simpele mededeling twee maanden geleden: no festivals. Eerder stonden we gewoon ingevuld op de lijst. Ik moet je zeggen: die moeten eerst op dreef komen. Ook zij zijn moeilijk op start gekomen. Je weet, ook The Edge viel van het podium.
 
Een grote dj als afsluiter op de MainStage?
Nou, er zijn er nog wel een paar te bedenken, Calvin Harris bijvoorbeeld is een goede. Maar ik laat het aan de programmacommissie. Af en toe wil ik iets doordrukken. Ik ga er prat op dat ik dit jaar Kensington heb doorgedrukt. Dat was niet aan de orde, maar ze hadden met zo’n grote voorsprong de Gouden Tip gewonnen, dat ik vond dat ze op Pinkpop moesten staan. 
 
Een laatste ding. Er is een term die iedereen kent in de Nederlandse popmuziek: voorbij de geluidstoren. Als het publiek voorbij die geluidstoren meedoet, dan heb je het gemaakt op Pinkpop. Maar waar is ie? Hij is verdwenen.
Dat is een van de mooiste dingen die mij in 46 jaar is overkomen. Ik was met mijn productieleider op Rock Am Ring. Ik sta op het podium en zeg tegen hem: zie jij wat ik niet zie? Er was geen front of house. We zijn van het podium af moeten gaan om te zoeken. We waren nog geen vijf kilometer onderweg naar huis, toen ik zei: ik wil dat hebben. Het is gewoon uit elkaar gehaald. Links de front of house geluid, rechts het licht. Dan moet je nog plek hebben voor de volgspots. We hebben nu de ouderwetse duiventillen gebruikt. Ik wilde er per se 45 witte duiven in. Ze zeiden tegen me: ah Smeets, wat een onzin, er moeten drie volgspots in, dat past niet, en wat denk je van de dierenbescherming? Maar ik zei: als ik het wil, dan gebeurt dat. 
 
Dat zijn de details waar een festivalorganisator intens blij van kan worden?
Oh ja, absoluut.