BØRNS: “Ik ben mijn eigen grootste tegenstander” BØRNS: “Ik ben mijn eigen grootste tegenstander”

Popster in wording vanavond in 3voor12 Radio en morgen in de Q-Factory

, Timo Pisart

BØRNS: “Ik ben mijn eigen grootste tegenstander”

Popster in wording vanavond in 3voor12 Radio en morgen in de Q-Factory

Timo Pisart ,

Op SXSW was hij een van de grote beloftes en hij gooide al hoge ogen op Down The Rabbit Hole, nu is er het grootse popalbum Dopamine. BØRNS speelt woensdag live in 3voor12 Radio en donderdag in de Q-Factory Amsterdam. “De buzz die ik vroeger kreeg van het goochelen, krijg ik nu van het optreden.”

Weet je nog, die keer dat je zo verliefd was dat het samenzijn voelde als een drug waar je verslaafd aan bent geraakt? De Amerikaanse popster in wording Garrett Borns schreef er een liedje over. En weet je nog, die keer dat je iemand’s fysieke aantrekkingskracht probeerde te relativeren door te redeneren dat het slechts neurotransmitters in je kop zijn die gek worden? Je raadt het al, ook daar schreef BØRNS een liedje over. Of die keer dat je een wonderschone vergeleek met het groen van een dollar-biljet? Nee? Nou ja, ook dáár schreef BØRNS een liedje over. “En waarom ook niet?”, zegt de 23-jarige Amerikaan met lange donkere lokken zelf lachend. “Als Rihanna mag rappen dat ze geld wil zien van die bitch, waarom mag ik dan het concept van Amerikaanse valuta niet romantiseren?”

Inderdaad, waarom ook niet? De belevingswereld van een jongen van begin-twintig draait nu eenmaal mede om meisjes, aldus Borns. “Er zit niet teveel gedachte in mijn album, het zijn voornamelijk fantasieën en muzen die in mijn hoofd rondzweefden. Soms dagdromen, soms ook daadwerkelijke vrouwelijke wezens.”

Vorige maand bracht BØRNS dat debuutalbum Dopamine uit. Het zijn liedjes die je de eerste keer al wil meeneurieën, met grootse refreinen beïnvloed door The Jackson 5, The Turtles en The Smiths, maar net zo goed klinkend naar Beach House en Lorde. Die laatste is al fan, net als Taylor Swift. Borns: “Indiebands – als die term überhaupt nog wat zegt – adapteren tegenwoordig vaak het geluid van pop, maar dan op een meer classy en klassieke manier. De melodieën van het laatste Tame Impala-album klinken tegelijkertijd weird en superherkenbaar. Dat gevoel wilde ik ook overbrengen. Maar voordat we het een trend gaan noemen: de Bee Gees begonnen hun carrière ook met een soort ‘indierock’ voordat ze die grootse disco zijn gaan maken, en Beatles begonnen als popact die steeds psychedelischer werd. Ik denk eerder dat het publiek is veranderd en alles luistert, van oude doowop tot mainstream hiphop tot obscure nieuwe bandjes.”

Borns groeide op aan Lake Michigan, “een meer dat zo groot is dat je de overkant niet ziet. Het lijkt bijna de oceaan, met gigantische zandstranden en kristalblauwe luchten”. Als kind van een grafisch designer en een vegetarische kok werd hij al van jongs af aan aangemoedigd om zich creatief te uiten, vertelt hij, al schilderend, piano-pingelend en filmend. Zijn eerste aanraking met de podiumkunsten was echter van een aanzienlijk komischer aard. “Ja, van mijn tiende tot mijn dertiende was ik ‘professioneel’ goochelaar. Garrett the Great, noemde ik mezelf. De buzz die ik toen kreeg van het goochelen krijg ik ook nu op het podium. Het is een soort combinatie van zenuwen en creativiteit. Ja, waarschijnlijk is het de dopamine. Geloof het of niet, maar ik had mijn eigen showtje dat ik naar restaurants bracht, met ballondieren, kaarttrucs en een beetje vuur. Het was een behoorlijk lucratieve niche. Ik bestudeerde de meesters Houdini en Harry Blackstone en was er echt verzot op. Maar ik ging aan mijn eigen succes ten onder, ik kreeg zoveel gigs dat ik het niet kon bijbenen. Het was overweldigend, dus ik wilde er tussenuit.”

Dus begon hij meer te schilderen, waarvoor hij werd overladen met prijzen, waaronder een beurs van 8000 dollar van de Kendall College of Art and Design (met een beetje googlen kun je zijn werk wel vinden). “Tja, dat creëerde hele hoge verwachtingen, maar ik voelde toen wat ik nu nog steeds voel: ik ben uiteindelijk mijn eigen grootste tegenstander. Dat is de zwaarste druk die je je kunt voorstellen.”

BØRNS speelt vanavond live in 3voor12 Radio, tussen 21.00 en 00.00 uur op 3FM. Morgen presenteert 3voor12 de show van BØRNS in Q-Factory Amsterdam.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12