Lowlands: Tropische verrassing bij Todd Terje & The Olsens

Doldwaze discoparade is een sluipend succes

Tekst Menno de Meester, foto's Tim van Veen ,

Terwijl een grootste deel van Lowlands de tent afbreekt in de Alpha bij Kendrick Lamar of op de camping om de buien voor te zijn, vieren Todd Terje & The Olsens de zomer in de Bravo. Langzaam druppelt de tent vol voor de Noorse producer die voor het eerst met zijn band optreedt in Nederland. Hij overtuigde al eerder als dj in de X-Ray, maar hoe brengt hij het met zijn band er vanaf?

HET CONCERT:

Todd Terje & The Olsens, Bravo, zondag 23 augustus 2015 

DE ACT:

De Noorse discodude Todd Terje staat samen met Lindstrom en Prins Thomas aan het front van de clubscene van Oslo. Alle drie steken ze electro uit de jaren tachtig en disco uit de jaren zeventig in een nieuw glimmend jasje. Terje is de bekendste van de drie: hij werkte onder andere met Franz Ferdinand en kreeg veel fans dankzij zijn edits van The Bee Gees, Michael Jackson en Chic. Lowlands maakte kennis met hem in 2012 toen zijn single Inspector 'Norse' al een aardige undergroundhit was. Terje klinkt lekker gek, zomers en retro als de geslaagde soundtrack voor een imaginaire strandfilm. De Utrechtse producer Falco Benz is het Nederlandse equivalent.

Vorig jaar was het Album Time voor de discoviking en bracht hij zijn debuutplaat uit. Dit jaar is hij terug op Lowlands en neemt hij zijn kleurrijke band The Olsens mee. Terje speelt toetsen en houdt de electrobeats in de gaten, de drie Olsens gaan los op drums, percussie, vibrafoon en zelfs een dwarsfluit.

HET NUMMER:

Inspector Norse is the track that keeps on giving: in ruim zeven minuten komen zeker vijf bijzondere momenten voor, waar de vrolijke elektronische geluiden het publiek compleet in extase brengen. 

HET MOMENT:

Het meest uitdagende nummer van Terje is 'Alfonso Muskedunder'. De jazz-geïnspireerde zomerplaat is met 7/8-maat weer eens wat anders dan de standaard four-to-the-floor-beats. Het nummer is niet voor iedereen weggelegd, hier en daar lopen wat mensen weg, maar over de hele show genomen wordt het alleen maar drukker en gezelliger. En dat terwijl Kendrick Lamar en Tame Impala op de andere podia spelen.

OOK OPMERKELIJK:

Op de videoschermen komen de retrofuturistische autovideo van Delorean Dynamite en de bonte animatievideo van Alfsonso Muskedunder voorbij. In die tweede wordt de laatst overlevende wesp van Lowlands gedood. Thanks, Todd!

HET PUBLIEK:

De echte drukte blijft weg, maar dat is goed te verklaren vanwege de concurrerende namen. Gezellig is het zeker.

HET OORDEEL:

Ondanks een aantal stroevere nummers in het begin van de set, weten Todd Terje & The Olsens zeker te overtuigen. Dankzij de strakke overgangen tussen 'Delorean Dynamite', 'Strandbar' en 'Ragysh' kan iedereen non-stop blijven dansen. De gekkere nummers 'Svensk Sas' en 'Alfonso Muskedunder' blijken ook goed te werken, maar van daaruit werkt de overgang naar het sluipende 'Oh Joy' een stuk minder goed. Jammer dat er twee keer een klein laptopfoutje te horen is, maar daaruit blijkt in ieder geval dat je zelfs met een laptop livemuziek kunt maken.

DE FOTO: