Lowlands: Fantastisch Tame Impala laat het gebeuren

Kevin Parker en zijn band spatten van het podium

Tekst Sjoerd Huismans, foto's Jelmer de Haas ,

Ondergetekende zag Tame Impala een jaar of vier geleden aan het werk, toen ze op tour waren om de fuzzy eerste plaat InnerSpeaker te promoten. Een in zichzelf gekeerde band speelde een reeks geweldige psychpopliedjes. Twee jaar geleden op Lowlands hetzelfde verhaal. Anno 2015 zijn die liedjes er nog steeds, maar is er van die ingetogen jongeman Kevin Parker weinig meer over. ‘Hoe gaat met jullie!?’

HET CONCERT:

Tame Impala, Lowlands Heineken, zondag 23 augustus 2015 

DE ACT:

Tame Impala debuteerde in 2010 en maakte veel indruk met de eerste plaat InnerSpeaker. De band stond daarmee aan de vooravond van de psychedelische revolutie die vijf jaar later volledig tot wasdom is gekomen: we zagen dit weekend onder meer POND, Jacco Gardner, PAUW en Allah-Las. Ze staan allemaal aan de zijkant van het podium te kijken naar Tame Impala. Zelf verbreedde Kevin Parker (hij is in zijn eentje Tame Impala en treedt op met vaste tourband) zijn muziek op de nog betere tweede plaat Lonerism, en kwamen er meer synthesizers en poppy refreintjes bij kijken. Op het laatste album Currents gaat Tame Impala nog meer die kant op. Dat album gaat de jaarlijstjes wel halen.

HET NUMMER:

‘Let It Happen’, het acht minuten durende psychedelische disco-epos dat de band als eerste track van het laatste album uitbracht. Hoezeer het nummer al een festivalfavoriet is geworden bleek gisternacht in de X-Ray, toen The Love Triangle hem volledig draaide en de tent ontplofte. Zelf speelt Tame Impala hem nu als opener, op een inleidende jam na. En wat wordt hij knap gespeeld zeg, inclusief die rare loop in het midden die met het een of andere loop station ook live wordt uitgevoerd. We zijn begonnen!

HET MOMENT:

Kevin Parker is nu eenmaal introvert aangelegd, maar weet tegenwoordig wel degelijk hoe hij een show moet geven. Tussen de nummers door bedankt hij het publiek enthousiast, en hij heeft zelfs een stukje Nederlands voorbereid. Heel ver komt hij niet: 'Hallo, wij zijn Tame Impala. Hoe gaat met jullie,' maar het gaat om het idee. Een paar jaar geleden zou het ondenkbaar zijn geweest, net als dat vrolijke ‘Happy Birthday’-meezingmomentje voor de jarige Joe Ryan van de bevriende band POND.

OOK OPMERKELIJK:

Het blijft wennen dat Tame Impala tegenwoordig een band is die gewoon Megahits scoort. En wat wordt ‘The Less I Know The Better’ – hoewel niet het bijzonderste nummer dat ze ooit maakten – lekker gespeeld. Hetzelfde geldt voor de eveneens zeer toegankelijke recente single ‘Eventually’. Precies wat de band nodig had in vergelijking met twee jaar geleden: houvast. Bovendien zingt Kevin Parker – zeker voor zijn doen – uitstekend en is ook het lastige geluid (die galm!) nagenoeg perfect gemixt.

HET PUBLIEK:

Aanvankelijk staat het afgeladen vol in de Heineken, voor de zoveelste keer dit weekend. Is die tent niet een beetje te klein? Bij Tame Impala valt het uiteindelijk wel mee, halverwege loopt het toch een beetje leeg. Is het de laatste pendelbus die nog op een gewenste trein aansluit? Is het de headlineshow van Major Lazer die op het punt van beginnen staat? Er blijven evenwel nog meeeer dan genoeg mensen staan en die laten zich volledig vervoeren door de psychedelische pracht van Kevin Parker en zijn mannen. En dan hebben we het nog niet eens over die meegebrachte VJ gehad met zijn fraaie kleurrijke paddo-visuals. In combinatie met de blote voeten van Parker is het één groot hippiefestijn. Bij die superaanstekelijke maar toch ook al te cheesy ballade ‘Cause I’m A Man’ dreigt het zelfs een beetje too much te worden. 

HET OORDEEL:

Zelf zei Kevin Parker over Currents dat het album - naast het plotseling geïnspireerd raken door de Bee Gees tijdens een paddotrip - ook is ontstaan vanuit een behoefte naar een meer dansbare liveshow. Het publiek stond altijd zo stil. Nu is dat wel enigszins begrijpelijk want Tame Impala was nu niet bepaald de meest extraverte band ooit. Dat is sterk veranderd. Niet alleen zijn de nieuwe songs uiterst geschikt om op te dansen, de band weet ook de perfecte ‘oude’ nummers te kiezen om de set mee aan te vullen. Tijdens het groovy ‘The Moment’ geeft het publiek zich gewonnen, oude rocker ‘Elephant’ houdt het feestje moeiteloos aan de gang. Ook ‘Why Won’t You Make Up Your Mind?’ en ‘Alter Ego’ van InnerSpeaker blijken er naadloos tussen te passen. Tame Impala lost de hoge verwachtingen volledig in: de band spat tegenwoordig van het podium af. Wie had dat een paar jaar geleden gedacht.

DE FOTO: