Lowlands: PAUW bestijgt troon in mythisch koninkrijk

Twentse psychrockers spelen vlekkeloze show

Tekst Menno de Meester, foto's Tim van Veen ,

Na Jacco Gardner is PAUW de nieuwe Nederlandse psychrocksensatie die de grens over gaat. En dat terwijl hun eerste album nog moet verschijnen. Ze mochten de X-Ray openen op zondagochtend met een stijlvolle en foutloze show.

HET CONCERT:

PAUW, Lowlands X-Ray, zondag 23 augustus 2015 

DE ACT:

De psychedelische rockband is een van de grote beloftes van het jaar. Het jonge Twentse viertal verwijst naar Pink Floyd en The Doors, maar dan met de spacerijen van Tame Impala en de dramatiek van The Last Shadow Puppets. Ze waren de meest geboekte band bij de Popronde en zijn nog voor de release van hun eerste plaat geboekt voor Lowlands. Afgelopen week werd aangekondigd dat het album Macrocosm Microcosm gaat heten en in oktober zal verschijnen bij het gerenommeerde indielabel Caroline. 

HET NUMMER:

Het avontuurlijke 'Shambhala' wordt integraal uitgevoerd. Voor even wanen we ons in het mythische koninkrijk dat ze bezingen. Eigenlijk is acht minuten niet genoeg: dit nummer zou nog uren mogen duren.

HET MOMENT:

'Normaal gesproken kondig ik geen nummers aan, maar dit is onze nieuwe single Visions!' glundert zanger Brian Pots. Hij pakt de wit-blauwe 7-inch single erbij en houdt 'm voor zijn gezicht. 'Kijk het is een oog!'

OOK OPMERKELIJK:

Opvallende instrumenten of speelwijzes worden niet geschuwd: de basgitaar wordt met een strijkstok bezweerd, de zanger neemt een blokfluit ter hand en de toetsenist haalt een enorme gong tevoorschijn. In het universum waar PAUW zich begeeft is dat de normaalste zaak van de wereld.

HET PUBLIEK:

De bezoekers van de kleinste tent (eigenlijk tunnel) van Lowlands zijn overwegend mannelijk bij de show van PAUW. Iedereen staat geboeid te kijken en te genieten van de de bezwerende band. De muzikanten zijn vooral serieus bezig met hun show, maar op een gegeven moment springt Kees Braam op zijn piano om te genieten van het uitzicht. Helemaal vooraan staat volkszanger Thomas Berge trots te kijken. Zijn broer Rens Ottink drumt de pannen van het dak.

HET OORDEEL:

PAUW is een verrijking voor de Nederlandse muziek. Macrocosm Microcosm zal ongetwijfeld een van de mooiste popplaten van het jaar worden. Alle vier zijn het prima muzikanten, samen brengen ze magie. Er valt eigenlijk niets aan te merken op het optreden. De visuals verdienen een eervolle vermelding: de psychedelisch gekleurde wolken waren een goede gids bij de muzikale trip.

DE FOTO: