Lowlands: Major Lazer gaat oerhollands Hausa Wausa

En sluist via de achterdeur Polska toch Lowlands binnen

Tekst Ralph-Hermen Huiskamp, foto's Jelmer de Haas ,

Gisteren deed wereldburger Diplo al in zijn eentje een geslaagde generale repetitie in de Bravo, maar vanavond moest het echt gebeuren. De Alpha afsluiten brengt wat extra druk met zich mee, helemaal aangezien er verstokte Lowlands gangers het maar raar vinden dat zo'n top-40 dance act het festival afsluit. In no time is duidelijk dat Major Lazer de gedroomde afsluiter is. Alles wat er nog aan energie te vinden is wordt er in anderhalf uur uitgeperst.

HET CONCERT:

Major Lazer, Alpha, zondag 24 augustus 2015 

DE ACT:

Er zijn nogal wat redenen te vinden om Major Lazer niet cool te vinden. Allereerst roept Diplo, het brein achter de act, nogal eens domme dingen op Twitter. Echt, hele domme dingen. Maar los van de persoonlijkheden zet ook hun manier van werken nogal eens kwaad bloed. Het is soms onduidelijk wat Diplo nou zelf doet. Zijn grootste talent is zijn oor. Hij weet als geen ander over de hele wereld toffe producties op te duiken van kleinere producers, en die vervolgens allemaal aan elkaar te koppelen. We schreven hier bijvoorbeeld al hoe The Flexican, Boaz van de Beatz en The Partysquad beats op bestelling leveren. 

En dan is er ook nog het geluid van Major Lazer. Vrij heftig, op zijn minst. Veel van de tracks zitten tegen EDM aan, maar dan met veel reggaeton en dancehall invloeden. Voor subtiliteit is vrijwel geen plek. Gooi daar dan nog eens een lading misthoorns overheen, en tijdens de set snelle overgangen en je snapt dat het soms als een flink uitgebouwde flipperkast aanvoelt. 

HET NUMMER:

Helemaal aan het eind van de set vallen alle LED-schermen uit, dooft het podiumlicht, en is het opeens stil. 'Please Standby' valt er op de videoschermen te lezen. Natuurlijk weet iedereen allang wat er gaat gebeuren. Toch voel je de rilling die door de Alpha gaat als die eerste plukkende synthesizer noten klinken. 'Lean On', het nummer dat deze zomer nergens weg te slaan is, is natuurlijk de uitsmijter. En jawel, daar is Mø, die speciaal voor deze vijf minuten nog een dagje langer in Biddinghuizen is gebleven. Zo'n bitterzoete track blijkt haast gemaakt om bloedhete festivalweekenden af te sluiten. 

HET MOMENT:

Ergens in het midden wordt de show stilgelegd. 'I brought some friends from Amsterdam.' En ja hoor, Ronnie Flex springt het podium op, die was vandaag immers al met New Wave op Lowlands te vinden, en heeft naar het schijnt een bijdrage op het volgende Major Lazer album. Maar er is dus nog een Amsterdamse vriend mee. Mr Polska. Je weet wel, die rapper die het hele jaar al festival na festival, poppodium na poppodium afbreekt. Die rapper die volgens de festivaldirecteur niks op Lowlands te zoeken heeft, want te EDM. En dan nodigt uitgerekend de headliner van de slotdag, en graag geziene gast van het festival, hem uit. Prachtig.

Natuurlijk komt Polska ravotten. Dat zou iedereen doen als je op zo'n manier via de achterdeur toch je spot mag opeisen. Dat hoef je hem geen twee keer te zeggen, hij grijpt zijn kans met bravoure. Samen met Ronnie geeft hij de set weer even een andere draai, en een nieuwe stoot energie. Hij speelt zelfs zonder probleem even voor inval Lil Kleine, als Drank & Drugs er wordt ingeslingerd. Als laatste legt Diplo Polska's 'Hausa Wausa'  erop. De hele Apha kan niet meer stil staan. Mooi ook hoe hij zelf smakelijk kan lachen als hij zijn oversized T-shirt in eerste instantie niet uitkrijgt en als een klein kind er mee in de knoop zit. Gelukkig schiet de andere Amsterdammer hem te hulp.

OOK OPMERKELIJK:

Als je naast het podium staat, valt op dat Major Lazer beter als een bedrijf gezien kan worden. Diplo zit al een kwartier voor de show begint op zijn knieën achter de booth, de zaak te managen. Vijf minuten voor het begint wordt ook de coulissen leeg geveegd en iedereen op zijn plek gezet. Het team danseressen heeft de warming-up gedaan en pompt zich op om de Alpha helemaal kapot te twerken. Tijdens de show zijn constant mensen in de weer om alle extra confetti kanonnen schietklaar te maken. Er worden super snel speciale CO2-handkanonnen neergelegd voor de danseressen. Op gezette momenten geeft iemand de danseressen allemaal een vlag, omdat van te voren al besproken is waar de vlaggenzwaai tracks geplaatst zijn vandaag. Er is iemand die de pakjes klaar hangt, aangezien er een paar omkleedmomenten in de show zitten. Het past allemaal precies bij de manier van produceren van Major Lazer. Achter een track zit een enorm team, het wordt onder de naam van Major Lazer uitgebracht, maar iedereen krijgt echt wel de shine als het een hit wordt. De Major Lazer show is net zo goed de show van de waanzinnig goede danseressen, als van degene die de CO2- en confettikanonnen afstelt. Net zo goed de show van de stagemanager, als van de pyroman. Van alle mensen die aan alle tracks meewerkten, en natuurlijk Diplo & co zelf. Als je Major Lazer als headliner boekt, huur je in feite dat enorme bedrijf in. Succes gegarandeerd.

HET PUBLIEK:

Het is afgeladen. De tent en ook de festivalweide staan vol, en overal wordt gedanst. Tot aan de bar op de heuvel aan toe. Wanneer de MC, zoals bijna altijd, het publiek opdraagt het shirt uit te trekken wordt daar braaf gehoor aan gegeven. De hele Alpha zwaait de shirts boven het hoofd alsof het leven ervan af hangt. Alleen het van links naar rechts gooien gaat de Nederlanders te ver. We blijven Nederlanders natuurlijk. 

HET OORDEEL:

Nee, het is echt niet makkelijk scoren met alleen maar hits draaien, wat Major Lazer vanavond doet. De spanningsboog van het publiek wordt professioneel bespeeld. Zo wordt 'Bumaye' al vroeg in de set geteased. 'Nee, jullie zijn nog niet klaar voor deze.' Daardoor valt hij een halfuur later extra goed. Zo worde er telkens heel slim na elk hoogtepunt enkele tracks om het publiek weer op adem te laten komen, zonder dat het echt stil valt. Ook qua effecten wordt er opgebouwd. Diplo schiet eerst met de hand wat confetti slingers af, en zo wordt er langzaam opgeschaald. Via CO2-kannonnen, naar CO2-pistolen, via vlammenwerpers naar vuurwerk, en uiteindelijk enorme confettiblazers. Alle Major Lazer nummers hebben hun eigen animaties op de LED schermen, en telkens als er iets van reggae klinkt veranderen alle LED schermen in speakers, om het soundsystem idee te benadrukken. Als je bedenkt hoeveel van de opschakelmomenten uit de koker van Nederlandse producers komen, is het eigenlijk uiteindelijk een oerhollands volksfeest. En een klein beetje Pools.

DE FOTO: