Lowlands: Nog wat vroeg voor Afterpartees

Limburgse powerpopboys gaan desondanks zelf helemaal kapot

Tekst Cécile van Wijnsberge, foto's Tim van Veen ,

'Hebben jullie zin om een band zichzelf helemaal dood te zien spelen?!' Frontman Niek Nellen vertelt dat zijn band Afterpartees al vier dagen achter elkaar aan het spelen en feesten is, maar is daarom nog niet van plan om het vanmiddag eens rustig aan te doen. De gemiddelde Lowlandsbezoeker is echter een stuk minder hard dan Nellen & co, zo blijkt, want op de vroege zondagmiddag hebben zij een stuk minder energie. Krijgt Afterpartees de India toch aan het zweten?

HET CONCERT:

Afterpartees, Lowlands India, zondag 23 augustus 2015 

DE ACT:

Inmiddels zou de gemiddelde festivalbezoeker het wel moeten weten: een show van Afterpartees betekent meestal een afgebroken tent, met enkele gebroken harten en ledematen toe. De op seventies punk geënte powerpop op debuutalbum Glitter Lizard klinkt al behoorlijk feestelijk, maar wat Afterpartees echt maakt is de live performance. Vanaf het moment dat de eerste song door drummer Youri Linskens wordt afgetikt is het gaan met die banaan. Frontman Niek Nellen buitelt over zijn eigen slungelige lijf heen, heeft altijd een gevat praatje klaar en springt niet zelden van het podium af om samen met het publiek het feestje nog wat op te voeren.

HET NUMMER:

Niet zelden bewaart men op een setlijst het beste voor het laatste, en ook vandaag is dat het geval. Natuurlijk is het aflsuitende hitje 'Red Bull' een knaller, maar voorafgegaan door een cover van Dead Boys' 'Sonic Reducer' krijgt hij zo mogelijk nog een extra energiestoot. 'Sonic Reducer' is een klassieker, en het is meteen duidelijk dat Afterpartees meer dan een beetje mosterd bij Dead Boys vandaan hebben gehaald. Nellen heeft inmiddels zijn shirt uitgetrokken en staat bezweet en buiten adem boven op een manshoge luidspreker. Dan springt hij er vanaf, het publiek in, en kruipt hij in galop op handen en voeten in rondjes door de tent. Dat hij zelf nog geen van zijn tengere ledematen heeft gebroken is een klein wonder. Zodra Niek zich in het publiek mengt moet de aanvankelijk nogal tamme tent wel meebewegen met zijn aanstekelijke energie.

HET MOMENT:

Het genesisverhaal van Afterpartees is bijzonder romantisch: Nellen en gitarist Sjors Driessen begonnen op hun achtste in hun woonplaats Horst de Weideroosjes, een tribute act die nummers playbackte van punkrockhelden de Heideroosjes, afkomstig uit hetzelfde dorp. Heideroosjesfrontman Marco Roelofs was op zijn beurt weer fan van Bert vaan Alberts Toën, de band van Nellen's vader. Vandaag heeft Niek een toepasselijke verrassingsgast: 'Kennen jullie de Heideroosjes nog? Nou, hun tourmanager, en daar de vriendin van, die is er!' Het publiek lacht. 'Maar Marco Roelofs is er ook!' En ja hoor, daar verschijnt de getatoeëerde zanger voor een gezamenlijke versie van 'I Can't Change The World', een Engelstalig Heideroosjesnummer dat slechts een razende anderhalve minuut duurt. En dan is-ie weer weg.

OOK OPMERKELIJK:

'Tien jaar geleden was ik ook op Lowlands, en mijn vader was er ook,' vertelt Nellen. 'Ik had toen één jointje bij me, en wie van alle 50.000 mensen op Lowlands kom ik tegen? Juist. Dus dat heeft nog voor vele jaren intensieve familietherapie gezorgd. Vandaag spreken we elkaar voor het eerst weer want hij is er vandaag ook bij!' De cirkel is rond. 'Als er iemand een jonko heeft, dan rook ik zo een jointje met mijn vader.'

HET PUBLIEK:

De livereputatie van Afterpartees bezorgt de band bij de start van de show vandaag een aardig gevulde India. Toch vindt men het schijnbaar nog een beetje vroeg, want het publiek wil maar niet die grote kolkende stuiterende massa worden die we van Afterpartees' shows gewend zijn. Voornamelijk de vrouwen en meisjes in het publiek hupsen nog wat heen en weer, verder staat iedereen voornamelijk met een geamuseerde blik toe te kijken. Na Nellen's duik tussen de toeschouwers begint er eindelijk meer beweging in te komen, maar de sfeer is eerder die van een knus huisfeestje dan een knotsgekke after.

HET OORDEEL:

Als er ook maar één vaste waarde is in dit wispelturige aardse bestaan, dan is het dat de Afterpartees zich bij iedere show vol overgave in het diepe zullen storten. Of het nu één uur 's nachts of één uur 's middags is. Of het publiek daar wat mee kan, is een tweede. Vandaag, om half twee op de brakke zondag, vindt Lowlands het nog wat vroeg voor een afterparty, maar ze blijven wel staan voor dit sympathieke bandje met tomeloze energie en strakke liedjes.

DE FOTO: