Lianne La Havas wint vele Lowlands-zieltjes

Loepzuivere zangeres heeft dankzij laatste plaat iets meer edge

Tekst Norbert Pek, foto's Jelmer de Haas ,

Lianne La Havas houdt van ons, laat ze weten. Niet alleen omdat het publiek zojuist, een dag te vroeg, Happy Birthday voor haar heeft gezongen, maar ook omdat haar tweede plaat Blood op één is binnengekomen in Nederland. Ze is er zichtbaar van onder de indruk, net als de Heineken (voorheen Grolsch) onder de indruk is van haar zangkunsten. De zaterdagavond van Lowlands is officieel ingeluid.

HET CONCERT:

Lianne La Havas, Lowlands Heineken, zaterdag 22 augustus 2015 

DE ACT:

Lianne La Havas brak in 2012 als begin twintiger door met debuut Is Your Love Big Enough? en kwam onlangs met haar tweede album Blood waar men gezien de hoge hitnotering echt op zat te wachten, ook al heeft ze destijds slechts één bescheiden singlesuccesje gehad met ‘Age’. Dat nummer wordt tijdens het optreden in een kleine tokkelversie gespeeld door La Havas. En devoot meegezongen door vele aanwezigen. Ook op Blood wordt folk met broeierige soul vermengd. En durft de Londense iets meer prikkelen.

HET NUMMER:

De zangeres begint nog lieflijk, maar laat haar band in ‘Grow’ al snel extra aanzetten. Dat nummer is het prijsnummer van de laatste plaat en een potentiële dikke hit. Aanvankelijk leunt het tegen Adele aan, maar richting het refrein zit er zo’n typisch La Havas-zangkunstje in. Er komt nog een viooltje bij en, jawel, een participatiemoment. Maar vooral blinkt het nummer uit in een sterke opbouw en knappe zanglijntjes.

HET MOMENT:

Soms heeft La Havas de neiging om te braaf te zijn, maar gelukkig zet ze er richting het einde van de set ‘Never Get Enough’ tegenover. Het nummer begint nog oorvriendelijk, maar dan duikt een zwaar ronkend geluid op en zingt Lianne La Havas er met een distortionsneer overheen. Graag meer van dat, La Havas.

HET PUBLIEK:

Het is bij aanvang van het concert echt te leeg in de een na grootste Lowlands-tent Heineken, nummer-éénhit of niet. Lianne La Havas stond schijnbaar ook weer niet bij zoveel mensen roodomcirceld in het blokkenschema. Maar er stroomt steeds meer publiek binnen en de aanwezigen blijven grotendeels staan. La Havas vertrekt uiteindelijk onder een snoeihard applaus.

HET OORDEEL:

Gevaarlijke muziek maakt Lianne La Havas niet. Ook hier op Lowlands kan het soms iets te braaf zijn. Maar met het materiaal van het tweede album kan de zangeres een stevigere vuist maken. Dat doet ze ook. Haar folky kant blijft natuurlijk aanwezig. Ze speelt de belangrijkste loopjes zelf en zingt er kraakhelder overheen. Elke noot is raak, elke uithaal ook van de langgerekte ‘Unstoppable’ tot de felle klanken in ‘Midnight’. Fijn om te merken dat Lianna La Havas live spannend genoeg kan zijn. De zangeres in broekpak oogst ook in haar naturelle presentatie bewondering. Als ze met een verlegen lach bedankt voor het applaus, wordt het geklap alsmaar harder. Hier worden heel veel zieltjes gewonnen. Het materiaal van Blood komt ook binnen bij wie de plaat nog niet heeft gehoord. Dat zal in november wel het geval zijn, als de zangeres door Nederland tourt. De kans is ruim aanwezig dat de populariteit van Lianne La Havas dan alweer een flink stuk is gegroeid.

DE FOTO: