Lowlands: Chapeau pour Christine & The Queens!

Op haar show vol tableaux vivants zou CJP-korting moeten gelden

Tekst Menno Visser, foto's Tim van Veen ,

Op de bonnefooi naar een Franstalige artieste waar je slechts één hitje van kent? Gelukkig, er staan meer mensen in de Bravo dan die nog Frans in hun pakket hebben. En niet iedereen kan voorkennis hebben gehad van haar formidabele optreden op het Amerikaanse showcasefestival SXSW. Dus voor velen een charmante surprise...

HET CONCERT:

Christine and the Queens, Lowlands Bravo, zaterdag 22 augustus 2015 

DE ACT:

Frappant hoe Franstalige hits vaak als een amuse weggezet worden. Stromae overkwam het, en dat bleek toch een groter fenomeen te zijn dan de zomerhit 'Alors On Danse' deed vermoeden. Laten we dat nu niet weer Christine & The Queens overkomen. Is het soms de taalbarrière? Haar toptienhit 'Christine' (je weet wel, die met de Mama Appelsap verkeerd-verstaan-verbastering 'paardenpoep’) is slechts een ingang naar het oeuvre van Héloïse Letissier, tot nu toe slechts een dubbuutalbum Chaleur Humaine. Ze is gefascineerd door drag queens, Michael Jackson, Beyoncé en pansexualiteit, om maar eens wat te noemen. En dat verpakt ze in totaaltheater. Op het podium vier dansers en de rest van de band zit er ook niet bij als een houten klaas.

HET NUMMER:

'Christine' is wel het instapnummer dat iedereen in de tent kent.

HET MOMENT:

Opmerkelijk, een artiest die zich bewust is van de locatie van het festival. Ze refereert aan het aanpalende Walibi na het eerste nummer: 'Het gaat om het pretpark in je hoofd.' En een mallemolen wordt het, de rest van de show. 

OOK OPMERKELIJK:

'You make me feel like a rock star,' floept ze er twee nummers voor het einde uit. En je ziet dat ze het meent, dit is niet ingestudeerd. Gejuich klinkt. Een frisse nieuwe ster is geboren.

HET PUBLIEK:

Dit is zo’n optreden waar je je wildvreemde buurman of buurvrouw na afloop in de armen valt met 'Mooi was het, he...' Zo’n zwaan-kleef-aaneffect dat je wilt delen op de socials maar ook als bonbon via mond-tot-mondreclame. 

HET OORDEEL:

Christine & The Queens bengt geraffineerd totaaltheater. Kleine stukjes ook in het Engels om het beter te behapstukken. Ze danst met souplesse, haar brigade van dansers vooruit. De moderne dans die ze in deze mise-en-scènes tentoonspreidt is CJP-paskorting waardig. Ze had zo met deze show in de Juliet danstent kunnen staan. Toegegeven, de ballades in haar repertoire zijn niet de grootste delicatessen, maar die worden snel weer opgeleukt met stukjes 'Short Dick Man', 'Uptown Funk' en 'Pump Up The Jam'. Want 'de power of disco verstaat iedereen,' zegt ze met een charmant accent. Dit is een inspirerende, originele show met allure. Chapeau!

DE FOTO: