Lowlands: Bastille zorgt voor massa-euforie

Tweede plaat verschijnt binnenkort

Tekst Roosmarijn Reijmer, foto's Tim van Veen ,

De boeking van Bastille op Lowlands komt redelijk uit het niets. De meeste artiesten op de line-up hebben onlangs een album uitgebracht. Het debuut Bad Blood van Bastille stamt al uit 2013. Gebrek aan Nederlandse podiumtijd hebben ze de afgelopen jaren ook niet gehad, ze hebben zowat een strippenkaart voor Pinkpop en Lowlands. Maar eenmaal on stage brengt zanger Dan Smith het nieuwtje: binnenkort verschijnt het officiële tweede album. En ze introduceren meteen ook twee nieuwe tracks waaronder de aanstaande eerste single 'Snakes'.

HET CONCERT:

Bastille, Lowlands Alpha, zaterdag 22 augustus 2015 

DE ACT:

Bastille is Engelse recht-toe-recht-aan-pop met dance invloeden en flinke knipogen naar filmmuziek. Aanvankelijk begon de band als soloproject van zanger/frontman Dan Smith. Met single 'Pompeii' scoorde Bastille wereldwijd in de hitlijsten en wist dat succes vast te houden met 'Things We Lost In The Fire' en 'Of The Night'. 

HET NUMMER:

De grootste hit en beste troef van Bastille is 'Pompeii'. Als laatste in de set zorgt het voor totale euforie bij het publiek. Maar opvallender is dat de echt nieuwe nummers in de set, 'Hanging’ en aanstaande single ‚Snakes’, zijn voorzien van een aanzienlijk steviger arrangement dan de liedjes van het debuutalbum. 'Dit is onze poging om een gitaarband te zijn,' zegt Smith dan ook voor aanvang van 'Snakes’. Aan het Bastille recept lijkt verder niet te zijn gesleuteld, en waarom zouden ze ook. Never change a winning refrein.

HET MOMENT:

'Ik ben een hele slechte danser, dat hebben jullie vast al gezien,' roept Smith. 'Het beste wat ik kan is pogo-en, want dat is het makkelijkste dansje dat er is. Laten we zometeen eerst gaan zitten en daarna springen als een malle, ok?!' Het is de aftrap van single 'Of The Night', een mashup tussen 'Rhythm Is A Dancer’ van Snap en Corona’s 'Rhythm Of The Night’. Twee ordentelijk en enthousiast verlopende sitdowns volgen, afgemaakt met een trappelapplaus op de plankieren van de Alphatent.

OOK OPMERKELIJK:

Smith is een groot liefhebber van cultfilms, hij staat dan ook in een Night Of The Living Dead T-shirt op het podium en tussen de liedjes door zijn kleine stukjes filmquotes te horen, net als op de Bastille mixtape-serie Other Peoples Heartache.  

HET PUBLIEK:

Vriendengroepen, enthousiaste jonge meisjes, veertigers; eigenlijk staat de hele wereld en z’n moeder bij Bastille. De A in het logo van Bastille wordt geschreven als een driehoek, wat zich live weer vertaalt in het maken van het diamond teken met twee handen door de jonge meiden.

HET OORDEEL:

Naast de killer songs is de gunfactor misschien wel het meest essentiële bezit van Bastille. De band is enthousiast en werkt zich uit de naad om het publiek te entertainen. Het is bijna een EDM-style show, van hoogtepunt naar hoogtepunt. De afgelopen tijd is er in muziekland veel gediscussieerd over het feit dat er te weinig nieuwe headliners bijkomen op de festivals. Bastille zou de headliner van de toekomst kunnen worden als dat tweede album net zo’n succes wordt als hun eerste.

DE FOTO: